Mistr carodej

Nejenom v letosnim roce vyzaruje z Valentina Rossiho carovna sila. Samozrejme, ze ne se vsim, co Rossi dela, musime byt srozumneni. Ale mozna opravdu potrebuje ke svemu umeni, vytvorit si vzdy nove a nove nepratele jako Biaggi, Gibernau a Honda, aby se mohl znovu a znovu motivovat k tem nejyvssim cilum.

Ve zlatych 90-tych letech bylo na startu kralovske kubatury vice vyjimecnych jezdcu, nez je nyni, oponuje vzdy Kevin Schwantz, mistr sveta 1993 ve tride do 500 ccm. A mysli tim (krome sebe) takove piloty, jako Rainey, Lawson, Gardner, Mamola ci Doohan. “Barros jezdil uz tehdy a rozhodne nebyl tak uspesny jak nyni” potvrzuje svou domnenku byvaly tovarni jezdec Suzuki.
Presto patri Rossi k nejlepsim sportovcum tohoto stoleti, tak jako Ali, Armstrong, Lewis, Nicklaus, Pele, Sampras ci Schumacher. Vzdyt vyhral mistrovstvi sveta ve ctyrech ruznych kubaturach (125, 250, 500 a MotoGP). Drzi se na spici deset let a dominuje v zavodech tak, jako malokdo pred nim.
Rossiho touha a vule po vitezstvi, jeho zavodni instinkt, jeho takticke mistrovstvi a konecne cit pro rozhodujici a spravne reseni, to dela Rossiho Rossim.
“Vyhrat neni vsechno, ale je to o mnoho hezci, nez byt druhy”, rekl jednou legendarni fotbalovy trener Vince Lombardi. A prave Valentino toto rceni jen prevedl do praxe.
“The Doctor” doslova “vyridil” v poslednich letech celou generaci spickovych pilotu.
Max Biaggi byl dlouho v Italii cislem 1. Po ziskani uz ctvrteho titulu mistra sveta ve dvestepadesatkach koncem roku 1997 se zdalo byt pouze otazkou casu, kdy vyhraje titul i v kralovske kubature.
Ale opak byl pravdou, Max Biaggi to nedokazal behem peti let na Yamaze, nedokazal to ani na Honde soukromych tymu a uz vubec ne na tovarnim motocyklu Honda. Jeho bilance po 7 a pul letech v nejvyssi obsahove tride je nasledujici: 13 vitezstvi ze 119 startu.
Rossi jel 90 zavodu a 50x vyhral.
Loris Capirossi ziskal dva tituly ve tride do 125 ccm a jeden ve 250-kach. V kralovske kubature absolvoval tovarni pilot Ducati celkem 115 zavodu a vyhral 3x.
Sete Gibernau se v letosnim roce nachazel v « kacirku » vice nez na stupnich vitezu. « Mr. Holywood » ma pri 134 startech nasledujici bilanci : 9 viteznych zavodu, coz je trochu malo pro tohoto vyrecneho a neustale vymluvy hledajiciho napadnika kralovskeho trunu…
Takze se nelze divit, kdyz na otazku novinaru, jak dlouho jeste ?, odpovi Valentino s trochou nadsazky : « Nejradeji jeste deset let ! ».
Yamaha prostrela Rossimu pod jeho nohy dlouhy cerveny behoun, na jehoz konci lezi suma okolo 20-ti milionu Euro.
Na rozdil od Biaggiho, Gibernaua a spol. se totiz koncentruje Rossi na to hlavni, poradne pridat plyn !
« Muj problem je jediny, vyhral jsem uz vice, nez jsem myslel a tak si musim nyni vymyslet stale nove a nove cile. Angela Nieta bych jeste mohl dostihnout (90 viteznych zavodu Grand Prix), ale Agostiniho se 122 vitezstvimi urcite ne. Mozna se mi podari prekonat jeho rekord 68 uspechu v kralovske tride, ale to Giacomovi nerikejte, nebo dostane strach », smeje se Rossi.
Mimochodem : 54 vitezstvi Doohana by mohl Rossi jeste letos dotahnout, chybi mu jen ctyri. « K Doohanovi nemam spatny vztah, ale ja jsem pro neho porad maly chlapec, ktery prevzal jeho pozici v nejvyssi motoycklove tride a on se s tim nedokazal vyrovnat », je presvedcen 6-ti nasobny mistr sveta.
« Behem zavodu rozmlouvam se svym motocyklem, a nestydim se za to. Vzdyt napr. Ayrton Senna rozmlouval behem zavodu s Bohem. Namluvil jsem si, ze M1 ma dusi, i kdyz je to pouze hromada zeleza. Ale M1 mi nasloucha, a ja se ji vzivam do duse.”, prozradil na sebe dale tovarni pilot Yamahy.
Opravdove soupere vsak Rossi nema, vzdyt Hayden, Melandri, Edwards, Barros a dalsi dokazi sice jeden vikend zazarit, ale pravidelne jezdit na spici nedokaze z nich nikdo.
A nebude to ani 48 kg vazici a 160 cm vysoky Daniel Pedrosa. Ten bude mit vubec problemy, aby 250 PS silnou petivalcovou Hondu « prozongloval » skrze zatacky a pokud se dostane mimo trat, tak bude muset seskocit, nebot jeho nohy jsou bohuzel kratke na to, aby se odrazil od zeme…
Dovizioso, Vermeulen a dalsi mladici zase nemaji Rossiho tridu a zrejme ji ani nedosahnou.
A tak se 120 body naskoku muze “Doctor” Rossi vyuzit dlouhe dovolene a postavit se na start az 16. rijna v Australii na Phillip Islandu a to porad jako vedouci muz mistrovstvi sveta.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist