MotoGP: Ben Spies před Grand Prix Valencie

Na této motorce a v těchto barvách pojede Ben Spies Grand Prix Valencie v kubatuře MotoGP.

Američan Ben Spies pojede o víkendu ve Valencii poprvé se svým motocyklem na rok 2010, tedy s tovární Yamahou M1.


Mužem roku (motocyklovým) je letos rozhodně a jednoznačně Ben Spies. S jedenácti Pole position ze 14 pokusů, 14 vítězstvími z 28 závodů se stal jako "Rookie" mistrem světa a tak defacto blamoval celý odborný svět. Před 10 dny se stal mistrem světa superbiků a nyní mu tento víkend začíná nová etapa. Pojede poprvé kompletní sezónu MotoGP a dnes jen zopakoval: "Bude to tvrdé! Bude to tvrdší než všechno, co jsem doposud děla!l" 

 
Největší motivací Spiese je dle jeho vlastního vyjádření skutečnost, že doposud žádný superbikér se v královské kubatuře MotoGP neprosadil. Nejvíce se dařilo Troy Baylissovi, který ve své "Rookie" sezóně 2003 získal tři třetí podiová umístění a dokončil tehdy MS královské kubatury jako 6. O rok později vybojoval jedno třetí místo a v roce 2006 už jako superbikový mistr světa vyhrál jako host finále závodú MotoGP právě ve Valencii. 

Ovšem tehdy se jezdilo na motocyklech o obsahu 990ccm a to bylo úplně něco jiného. Na vlastní kůži se o tom přesvědčili třeba James Toseland či Chris Vermeulen, tedy určitě dvě superbikové Star. Ti se nyní vrací do WSBK, když se jim jejich projekt MotoGP nepodařil. 

 
A Spies analyzoval celou situaci dále následovně: "V zásadě každý jezdec ze superbiků v MotoGP propadl. Takže máme dvě možnosti: Buď dopadneme jako všichni ostatní superbikeři, nebo budeme úspěšní" a dále dodal: "Ještě jednou říkám a jen se opakuji: To co jsem dosáhl ve WSBK a v AMA nebylo tak těžké. Mít úspěch v MotoGP znamená pro mě umístění v Top ten, nebo třeba jezdit vpředu, nemluvím vůbec o vítězství", je si úplně jistý jinou úrovní WSBK a MotoGP americký jezdec Ben Spies. 

 
"Lidé si o mně budou myslet, že říkám totální blbosti, ale já vím co říkám. Já jsem už s těmito chlapci z MotoGP závodil. Já dobře vím, jak jsou rychlí a také vím, že i oni potřebovali hodně času naučit se jezdit na těchto motorkách rychle.", vysvětli dnes dále Ben Spies. 

Svůj krok změny závodní série vysvětlil Spies následovně: "Zůstat ve WSBK a obhajovat titul by byla blbost. Naopak tento můj krok má cenu zlata. Jsem ve věku, kdy jsem musel jít do MotoGP a zkusit v ní závodit. Vyhrál jsem WSBK a vím tedy, co je to jezdit hodně vpředu. A můj cíl, nevím jestli v MotoGP momentálně nějaký mám. Tak snad jezdit v Top ten této královské kubatury".

Na samotný závěr vysvětlení, proč nepojede Ben Spies v MotoGP v roce 2010 s číslem "19" jako v superbicích? Je to úplně jasné. S "19" pojede Alvaro Bautista, který jezdil a jezdí v seriálu MotoGP od samotného začátku a dostal tak pochopitelně přednost a Ben Spies se musel porozhlédnout a spokojit s jiným číslem.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist