GP Valencie – vítězství slavil Miller, Lüthi a Márquez

Poslední Grand Prix sezony uzavřela letošní ročník MS silničních motocyklů. Ve Valencii získal titul mistra světa Moto3 Alex Márquez, který je spolu s bratrem Marcem vůbec první sourozeneckou dvojicí, jenž to v jednom roce dokázala. Závod Moto2 vyhrál Thomas Lüthi a v závodu MotoGP dominoval Marc Márquez. Z českých závodníků bodoval Karel Hanika desátým a Jakub Kornfeil třináctým místem. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Poslední závod sezony 2014 jeli jezdci královské kubatury MotoGP. Titul mistra světa už v Japonsku získal Marc Márquez, ale o titulu vicemistra ve Valencii bojoval Valentino Rossi s Jorge Lorenzem. Stejně tak měli možnost jezdci tří ladiček získat pro svůj tým Movistar Yamaha MotoGP vítězství v soutěži týmů, protože kartami ještě mohlo zamíchat počasí.

Z pole position startoval do 30kol závodu Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), druhý byl na startu jeho krajan Andrea Iannone (Pramac Racing) a třetí jezdec Hondy Dani Pedrosa (Repsol Honda). Z druhé řady vyrazila do závodu trojice Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), Marc Márquez (Repsol Honda) a Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3). Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) byl na startu v osmé řadě třiadvacátý.

Po startu okamžitě převzal vedení Andrea Iannone, za ním jel v těsném závěsu Valentino Rossi následován Marcem Márquezem, Jorge Lorenzem a Danim Pedrosou. Jezdci neodjeli ani první kolo a ve Valencii došlo na změnu podmínek a o slovo se přihlásilo počasí. První kapky daly vyvěsit bílé vlajky a jezdci tak mohli zajet do boxů pro motorky s nastavením a pneumatikami na mokrou dráhu. Zatím ale nikdo do boxů nezamířil.
Po pěti kolech vedl Andrea Iannone náskokem jedné sekundy před druhým v pořadí Valentinem Rossim. Třetí Marc Márquez ztrácel na Rossiho přes sekundu, čtvrtý Dani Pedrosa byl půl sekundy za týmovým kolegou. Na pátém místě jel Cal Crutchlow (Ducati Team), šestý byl Andrea Dovizioso (Ducati Team) a na sedmém místě pokračoval Jorge Lorenzo, který tím pádem ale ztrácel naději získat celkové druhé místo v šampionátu. Karel Abraham byl v sedmém kole závodu třiadvacátý.

V desátém kole závodu pokračovala na špici závodního pole trojice Andrea Iannone, Marc Márquez a Valentino Rossi. Rozestupy byly minimální a Márquez útočil na vedení v závodu, což se mu na druhý pokus podařilo a chtěl svým dvěma soupeřům ujet. Valentino Rossi proto musel rychle Iannoneho předjet, aby včas zachytil Márquezův nástup. Souboj s Iannonem ale Rossiho přibrzdil, čímž Márquez získal jednosekundový náskok a vedoucí skupinu dojel Dani Pedrosa. Ve třináctém kole ze závodu odstoupil Randy De Puniet (Team Suzuki MotoGP), jehož zřejmě zastavil technický problém, takže musel zajet do boxů.
V sedmnáctém kole začalo ve Valencii znovu pršet, takže Marc Márquez zpomalil v době, kdy už měl náskok přes dvě sekundy. V osmnáctém kole Valentino Rossi snížil ztrátu na Márqueze na rozdíl jedné sekundy a Jorge Lorenzo s Andrea Iannonem zajeli do boxů pro motorku s nastavením do deště. Ostatní jezdci zatím zůstávali na dráze a protože dráha znovu osychala, vypadalo to na dobré rozhodnutí. Třetí Dani Pedrosa ztrácel na Rossiho deset sekund. O čtvrté místo pak intenzivně bojovali jezdci Ducati Andrea Dovizioso a Cal Crutchlow. Deset kol před koncem závodu byl každopádně český jezdec Karel Abraham patnáctý.

Pět kol před cílem zajel Jorge Lorenzo do boxů a závod ukončil. Celkem dost zvláštní závěr sezony v podání španělského závodníka. Risk s výměnou motorky nevyšel, kdyby déšť ve Valencii zůstal, situace mohla být jiná. Na prvním místě jel s náskokem tří sekund Marc Márquez. Druhé místo patřilo Valentinu Rossimu a třetí byl Dani Pedrosa, který s Rossim ztratil kontakt, když krátce zapršelo. Napínavou bitvu o čtvrté místo předváděli jezdci tovární Ducati. Karel Abraham bojoval o body s Japoncem Hiroshim Aoyamou (Drive M7 Aspar) a v sedmadvacátém kole závodu byl šestnáctý.
Poslední závod sezony vyhrál mistr světa Marc Márquez, který je s třinácti vítězstvími v sezoně jezdcem, který překonal rekord Micka Doohana z roku 1997. Australan tehdy zaznamenal dvanáct vítězství v jedné sezoně. Na druhém místě projel cílem Valentino Rossi, který letošní sezonu dokončil s titulem vicemistra. Třetí byl Dani Pedrosa, jehož body také přispěly k tomu, že v soutěži týmů vyhrála Repsol Honda. Nejlépe postaveným jezdcem kategorie Open je sedmý Aleix Espargaró. Brněnský závodník Karel Abraham závod dokončil na sedmnáctém místě.

Titul vyhrál Marc Márquez. Na druhém místě je Valentino Rossi, třetí Jorge Lorenzo. Titul v soutěži Open má Aleix Espargaró. Titul v soutěži výrobců získala Honda a tým Repsol Honda slaví vítězství v soutěži týmů. Nováčkem roku 2014 je Pol Espargaró. Vítězem soutěže o nejlepšího jezdce kvalifikací BMW M Award 2014 je Marc Márquez. Karel Abraham dokončil sezonu celkově sedmnáctý, pátý je v kategorii Open.

Dnes ve 21:00 hodin je ve Valencii slavnostní předání cen nejlepším jezdců motocyklového šampionátu. Už od pondělí je na programu třídenní IRTA test MotoGP.

GP Valencie, MotoGP – Závod (30kol)
polojasno/slabý déšť, 18°C, dráha suchá, 22°C, vlhkost: 45%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 46'39.627
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +3.516
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +14.040
4 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +16.705
5 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +16.773
6 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +37.884
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +38.168
8 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +41.803
9 - Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - +45.710
10 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +51.191
11 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Ducati - +56.512
12 - Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - +57.000
13 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +57.262
14 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +57.517
15 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +58.775
16 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +58.864
17 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +1'02.389
18 - Alex DE ANGELIS - RSM - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'15.795
19 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'26.309
20 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'37.212
21 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1kolo
22 - Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - +1kolo

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - 6kol
Randy DE PUNIET - FRA - Team Suzuki MotoGP - Suzuki - 18kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - 21kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist