Lorenzo nezná důvody Spiesova rozhodnutí

Odchod Američana z tovární stáje Yamahy je záhadou i pro jeho současného kolegu Jorge Lorenza, jehož zaskočilo, když v Laguně Seca oznámil svůj záměr již v dalším období s třemi ladičkami nepokračovat. Co Američana k takovému rozhodnutí vedlo nebo kdo ho nahradí je v těchto dnech tématem číslo jedna.

Své zklamání z odchodu týmového kolegy prezentoval Španěl Jorge Lorenzo v rozhovoru pro Motorcycle News, když mimo jiné uvedl: „Musí mít nějaký důvod, aby učinil takové rozhodnutí. Nevím jaký, protože jsme o tom spolu nemluvili.“

Spiesovi letošní sezona nevychází. Navíc má pořádnou smůlu, ale také pořádné štěstí. Ve dvou případech z deseti mu vážným způsobem selhala technika, což je v případě, že jezdíte tovární stroj, skutečně maximální smůla. Zároveň však může mluvit o štěstí, protože pokaždé to mohlo skončit těžkým zraněním, což naštěstí neskončilo.

Přesné důvody, které ho k tomuto rozhodnutí vedly neznáme, ale výše uvedené jistě hraje nějakou roli, protože s takovou si jen těžko vybudujete důvěru vůči svému motocyklu. Zároveň se spekuluje o Spiesově cestě k týmu BMW v mistrovství superbiků. To zatím ale nikdo nepotvrdil, ale určitě je to zajímavá možnost, protože tu existuje šance návratu zpět do MotoGP.

Otázka, kdo nahradí Bena Spiese je velmi diskutovaným tématem. Ve hře je mimo jezdce Moster Tech 3 Andrea Doviziosa také Valentino Rossi, který má po dvou těžkých letech u Ducati možnost návratu k Yamaze a to teď zvažuje. Jak tento týden uvedla italská Gazzetta dello Sport, Rossi podepíše s Yamahou dva roky v MotoGP a pak přestoupí s jejich superbikovým strojem do WSBK. Zda je to fakt nebo přání italských novinářů brzy zjistíme.

Jeho cesta k Ducati MotoGP byla zároveň výzvou získat titul v sedle motocyklů tří různých výrobců královské kubatury. Odchodem od italské značky by tato možnost padla. Podle italského tisku je tu ale další výzva v podobě vítězství ve všech kubaturách mistrovství prototypů (125ccm, 250ccm, 500cc, 990ccm, 800ccm, 1000ccm) a pak titul v seriálu superbiků, což se do této chvíle nikomu nepodařilo.
O tom, jak se Rossi rozhodne neví ani jeho dobrý kamarád a zároveň šéf tovární stáje v MotoGP Vittoriano Guareshi, který pro Gazzettu uvedl: „Doufám, že Valentino zůstane s námi. Mám pocit, že zatím nic nepodepsal. Před tím než nastoupil do letadla na Ibizu jsme se rozloučili a on mi jen řekl, že by tak do týdne mohl být zpátky a do té doby nebudeme v rámci příští sezony o ničem jednat. Nevím, co bude. Odletěl bez toho aniž by jen cokoliv naznačil.“

„Pravdou je, že žádný plán B není,“ pokračoval Guareschi, který zatím nechce myslet na možnost Rossiho odchodu. „Plán A je natolik důležitý, že nic jiného není. Teď je míč na jeho straně hřiště a my čekáme. Půjdu teď na pláž a pokusím se nemyslet na to, co by se stalo, kdyby odešel, ale raději, že přijde s nápadem, co všechno můžeme společně zlepšit,“ dodal Guareschi.

V posledních dnech nabývají informace o Rossiho podpisu smlouvy s Yamahou na intenzitě, ale zatím skutečně není nic oficiálně potvrzeno. Včera měl Niall Mackenzie vidět Rossiho v hlavním sídle Yamahy v Amsterdamu, ale tady se jednalo o zneužití Twitter účtu jmenovaného. Dotyčný ´narušitel´se později přiznal, omluvil se a dnes dopoledne byla tato informace dementována. Rossiho manažer Davide Brivio k tomu ještě v noci napsal, že italský jezdec je stále na dovolené a proto nemohl být u Yamahy.

Zda to nakonec bude Ducati nebo Yamaha je v této chvíli stále padesát na padesát a Jorge Lorenzo si bude muset na jméno nového týmového kolegy chvíli počkat. Pokud to bude skutečně Rossi, tak to pro Španěla až takové překvapení nebude, protože na toto téma mluvil s šéfem závodního oddělení Yamahy už během italské Grand Prix v Mugellu. Jeho odpověď byla: „OK, nemám s tím problém.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist