Kawasaki news

Kawasaki opět „zlehka“ komentovala situaci okolo svých motorů. V několika větách opět potvrdila odhodlání vytěžit maximum z testování screamru, tj. motoru s jinak časovaným zapalováním než u motoru big-bang. Zajímavější je ale komentář týkající se použití pneumaticky ovládaných ventilů. Tato technologie obecně je přenesená z vývoje pohonných jednotek pro F1. „Zelení“ ovšem uvedli, že místo aby se vydali obvyklejší cestou „nacpat“ motor, resp. technologii F1 do rámu MotoGP, navrhovali, za pomoci třetí strany, vše nově, speciálně pro motocykly. Že se jim to dařilo, dokazuje i to, že loni měli po Ducati pravděpodobně nejrychlejší motorku.

Zmiňuje i to, že hlavním důvodem k odchodu od pružinou ovládaných ventilů nebylo dosažení vyššího výkonu, protože stejného by se pravděpodobně povedlo dosáhnout i s tímto tradičním rozvodem. Hlavním plusem je nižší hmotnost a menší rozměry hlavy válců a tím i snížení těžiště motocyklu. Toto řešení navíc umožňuje i více „zastrčit“ motor do rámu. Pneumatický rozvod mimochodem nově testuje i Honda, ale jak Kawasaki nezapomněla podotknout, Nicky Hayden, resp. jeho technici byli nuceni podstatně častěni doplňovat zásobník plynu pro pohon pneu ventilů, kdežto oni byli bez problémů. Nicky Hayden, který byl v Sepangu nejrychlejší, dosáhl svých nejlepších časů na motocyklu se „starým“ motorem.

A když už jsme u Hondy, tak ta, přestože také vidí budoucnost v použití vzduchových ventilů, zatím ve vývoji nových motorů pokročila nejméně, a dokonce uvažuje o dočasném pozastavení testů! Pro úplnost, s pneumatickým ovládáním ventilů vstoupili už do minulé sezóny Kawasaki a Suzuki a také tovární tým Yamahy má tuto technologii k dispozici. Ducati jde vlastní cestou díky patentově chráněnému desmodromickému rozvodu (ventil je jednou vačkou otevřen, druhou zavřen, chybí tedy pružina která je u vysokootáčkových motorů do jisté míry limitujícím faktorem).

Informace o redaktorovi

Tomas Mysliveček - (Odebírat články autora)
TZ - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist