Joan Mir – Mistr světa MotoGP 2020

Po dlouhých dvaceti letech získal jezdec Suzuki titul mistra světa v královské kubatuře mistrovství světa silničních motocyklů. V roce 2000 to byl Kenny Roberts Jr., kdo slavil vítězství, letos je to Joan Mir, jezdec tovární stáje japonského výrobce Suzuki ECSTAR.

Lepší termín pro zisk titulu mistra světa si ani Suzuki nemohla přát. Suzuki letos slaví 100. výročí společnosti Suzuki Motor Company a 60.let závodění. V neděli získali společně s Joanem Mirem titul mistra světa v kategorii jednotlivců, poprvé v historii japonského výrobce vyhrává tým Suzuki ECSTAR titul v soutěži týmů a v Portugalsku budou tuto neděli jezdci Suzuki, Joan Mir a Alex Rins, bojovat o pohár konstruktérů.

Španěl Joan Mir letos jede svoji druhou sezonu MotoGP. Teprve před týdnem vyhrál svůj první závod a tuto neděli získal titul mistra světa, jelikož jeho náskok ve vedení šampionátu již nikdo nepřekoná. Pro Suzuki je titul mistra světa v kategorii jezdců jejich šestnáctým v pořadí. Joan Mir je desátým jezdcem v historii, který v rámci všech kubatur vyhrál titul v sedle Suzuki a sedmým jezdcem s titulem v třídě 500ccm/MotoGP. Pro Joana Mira je to druhý titul mistra světa, jelikož v roce 2017 slavil světový triumf v kategorii Moto3.

Dvojnásobný šampion Joan Mir pochází z Palma de Mallorca, kde se v roce 1997 narodil. Jeho otec Joan vlastnil obchod bruslemi a skateboardy, takže tam také směřoval jeho zájem jako dítěte. Jeho rodina neměla velké nadšení pro rychlostní závody, ale když Joan Mir jednou uviděl svého bratrance Perellola závodit v MS s stýmem Stop&Go, rychlost se mu vryla pod kůži. Jeho první zkušenosti na závodní dráze byly paradoxně se školou Chicho Lorenzo a když Mira objevil Daniel Vadillo, jeho cesta byla jasně daná, mistrovství světa silničních motocyklů.

V roce 2011 závodil Joan Mir v Bankia Cupu a o rok později v MotoGP PreGP 125 Cupu. Součástí paddocku MotoGP se Joan Mir stal poprvé v roce 2013, když zahájil sezonu jezdce Red Bull Rookies Cupu, kde byl dva roky a v roce 2014 skončil druhý. První zkušeností v mistrovství světa silničních motocyklů byl rok 2015, první kompletní sezonou pak rok 2016, kde závodil v barvách týmu Leopard Racing (KTM). Se stejným týmem, ale v sedle Hondy pak Joan Mir vyhrál titul mistra světa v roce 2017. Jediný rok závodil Joan Mir v Moto2, kde skončil v roce 2018 celkově šestý a od roku 2019 už závodil s tovární Suzuki v MotoGP. O rok později Joan Mir slaví titul mistra světa.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Mistr-kat přispěl 2 Kč
33.petr přispěl 2 Kč
Z-50LS přispěl 2 Kč
puod přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist