Jezdci MotoGP po Jerezu

V následujícím článku si přečtěte názory všech sedmnácti pilotů královské kubatury MotoGP po druhém letošním závodě, tedy Grand Prix Španělska na okruhu Jerez de la Frontera, ve kterém vyhrál po zásluze mistr světa Jorge Lorenzo a kde na skvělém 7. místě dojel český jezdec Karel Abraham.

Nedělní, hodně chaotický, ale především velmi napínavý závod Grand Prix Španělska na okruhu Jerez de la Frontera, vyhrál po zásluze úřadující mistr světa Jorge Lorenzo na Yamaze, jehož vítězství po předchozí dominanci jezdců na motocyklech Honda nečekal zřejmě asi nikdo.
Za velmi těžkých podmínek jezdil Jorge Lorenzo bez jediné chyby a vede také světový šampionát královské kubatury MotoGP.
Na skvělém sedmém místě dokončil svůj teprve druhý závod v královské kubatuře MotoGP český pilot Karel Abraham. V následujícím článku si můžete přečíst názory všech 17 protagonistů tohoto skvělého představení, které shlédlo jen v neděli celkem 123 500 diváků. 

1- Jorge Lorenzo 

"Toto vítězství bylo hodně důležité, ale musíme si uvědomit, že máme odjeté pouhé dva závody. To znamená, do konce šampionátu zbývá ještě 16 Grand Prix. Je proto zbytečné, říkat dopředu nějaké prognózy. Byl jsem si jistý, že mohu udržet tempo s Caseym, ale chtěl jsem šetřit pneumatiky, aby vydržely celý závod. Nejdříve mě předjel Simoncelli, pak Stoner a nakonec i Vale. Bylo hodně těžké si zachovat koncentraci a zbytečně nic nezkoušet. Pak spadl  Simoncelli, a ke mně se přiblížil Dani. Brzy se ale rozdíl mezi mnou a jím opět zvětšil. Co se týká dalšího závodu, tak v Estorilu jsem ve dvěstěpadesátkách nikdy nevyhrál, za to v MotoGP tři roky po sobě. A co se týká toho skoku do jezírka? Ptal jsem se svých fanoušků, mám do něho znovu skočit? Oni řekli ano, takže jsem skočil!"

2- Dani Pedrosa 

"Hned od začátku to hodně klouzalo. Všichni kolem mě jeli tak rychle, že jsem si připadal jako želva. Po dvou okruzích jsem ztratil skoro celou rovinku a byl jsem jedenáctý. Když jsem pak projel prostorem startu a cíle a viděl svůj mezičas na tabuli, tak jsem znervózněl, neboť jsem byl rychlejší než ve warm upu a neudělal ani žádnou chybu a přesto byl tak vzadu. Pak jsem se ale začal zlepšovat a ostatní zase začali zpomalovat. A také jsem viděl několik pádů. Také jsem snížil náskok na Jorgeho. V posledních 10 kolech jsem nemohl přidávat plyn, a to ani na rovinkách. Musel jsem řadit nahoru a zkoušet různé možnosti, ale nic to nepomohlo. Ztrácel jsem prostě čas a předjel mě Spies. Říkal jsem si, třetí místo je v pořádku. Nakonec jsem tedy dojel druhý a to na mokru a na tomto okruhu. Je to teprve moje druhé podium na mokru vůbec, takže jsem spokojený. A to vše po těch problémech, které mám. Nyní se tedy nechám operovat a pak začnu opravdu závodit. Mám ztrátu jen 9 bodů, což je skvělý start." 

3- Nicky Hayden 

"Na mokrých pneumatikách už nebyl žádný profil, byly to normální slicky. Dokonce i na rovinkách se zadní kolo při polovičním plynu protáčelo. Prostě jsem se jen snažil udržet v sedle. A hodně problematické bylo, když znovu začalo pršet a my už neměli na pneumatikách vůbec žádný vzorek. Samozřejmě, že jsem se závodem v Jerezu spokojený."

4- Hiroshi Aoyama 

"Dnešní situace byla hodně těžká, ale za těchto hodně těžkých podmínek jsme dokázali zajet velmi dobrý výsledek. Podařilo se mně nespadnout, ačkoliv hodně mých kolegů dnes spadlo z motocyklu. Jsem sice spokojený, ale ne úplně. Měl jsem jet ze začátku více agresívněji, neboť jsem měl hodně problémů s předjížděním pomalejších kolegů. Jinak jsem mohl skončit i na podiu. Dnešní závod mně přinesl hodně sebevědomí".

5- Valentino Rossi 

"Byl to bláznivý závod, protože byly velmi obtížné podmínky a všichni jeli na měkých gumách na hranici možností. Hned od začátku to bylo na mokrý závod hodně rychlé a já jsem bohužel udělal chybu při brzdění do první zatáčky. Nechtěl jsem Stonera předjíždět, ale začal jsem brzdit příliš pozdě a tak jsem se pokoušel zůstat u vniřního okraje, kde jsem myslel, že je dost místa. Podklouzlo mě přední kolo a při pádu jsem naneštěstí srazil také Stonera, což jsem vážně nechtěl a je mě to opravdu líto. Vím, že je velice naštvaný a šel jsem po závodu za ním, abych se mu za svou chybu upřímně omluvil. Rameno dnes fungovalo skvěle, při mokrém závodu není brzdění tak fyzicky náročné a konečně jsem mohl brzdit tehdy, kdy mé oči říkali, že mám brzdit a jet stopu, kterou jsem chtěl. Zajel jsem i nejrychlejší kolo závodu, takže dnes jsme měli na to, abychom se pokusili vyhrát nebo dojet na stupně vítězů. Je mě líto toho, že jsem tu šanci zahodil, ale nakonec ten výsledek není tak špatný, protože jsem byl schopen se do závodu vrátit, dojet pátý a získat pár důležitých bodů do šampionátu.“

6- Hector Barbera 

"Byl to hodně komický závod, takový jsem ve své kariéře zřejmě asi nejel. Opravdu nevím, jak dnešní závod popsat, ale cítím se šťastný. Je to můj nejlepší výsledek a je to i dobré pro morálku, především po nepříliš podařených trénincích. Je to taky poprvé, že jsem se jako jezdec MotoGP cítil dobře i za deště."

7- Karel Abraham 

"Jsem spokojený, ale mrzí mě, že jsem upadl. Mohl jsem totiž dojet i na pátém místě, bohužel při souboji o sedmé místo s Hiroshim Aoyamou jsme v jedné z pravotočivých zatáček jeli vedle sebe a já jej nechtěl pustit před sebe, což se mi vymstilo.“ 

8- Cal Crutchlow 

"Nikdy jsem si nemyslel, že je možné, že když v závodě MotoGP spadnu, tak přesto skončím v Top-10. Byl to neuvěřitný závod a jeden z mých nejtěžších vůbec. Když jsem pak jel na 5. místě, tak jsem se cítil skvěle, ačkoliv pneumatiky už skoro nedržely. A myslel jsem si, už se mně nemůže vůbec nic stát. Pak mně ale uklouzlo zadní kolo, potom i přední a už jsem ležel na zemi".

9- Toni Elias

"Nejsem spokojený s výsledkem, protože můj pocit na motocyklu je stále stejně špatný."

10- John Hopkins 

"Dojel jsem tam, kde jsem si dal cíl, tedy v Top ten. Byl to můj cíl na tento závodní víkend, ale nebyl jsem si jistý, jestli je to vůbec reálné. Chtěl jsem udělat co nejvíce pozic k dobru a dojet v nějaké skupině".

11- Loris Capirossi 

"Nakonec ten dnešní den nedopadl ani tak špatně, neboť jsem závod dojel až do cíle".

12- Andrea Dovizioso 

"Jsem velmi zklamán tím, co se dnes stalo. Zadní pneumatika prostě nefungovala a ani nastavení trakce nebylo na závodní podmínky optimální. Deset kol před koncem už bylo nebezpečné jet dále a tak jsem zajel do boxů přezout. Škoda, v dešti jsme byli vždy hodně konkurence schopní a právě dnes byla skvělá příležitost zajet výborný výsledek".

Colin Edwards - nedokončil

"Je hodně těžké to spolknout. Podium v MotoGP totiž není jen tak něco, co dostaneš každý týden. Věděl jsem, že předjet Nickyho nebude problém, neboť měl opravdu velké problémy s pneumatikami. A ačkoliv jsem zklamán, tak to bohužel nemohu změnit." 

Randy de Puinet - nedokončil 

"Jsem hodně zklamán tím, co se stalo. První kola závodu nebyla špatná, ale pak jsem začal mít problém s přední pneumatikou".

Marco Simoncelli - nedokončil

"Bylo to hodně těžké, tam venku. Pneumatiky už byly komplet zničené a nejdříve mně ustřelilo přední kolo a pak ještě zadní. Jsem hodně zklamaný."

Ben Spies - nedokončil

"Dnešní závod byl takové rozedírání zraněného místa. Když jsem se ocitl jako čtvrtý za Nickym, tak jsem věděl, že ho předjedu. Jen jsem čekal na správný okamžik. Dani byl jen několik sekund přede mnou a tak jsem si byl jistý, že to bude jistě podium. Jorge už byl hodně vpředu, ale druhé místo bylo možné. A ten pád byla jasně moje chyba. Ale pokud se podívám na data, tak jsem jel pomaleji než během celého závodu."

Casey Stoner - nedokončil

"Slyšel jsem, že se Valentino přibližuje, ale neobával jsem se toho, že by mně v tomto místě mohl někdo předjet, takže jsem mu uvnitř nechal dost místa. Byla to nehoda v závodě, se kterou jsme toho nemohli příliš nadělat, ale mnohem více frustrující byla reakce pořadatelů a jejich pomoc Valentinovi, zatímco mně nepomohli vůbec. To bylo neuvěřitelné.“
 
A na samý závěr rozhovor Rossiho a Stonera v garáži Hondy, jak to na svém webu přeložil PacienT:
Stoner:Co rameno? Je v pořádku? “
Rossi:Je mi to velmi líto.“
Stoner:Dobře. Máš nějaký problém s ramenem? “
Rossi: „Udělal jsem chybu“
Stoner:Jo. Evidentně, tvoje ambice převážily tvůj talent. “
Rossi:Co?“
Stoner: „Ambice jsou silnější než talent.“
Rossi:Je mi to velmi líto.“
Stoner: „Žádný problém.“

Když byly tyto věty Valentinovi italskými komentátory zopakovány, tak odvětil: „Asi zapomněl kdo jsem..! Považoval jsem za nutné se omluvit a o to co říká, se tolik nestarám.“ 

Přestože je ve slovech Casey Stonera i Valentina Rossiho vyjádřeno snad vše, co jejich vztah roky provází, tak nakonec vznikla ještě větší diskuse na téma činnosti pořadatelů, kteří podle šéfa týmu Honda L. Suppa pomáhali více na nohy Rossimu než Stonerovi a také Marco Simoncelli nebyl s jejich pomocí po pádu příliš spokojen. 

K omluvě Valentina pak Stoner dodal: „Nepochybně by mně bylo milejší, kdyby mně to Valentino řekl někde v klidu mimo dosah kamer, bez toho, aby tím něco zase dokazoval. Určitě to udělal proto, že chtěl všem ukázat, že se omluvil. Ano, je to velmi správné a hezké gesto, ale na dnešním výsledku to nic nemění.“

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (8x):



TOPlist