Grand Prix Valencie - 125 ccm

Mika Kallio slaví vítězství v posledním závodě roku, Thomas Lüthi naopak titul Mistra světa. Oba naši jezdci havarovali.

Historický den pro český tým ELIT Grand Prix Racing byl dnes zaznamenán ve španělské Valencii, kde jejich jezdec Thomas Lüthi dokončil závod třídy 125 ccm na 9. místě a tím zvítězil v celkové klasifikaci této třídy.
V dramatickém závěru závodu slavil vítězství finský jezdec Mika Kallio, který až v poslední zatáčce odsunul do té doby dlouho vedoucího Mattia Pasiniho. Druhé místo nakonec získal Gábor Talmacsi, který na cílové rovince také dokázal Pasiniho předjet. Třetí skončil velmi rozčilený Pasini.
Na čtvrtém místě projel cílem s více jak dvanáctisekundovou ztrátou Héctor Faubel, pátý skončil s další čtyřsekundovou ztrátou Marco Simoncelli a šestý opět s dalšími třemi sekundami ztráty projel cílem Japonec Koyama.
Na sedmém místě skončil Fabrizio Lai, osmý dojel Julian Simon a devátý Thomas Lüthi, který prakticky celý závod pouze jistil zisk světového titulu. Desítku nejlepších doplnil domácí Pablo Nieto.
Jedenáctý v závodě skončil Alex Espargaro, dvanáctý Alvaro Bautista, třináctý Raffael De rosa, čtrnáctý Andrea Iannone a patnáctý Joan Olive.
Ani jeden z českých jezdců cíl neviděl, když Lukáš Pešek havaroval v patnáctém kole a Karel Abraham svůj stroj poslal do štěrku v kole jedenáctém. Pešek celý svůj závod bojoval ve velmi početné skupině a je pouze škoda, že nedojel do cíle, protože například desátý Pablo Nieto těsně před Peškovým pádem ztrácel na našeho jezdce i dvě sekundy. Karel Abraham po problémovém úvodním kole, kdy projížděl cílem jako poslední, dokázal postoupit o čtyři místa, bohužel svou aktivitu tentokrát do cíle nedokázal vydržet.
V celkovém hodnocení šampionátu zvítězil Thomas Lüthi (242 bodů) před Mikou Kalliem (237) a Gáborem Talmacsim (198). Náš Lukáš Pešek skončil na celkovém devatenáctém místě, když na jeho kontě ční 25 bodů, Karel Abraham nedokázal v ani jednom ze šestnácti závodů bodovat.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist