Legendou MotoGP letos jmenují Itala Doviziosa a Němce Anscheidta

V roce 2023 budou Andrea Dovizioso (36let) a Hans-Georg Anscheidt (87let) jmenováni legendami MotoGP. Italský jezdec Dovizioso bude uveden do Síně slávy v Mugellu, v případě německého jezdce Anscheidta se tak stane na Sachsenringu.

V roce 2000 vyhrál Andrea Dovizioso (23.3. 1986) Aprilia Challenge a o rok později už jel jeden závod mistrovství světa silničních motocyklů v kubatuře do 125ccm. Od roku 2002 byl stálým jezdcem MS silničních motocyklů, kde v roce 2004 získal titul mistra světa v třídě do 125ccm. Éru ve čtvrtlitrech spojil s dvěma tituly vícemistra světa a v MotoGP byl druhý celkem třikrát. Na konto si připsal víc jak 300 startů v závodech série Grand Prix z nichž čtyřiadvacet vyhrál. Kariéru ukončil loni závodem Velké ceny San Marina v Misanu.

„Když mi to řekli, byl jsem opravdu překvapený,” prozradil Andrea Dovizioso. „Když jsem si přečetl seznam legend, je příjemné vědět, že se tam nyní objeví i moje jméno. Měl jsem dlouhou kariéru, ale nečekal jsem, že budu jmenován Legendou, a už vůbec ne tak brzy. Je to opravdu velká pocta. Těším se, až znovu navštívím paddock, a také na to, že budu jmenovám právě v rámci italské Grrand Prix, což je něco výjimečného. Jsem překvapený a velmi šťastný, šťastný, že jsem se stal Legendou MotoGP. Moc děkuji!”

Německý jezdec Hans-Georg Anscheidt se narodil v roce 23.12. 1935 v Königsbergu (dnes Kaliningrad) a stal se jedním z nejúspěšnějších jezdců první dekády mistrovství světa třídy do 50ccm. V roce 1955 začal s endurem, o dva roky později už zkoušel speedway a od roku 1959 zahájil úspěšnou éru okruhových závodů silničních motocyklů. Po úspěších na evropské úrovni Němec začal od roku 1962 závodit v MS silničních motocyklů. První dvě sezony celkové druhé místo, pak po přestupu k Suzuki získal v roce 1965 titul mistra světa třídy do 50ccm. S japonským výrobcem pak triumf zopakoval v roce 1966 a 1968. Poslední titul už nezískal jako tovární jezdec, ale jako soukromý. Kariéru ukončil po skončení sezony 1968.

Oba jezdci se po svém jmenování připojí k seznamu Legend MotoGP, kde jsou již nyní taková jména jako Valentino Rossi, Giacomo Agostini, Hugh Anderson, Kork Ballington, Max Biaggi, Alex Crivillé, Mick Doohan, Stefan Dörflinger, Geoff Duke, Wayne Gardner, Mike Hailwood, Nicky Hayden, Jorge Lorenzo, Daijiro Kato, Eddie Lawson, Marco Lucchinelli, Randy Mamola, Anton Mang, Jorge 'Aspar' Martinez, Angel Nieto, Dani Pedrosa, Wayne Rainey, Phil Read, Jim Redman, Kenny Roberts, Kenny Roberts Jr, Jarno Saarinen, Kevin Schwantz, Barry Sheene, Marco Simoncelli, Freddie Spencer, Casey Stoner, John Surtees, Luigi Taveri, Carlo Ubbiali a Franco Uncini.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist