GP Velké Británie – Rins porazil Márqueze, Dovizioso skončil v nemocnici

Skvělé závody předvedli jezdci mistrovství světa na dráze britského Silverstonu, dějiště dvanácté Grand Prix sezony 2019 - Velké ceny Velké Británie. V třídě Moto3 vyhrál Marcos Ramirez, blíž k titulu je ale nyní Lorenzo Dalla Porta. Jakub Kornfeil obsadil šestnácté místo, Filip Salač byl jednadvacátý. Start královské kubatury byl hned v první zatáčce ve znamení nehody Quartarara a Doviziosa, závod ale pokračoval a zlato si z Británie odveze Alex Rins. Karel Abraham bodoval patnáctým místem v cíli. Jako poslední jeli závod jezdci Moto2 a pětadvacet bodů za vítězství si na konto připsal Augusto Fernandez. Třináctým podnikem sezony bude v polovině září závod v Misanu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (20kol)

Do závodu na 20 kol startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Jack Miller (Alma Pramac Racing). Z druhé řady odstartoval Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Z třetí řady do závodu vyrazil Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Český závodník Karel Abraham (Reale Avintia Racing) odstartoval dvaadvacátý.

Krátce po startu dostal hned v první zatáčce highsider Fabio Quartararo a do jeho motorky narazil Andrea Dovizioso. Oba jezdci zůstali na asfaltu únikové zóny a Italova motorka začala hořet. Doviziosa odnesli na nosítkách, ale Ital později stál na vlastních, třebaže bylo znát, že to bolí. Na první pozici jel Marc Márquez, druhý Valentino Rossi a třetí Alex Rins. S mírným odstupem jela trojice Maverick Viňales, Franco Morbidelli a Cal Crutchlow. Jack Miller se propadl na sedmou pozici. Karel Abraham byl dvacátý a půl sekundy před sebou měl Jorge Lorenza (Repsol Honda Team).

Po pěti odjetých kolech vedl Marc Márquez, který měl těsně za sebou Alexe Rinse. Třetí Valentino Rossi ztrácel na první dva 1,4 sekundy a za sebou už měl týmového kolegu Mavericka Viňalese. Na pátém a šestém místě jel Franco Morbidelli a Cal Crutchlow. V sedmém kole spadl Tito Rabat (Reale Avintia Racing), jemuž se povedlo zvednout motorku a pokračovat v závodu. Márquez mezi tím nastavil nový rekord okruhu 2'00,105 sekundy. V osmém kol spadl z osmé pozice Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu).

Těsně před polovinou závodu převzal vedení Alex Rins, který ale na špici nezůstal dlouho, protože si první pozici vzal Márquez rychle zpátky. Souboj prvních dvou umožnil třetímu Viňalesovi snížit ztrátu z 2,3 sekundy na 1,5 sekundy. Zrychloval také Rossi, takže o třetím místě zatím nebylo jednoznačně rozhodnuto. Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing) chtěl vnitřkem předjet Miguela Oliveiru (Red Bull KTM Tech 3) a způsobil pád obou, což se KTM moc líbit nebude.

Pět kol před koncem zůstávala situace na prvních dvou pozicích stejná. Marc Márquez jel první, těsně za ním byl Alex Rins od něhož se dal očekávat útok v posledním kole. Třetí byl Maverick Viňales, jemuž na první dva chybělo 1,8 sekundy, takže to by museli výrazně zpomalit, aby je tovární jezdec tří ladiček dojel. Valentino Rossi pokračoval na čtvrté pozici a jeho ztráta na Viňalese už představovala téměř šest sekund. Dvě sekundy za Rossim jel samotný Franco Morbidelli.

V závěru bylo vidět, že má Alex Rins na to, aby Marca Márqueze porazil, ale zatím zůstával za jezdcem Hondy a jen mu dával najevo, že mu dýchá na záda. Někdy to bylo hodně těsné a přední kolo Suzuki jen tak tak míjelo to zadní Hondy. V předposledním kole Rins začal tlačit na prvního Márqueze ve snaze, že pod tlakem vyrobí chybu.

Skvělé poslední kolo předvedl Alex Rins, jehož taktika slavila v závěru úspěch a jezdec Suzuki vyhrál předjetím v poslední zatáčce, kde Marca Márqueze porazil rozdílem třinácti tisícin. Na třetím místě projel cílem Maverick Viňales. Na stupně vítězů nedosáhl čtvrtý Valentino Rossi. Na jeden mistrovský bod dosáhl patnáctý Karel Abraham. Lídr průběžného hodnocení Marc Márquez má nyní dvacet bodů k dobru na Doviziosa a cesta za titulem mistra světa je téměř hotová věc.

AKTUALIZACE - #4 Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) nemá nic zlomeného, ale kvůli prudkému úderu do hlavy došlo u jezdce ke krátkodobé ztrátě paměti. Doviziosa proto převezou do nemocnice Coventry, kde podstoupí nezbytná vyšetření.
GP Velké Británie, MotoGP – Závod (20kol)
31°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 27%
1. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 40'12.799
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.013
3. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.620
4. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +11.439
5. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +13.109
6. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +19.169
7. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +19.682
8. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +20.318
9. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.079
10. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +25.144
11. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +40.317
12. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +45.478
13. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +54.783
14. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +56.651
15. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +1'29.282
16. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +1'31.716
17. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1'40.420
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 7 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Freddy_X přispěl 2 Kč
Bud přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
griso21 přispěl -1 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist