GP Valencie – Závod vyhrál Morbidelli, světový titul MotoGP slaví Mir

Předposledním podnikem sezony byla Velká cena Valencie na okruhu Ricarda Torma, kde týmy mistrovství světa silničních motocyklů závodily již druhým týdnem. V klání Moto3 vyhrál italský závodník Tony Arbolino. O titulu se rozhodne až za týden v Portimau, protože lídr Albert Arenas zatím nemá prvenství jisté. Závod Moto2 vyhrál Jorge Martin, ale o titul mistra světa bude v Portimau usilovat Enea Bastianini, Sam Lowes, Luca Marini a Marco Bezzecchi. V královské kubatuře vyhrál závod Franco Morbidelli, jemuž se povedlo odolat atakům Jacka Millera. O titulu mistra světa již v MotoGP rozhodli, protože šampionem pro rok 2020 se stal jezdec Suzuki Joan Mir. Posledním podnikem sezony je příští týden portugalské Portimao.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 27kol závodu odstartoval z první řady Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Jack Miller (Pramac Racing) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Z druhé řady vyrazil Johann Zarco (Esponsorama Racing), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Třetí řada a trojice Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Francesco Bagnaia (Pramac Racing) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Lídr průběžného hodnocení Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) do závodu startoval až dvanáctý, přesto s šancí vyhrát titul mistra světa už dnes ve Valencii.

Po startu šel krátce do vedení Jack Miller, ale byl dlouhý a musel jít výrazněji na brzdy, takže závod vedl Franco Morbidelli. Fabio Quartararo start pokazil, vyjel mimo trať a začínal za zadní části pole. V nájezdu do třetího kol byl na druhé pozici Jack Miller, třetí Pol Espargaró, čtvrtý Takaaki Nakagami, pátý Miguel Oliveira a šestý jel Johann Zarco. Joan Mir byl desátý a v této chvíli mu to stačilo, aby titul mistra světa vyhrál.

V pátém kole měl první Franco Morbidelli náskok půl sekundy na druhého v pořadí Jacka Millera. Další půl sekundy za Australanem jel Pol Espargaró, čtvrtý Miguel Oliveira, pátý byl Takaaki Nakagami a půl sekundy za Japoncem byl Alex Rins. Havaroval Johann Zarco, jemuž patřila šestá pozice, takže Joan Mir byl devátý a to znamenalo, že jezdec Suzuki získává stále větší jistotu titulu. V devátém kole dostal Fabio Quartararo varování ohledně překročení limitu tratě a vzápětí byl Francouz dole. Tak skončily šance na titul, které byly ještě nedávno tak blízko.

Krátce před první polovinou závodu vedl Franco Morbidelli náskokem jedné sekundy na druhého Jacka Millera. Šest desetin za Australanem jel Pol Espargaró, dvě sekundy za továrním jezdcem KTM byl Japonec Nakagami. Za jedcem LCR Hondy jel v těsném závěsu Alex Rins, Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech3) a Brad Binder. Něco přes jednu sekundu ztrácel na sedmého Jihoafričana Joan Mir, který si za tohoto vývoje závodu jel pro titul mistra světa.

Deset kol před cílem už první dva dělilo jen osm desetin. Jack Miller zrychloval tempo a rozdíl dostal až na nějaké tři desetiny, jenže Morbidelli dostal informaci o jeho nástupu a přidal, takže měl během chvíle znovu výhodu na jedné sekundě. Takaaki Nakagami dojel třetího Pola Espargara a už šel před Španěla, když ho v tu nejdůležitější chvíli nepodrželo přední kolo a Japonec šel dolů. Štěstí měl Pol Espargaró, protože ten byl dole málem taky. To vše jen nahrávalo Joanu Mirovi, který se posouval pořadím stále blíž titulu mistra světa.

Pět kol před cílem snížil Jack Miller ztrátu na vedení, která byla na čtyřech desetinách. Franco Morbidelli potřeboval zrychlit, otázkou bylo, zda je to v jeho možnostech. Pol Espargaró jel osamocen, ale jeho třetí místo bylo bezpečné, protože čtvrtý Alex Rins ztrácel na pódiovou pozici něco přes jednu sekundu. Joan Mir byl sedmý a šest desetin za Španělem jel Andrea Dovizioso (Ducati Team), který byl mnohem rychlejší než Mir.

Skvělou bitvu o vítězství předvedli jezdci v posledním kole, ale nakonec to byl Franco Morbidelli, kdo si udržel první místo a po průjezdu cílem mohl slavit plný počet bodů. Na druhém místě závod dokončil Jack Miller a třetí byl Pol Espargaró. Tovární jezdec Suzuki Joan Mir závod dokončil sedmý a to znamená, že získává titul Mistra světa 2020 v kategorii MotoGP.

GP Valencie, MotoGP – Závod (27kol)
22°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 54%
1. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha 41'22.478
2. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +0.093
3. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +3.006
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.697
5. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.127
6. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +7.272
7. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +8.703
8. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +8.729
9. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.512
10. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.043
11. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +19.456
12. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +19.717
13. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +23.802
14. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +27.430
15. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +30.570
16. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +30.619
17. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +42.365
18. # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +46.472
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist