Jorge Lorenzo – Mistr světa MotoGP 2015

Španělský závodník tovární Yamahy proměnil velkou šanci v titul mistra světa, když vítězstvím v závodu Velké ceny Valencie vymazal sedmibodovou ztrátu, kterou měl na Valentina Rossiho, a získal titul šampiona rozdílem pěti bodů. Pro Jorge Lorenza je to celkem pátý titul, protože dva už má z kategorie čtvrtlitrových motocyklů a dva slavil v královské MotoGP, kde závodí od roku 2008. Vítězstvím ve Valencii Lorenzo vyhrál také čtvrtou letošní Grand Prix na území Španělska a na konto si připsal čtyřicáté vítězství v MotoGP, jednašedesáté celkově.

Jorge Lorenzo pochází z Mallorky, kde se 4.května 1987 narodil. Závodit už začal ve třech letech, protože to jezdil minicross závody. Když mu bylo devět měl tituly z domácích šampionátů minimoto, trialu a motokrosu. V roce 1997 začal jezdit závody silničních motocyklů a v roce 1998 vyhrál Aprilia 50ccm Cup. V roce 2000 jel teprve třináctiletý Lorenzo španělský šampionát v třídě do 125ccm a vítězil nejen tam, ale o rok později také na mezinárodní úrovni.

V roce 2002 Jorge Lorenzo debutoval v mistrovství světa silničních motocyklů. Musel počkat až na kvalifikaci třídy do 125ccm v Jerezu, protože až tehdy splňoval věkový limit jezdce nejnižší kubatury mistrovství světa. Nejlepším umístěním premiérového ročníku bylo sedmé místo z Brazílie, celkově sezonu dokončil jednadvacátý. V roce 2003 zůstává s Derbi a úvod roku je velmi komplikovaný, když z devíti závodů boduje jen ve dvou. Lorenza znovu podržela Brazílie, kde tentokrát získává své první vítězství v seriálu Grand Prix a přezdívku 'Por Fuera', za předjetí Casey Stonera s Danim Pedrosou. Přezdívka s Lorenzem pokračuje v jeho kariéře dál a stane se nedílnou součástí jeho závodní přilby.

Z Derbi jede také v roce 2004, který je prozatím jeho nejúspěšnějším a zároveň posledním v nejnižší kubatuře. Na konto si připsal troje vítězství a to v Holandsku, České republice a Kataru. V Austrálii byl druhý a třetí místo získal ve Francii, Británii a Portugalsku. To vše mu stačilo k tomu, aby se z třídou do 125ccm rozloučil celkovým čtvrtým místem.

Rok 2005 je první sezona Jorge Lorenza v třídě do 250ccm, kterou spojil s týmem Fortuna Lotus Honda a byl úspěšný, protože bodoval hned šesti umístěními na stupních vítězů. První vítězství ve čtvrtlitrech ale Španěl slavil s týmem Fortuna Aprilia v roce 2006, když vyhrál zahajovací závod sezony v Jerezu a k tomu přidal dalších sedm triumfů, což mu vyneslo jeho první titul mistra světa. V roce 2007 absolvoval úspěšnou obhajobu titulu s celkem devíti vítězstvími v závodech do 250ccm a jako dvojnásobný světový šampion přestoupil do královské MotoGP k týmu tovární Yamahy.

Přechod na silnější, těžší a větší stroj Jorge Lorenzovi jen prospěl a hned v úvodním podniku zajel v Kataru na pole position. V samotném závodu pak slavil druhé místo, první stupně vítězů v MotoGP. První vítězství získal už ve třetím kole v Portugalsku, Čínu jel se zlomenými kotníky, pamětihodný průlet vzduchem předvedl v Laguně, kde si opět zlomil nohy, ale přesto všechno sezonu nakonec uzavřel celkově čtvrtý.

V roce 2009 Jorge Lorenzo vyhrává čtyři závody plus osmkrát boduje umístěním na stupních vítězů. Tato bilance Španěla přibližuje k možnosti usilovat o světové prvenství, ale nakonec je z toho titul vicemistra. Lorenzo v tomto roce přechází z původní osmačtyřicítky na současnou devětadevadesátku a svádí památnou bitvu s Valentinem Rossim v katalánské Grand Prix.

Rok 2010 je ve znamení minimální předsezonní přípravy Jorge Lorenza kvůli zranění. Přesto je jeho první polovina sezony naprosto úžasná, když v úvodních deseti Grand Prix boduje pouze vítězstvím nebo druhým místem. V Mugellu si zlomí nohu jeho největší soupeř a týmový kolega Valentino Rossi. Lorenzo ještě vyhraje poslední dvě Grand Prix roku v Portugalsku a Valencii a získává první titul mistra světa v třídě MotoGP.

O rok později Jorge Lorenzo bojuje o obhajobu titulu až do australské Grand Prix, kde spadl a přišel o část prstu, takže pro něho sezona předčasně skončila. To byla šance pro Casey Stonera, který šampionát vyhrál. Lorenzo byl znovu v pozici vicemistra. V roce 2012 Jorge Lorenzo znovu bojuje o titul, když v úvodních šesti kláních slavil čtyři vítězství a dvě druhá místa. Jen v Assenu a Valencii nezískal umístění na stupních vítězů a ve finále slaví svůj druhý titul mistra světa MotoGP.

V roce 2013 Jorge Lorenzo bojuje s mladým Marcem Márquezem. V Assenu ale padá, zlomil si klíční kost, ale po operaci nastupuje do závodu, který končí pátý. Další pád přišel během tréninkové přípravy v Německu, ale to už Španěla definitivně zastavilo. Nezastavilo ho to ale v boji o titul, který pokračoval až do konce a Lorenzo ho prohrál rozdílem čtyř bodů. Rok 2014 byl pro Lorenza hodně náročný od první Grand Prix v Kataru, kterou nedokončil, jen dvakrát slavil vítězství a sezonu dokončil celkově třetí.

Ani úvod sezony 2015 nebyl v podání Jorge Lorenza ideální. Poprvé byl na stupních vítězů až ve čtvrtém kole sezony v Jerezu, kde vyhrál a do hry se vrátil dalšími třemi vítězstvími v řadě. Rozhodující byla pro Jorge Lorenza trojice zámořských Grand Prix v Japonsku, Austrálii a Malajsii. Ze Sepangu, kde vyhrál, si přivezl jen sedm bodů ztráty a jeho největší a jediný soupeř Valentino Rossi, musel po penalizaci ve Valencii startovat poslední. Tuto šanci jezdec tovární Yamahy plně využil, závod ve Valencii vyhrál a rozdílem pěti bodů porazil v boji o titul Rossiho.

Osmadvacetiletý Jorge Lorenzo je letošním světovým šampionem královské MotoGP. Celkem má na svém kontě už pět titulů mistra světa a rozhodně u tohoto počtu nebude chtít zůstat. V roce 2016 pokračuje s týmem tovární Yamahy, kde bude jeho týmovým kolegou opět Valentino Rossi.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (12x):



TOPlist