Kde budou letos testovat výrobci MotoGP

Změny v systému testování donutily výrobce stanovit okruhy, na kterých chtějí v roce 2023 testovat své prototypy. V případě Ducati, Yamahy, Aprilie, KTM a Hondy se jedná o celkem tři konkrétní okruhy, kde nasadí své testovací týmy a jezdce. Počet dní k testování omezen není, omezen je ale  počet pneumatik Michelin, které pro tyto účely mají k dispozici.

Vzhledem k tomu, že je v roce 2023 počet oficiálních testovacích dnů nižší, jelikož je v plánu pouze jeden den po květnové Velké ceně Španělska a jeden po zářijové Velké ceně San Marina, bude mít soukromé testování pěti výrobců MotoGP ještě větší důležitost než tomu bylo v minulosti.

Privátní testování je určeno pouze pro jezdce, kteří nezávodí v mistrovství světa MotoGP. Mluvíme tedy o zkušebních jezdcích jednotlivých výrobců královské kubatury, kteří budou mít šanci testovat na třech předem vybraných okruzích série Grand Prix. Počet dní, kdy mohou testovat není omezen, je ale omezen počet pneumatik, které budou mít k dispozici. Jednotný dodavatel pneumatik Michelin snížil tento počet pro letošní sezonu 240 na 200 kusů.

Nahlásit předem tři okruhy k testování platí pouze pro okruhy v kalendáři Grand Prix. Výrobci MotoGP ale můžou testovat na okruzích, které do letošního kalendáře zařazeny nejsou, a to je teď třeba oblíbený MotorLand Aragón. Příděl pneumatik je ale pro všechny stále stejný, což je pro všechny omezující faktor.

Všech pět výrobců zvolilo pro testování jihošpanělský okruh Circuito de Jerez - Angel Nieto. Čtyři výrobci z pěti pak Misano Marco Simoncelli, kde bude chybět Yamaha, jenž si společně s Hondou vybrala jako jeden z okruhu Motegi. Rakouská KTM zase poprvé od vstupu do královské kubatury nebude testovat na domácím okruhu Red Bull Ring.

Seznam tří vybraných okruhů k testování:

Aprilia: Jerez, Misano, Valencie
Ducati: Jerez, Misano, Mugello
Honda, Jerez, Misano, Motegi
KTM: Jerez, Misano, Valencie
Yamaha: Jerez, Mugello, Motegi

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist