Kuba Kornfeil vítězem Red Bull Rookies Cupu

Všichni fandové silničních motocyklů už určitě vědí o Kubově úspěchu, který potvrdil tuto neděli v domácím závodě na Masarykově okruhu, ale podívejme na průběh letošního roku a na to, jak si náš reprezentant vedl v tomto prestižním poháru.

V březnových testech, které se uskutečnily na okruzích v Estorilu (8. čas) a v Jerezu (12. čas) totiž ještě nic nanaznačovalo, že by se Jakub Kornfeil ve svojí druhé sezóně v tomto poháru mohl radovat z celkového vítězství. Stejně tomu bylo i v prvních dvou závodech, které se konaly ve španělském Jerezu. Tam totiž Kuba dojel na osmém a šestém místě, zatímco jeho největší konkurent v pozdějším boji o titul Sturla Fagerhaug první závod vyhrál a ve druhém dojel na druhém místě.


Tento Nor následující dva závody v Mugellu a Assenu dokonce vyhrál, když Kornfeil v Itálii skončil na druhém místě a v Nizozemsku dojel pátý. Po těchto dvou závodech asi málokdo věřil tomu, že suverénního Nora (tři vítězství a jedno druhé místo), někdo sesadí s pozice lídra. Přišly ale dva závody, ve kterých seveřan doslova vyhořel, ale naopak náš zástupce zazářil. Jak na Sachsenringu, tak v Doningtonu totiž vyhrál, zatímco Fagerhaug si připsal pouze hubené čtyři body z Německa, když ve Velké Británii vůbec nedojel. Bodové skóre obou jezdců se vyrovnalo na 99 bodech a i když na celkové vítězství měli šanci ještě dva piloti (Daijiro Hiura a Danny Kent), bylo jasné, že kamery se v Brně budou zaměřovat hlavně na souboj těchto dvou rivalů. V dramatické první rundě ale ani jeden z těchto dvou jezdců nevystoupal na stupně vítězů, když vyhrál Francouz Florian Marino, Sturla dojel pátý, Kuba pak na osmém místě: oba konkurenty před posledním závodem dělily tři bodíky. Kdo viděl druhý brněnský závod, může potvrdit, že souboj to byl nevídaný. I když si Kuba zpočátku vyjel menší náskok, nakonec se celá pětice jezdců sjela a o vítězství nebylo rozhodnuto do poslední zatáčky. Ale povedlo se: Kuba první, Sturla druhý! Nejen v Brně, ale i celkově!!!

“Viděl jsem, že za mnou Sturla jede celý závod, ale když jsem se ohlédl, byl jsem moc rád, když jsem viděl, že za mnou jede pět jezdců a ne deset jako v sobotu. Jel jsem tak tvrdě, jak jen jsem mohl a až do poslední zatáčky jsem čekal, že mě nakonec Sturla předjede, ale naštěstí nebyl dostatečně blízko,” prozradil Kuba po posledním závodu a pokračoval: “ Byl to hodně tvrdý víkend, bylo hodně rozhovorů a věcí, které mě při včerejším závodě přivedly pod tlak a tak pro mě byl včerejšek hodně těžký. Dnes to bylo lepší, míň rozhovorů, míň lidí a přátel kolem mě a také menší tlak, Tak jsem mohl dnešní závod odjet lépe a já jsem strašně šťastný, že se mi podařilo vyhrát.”

Tento šestnáctiletý talent z Rohatce u Hodonína si už během svojí kariéry připal republikové tituly v motokrosu, superkrosu, supermotu i minibicích. Jak si povede dál? O jeho budoucnosti zatím není nic rozhodnuto, ale už teď se dá předpokládat, že máme po Hulešovi, Peškovi, Smržovi, Abrahamovi nebo Šemberovi dalšího jezdce, kterému budeme držet palce při mistrovství světa.


Celkové pořadí Red Bull Rookies Cupu

1   84   Jakub KORNFEIL CZE 132   
 
2   33   Sturla FAGERHAUG NOR 130    
3   46   Daijiro HIURA JPN 104    
4   52   Danny KENT GBR 96    
5   21   Florian MARINO FRA 94    
6   32   Jake GAGNE USA 84    
7   20   Mathew SCHOLTZ RSA 81    
8   22   Daniel RUIZ ESP 56    
9   70   Alexander KRISTIANSSON SWE 50    
10   77   Alejandro PARDO ITA 48  

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)
Press - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (9x):



TOPlist