GP Valencie – Titul mistra světa slaví Bagnaia, Fernandez je šampionem Moto2

Kapitoly článku

Moto2 – Závod

Do závodu na 25kol startoval z první řady Alonso Lopez (Beta Tools Speed Up), Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) a Augusto Fernandez (Red Bull KTM Ajo. Z druhé řady vyrazil Tony Arbolino (Elf Marc VDS Racing Team), Ai Ogura (Idemitsu Honda Team Asia) a Joe Roberts (Italtrans Racing Team). Třetí řada a trojice Aron Canet (Flexbox HP40), Fermin Aldeguer (Beta Tools Speed Up) a Celestino Vietti (Mooney VR46 Racing Team). Čech Filip Salač (Gresini Racing Moto2) stál na startu jako šestnáctý v pořadí, ale hendikepován zrněním ruky. Závod měl rozhodnout o titulu mistra světa mezi Augustem Fernandezem a Ai Ogurem. O titul pro Nováčka roku 2022 bojoval Alonso Lopez a Pedro Acosta.

Po startu si první a druhou pozici udržela dvojice Alonso Lopez a Pedro Acosta. Na třetí místo se posunul Tony Arbolino, čtvrtý jel Ai Ogura a pátý vyl Augusto Fernandez. Ve druhém kole už vedl Tony Arbolino, protože Lopez s Acostou byli v kontaktu a ztratili pozice. Ai Ogura jel druhý, třetí byl Pedro Acosta, čtvrtý Alonso Lopez a pátý jel Augusto Fernandez. Filip Salač byl dvanáctý a ve skupině bojující o pozice v první desítce. Alonso Lopez neustále tlačil na Acostu a ve čtvrtém kole s ním znovu kolidoval. Na zemi ale skončil jako první Simone Corsi (MV Agusta Forward Racing).

Po pěti kolech už v závodu nepokračoval Alonso Lopez, který spadl poté, co velmi agresivně tlačil na Pedra Acostu. První jel Tony Arbolino, druhý Ai Ogura, třetí byl Pedro Acosta, čtvrtý Augusto Fernandez, jemuž tato pozice stačila k tomu, aby získal titul mistra světa. Těsně za Fernandezem jel Cameron Beaubier (American Racing), který v šestém kole Španěla předjel. Ai Ogura teď potřeboval závod vyhrát, aby titul získal on. Filip Salač jel třináctý. V sedmém kole spadl Cameron Beaubier, havaroval Taiga Hada (Pertamina Mandalika SAG Team) a spadl také Celestino Vietti.

V devátém kole havaroval v osmé zatáčce Ai Ogura a bylo rozhodnuto, titul mistra světa získá Augusto Fernandez. Ogura bojoval o druhé místo s Acostou, několikrát si vyměnili pozice a pak přišel pád a konec nadějí, že Japonec vyhraje titul. V desátém kole závodu vedl Tony Arbolino, druhý jel Pedro Acosta, třetí byl Augusto Fernandez. Přes dvě sekundy ztrácel na vedoucí trojici čtvrtý Aron Canet, přes dvě sekundy ztrácel na Caneta pátý Fermin Aldeguer, který sváděl souboje s dvojicí Albert Arenas a Somkiat Chantra (Idemitsu Honda Team Asia). Filip Salač jel čtrnáctý.

Druhou polovinu závodu zahájil na špici pole Pedro Acosta. Sedm desetin za sebou měl Tony Arbolina, ale před Itala se stačil dostat Augusto Fernandez, takže na prvních dvou místech jeli jezdci týmu Aki Aja. Čtvrtý byl Aron Canet, nicméně ztráta na třetího Arbolina představovala 2,3 sekundy. Fermin Aldeguer jel pátý, šestý byl Somkiat Chantra a sedmý Albert Arenas. Čtrnáctá pozice patřila Filipu Salačovi, jemuž zranění ruky muselo působit velké bolesti. V patnáctém kole spadl Somkiat Chantra a byl to úplně stejný pád a ve stejném místě, jaký absolvoval jeho týmový kolega Ogura. V devatenáctém kole spadl z deváté pozice Mattia Pasini (RW RacingGP), když dostal ránu od Jeremy Alcoba (Liqui Moly Intact GP). Ve dvacátém kole havaroval v páté zatáčce Aron Canet, který dokázal vymazat ztrátu na třetího Arbolina a bojoval by o stupně vítězů.

Pět kol před cílem vedl Pedro Acosta, druhý Augusto Fernandez ztrácel sedm desetin, třetí Tony Arbolino už přes čtyři sekundy. Na čtvrté místo se po pádu Caneta posunul Fermin Aldeguer, pátý byl Albert Arenas. Osmý Jeremy Alcoba dostal za incident s Pasinim penalizaci v podobě průjezdu dlouhým kolem. Filip Salač byl třináctý, dvě desetiny za dvanáctým Gomezem. V předposledním kole dělilo první dva jezdce jen půl sekundy. Do posledního kola najel jako první Pedro Acosta, druhý Augusto Fernandez a třetí byl Tony Arbolino.

Závod vyhrál Pedro Acosta, jenž tím získává titul pro Nováčka roku 2022. Druhý projel cílem Augusto Fernandez, Mistr světa Moto2 pro sezonu 2022. Třetím v cíli byl Ital Tony Arbolino. Čech Filip Salač závod dokončil na bodované třinácté příčce. Titul vicemistra světa získal Japonec Ai Ogura, který závod nedokončil.

GP Valencie, Moto2 – Závod (25kol)
22°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 29%
1. # 51 Pedro Acosta ES Red Bull KTM Ajo Kalex 39'52.413
2. # 37 Augusto Fernandez ES Red Bull KTM Ajo Kalex +1.232
3. # 14 Tony Arbolino IT Elf Marc VDS Racing Team Kalex +10.163
4. # 54 Fermín Aldeguer ES Beta Tools Speed Up Boscoscuro +14.407
5. # 75 Albert Arenas ES Inde GASGAS Aspar Team Kalex +18.904
6. # 18 Manuel Gonzalez ES Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex +20.554
7. # 96 Jake Dixon GB Inde GASGAS Aspar Team Kalex +21.244
8. # 52 Jeremy Alcoba ES Liqui Moly Intact GP Kalex +25.868
9. # 8 Senna Agius AU Elf Marc VDS Racing Team Kalex +33.763
10. # 23 Marcel Schrotter DE Liqui Moly Intact GP Kalex +35.117
11. # 64 Bo Bendsneyder NL Pertamina Mandalika SAG Team Kalex +35.598
12. # 72 Borja Gomez ES Flexbox HP40 Kalex +36.336
13. # 12 Filip Salač CZ Gresini Racing Moto2 Kalex +38.942
14. # 19 Lorenzo Dalla Porta IT Italtrans Racing Team Kalex +41.710
15. # 16 Joe Roberts US Italtrans Racing Team Kalex +45.238
16. # 61 Alessandro Zaccone IT Gresini Racing Moto2 Kalex +51.827
17. # 81 Keminth Kubo TH Yamaha VR46 Master Camp Team Kalex +52.884
18. # 4 Sean Dylan Kelly US American Racing Kalex +53.109
19. # 17 Alex Escrig ES MV Agusta Forward Racing MV Agusta +55.179
20. # 42 Marcos Ramirez ES MV Agusta Forward Racing MV Agusta +55.627
21. # 84 Zonta Van Den Goorbergh NL RW Racing GP Kalex +63.904
22. # 29 Taiga Hada JP Pertamina Mandalika SAG Team Kalex +2kola
             
Závod nedokončil/ neklasifikován:      
  # 40 Aron Canet ES Flexbox HP40 Kalex  
  # 11 Mattia Pasini IT RW Racing GP Kalex  
  # 28 Niccolò Antonelli IT Mooney VR46 Racing Team Kalex  
  # 35 Somkiat Chantra TH IDEMITSU Honda Team Asia Kalex  
  # 13 Celestino Vietti IT Mooney VR46 Racing Team Kalex  
  # 79 Ai Ogura JP IDEMITSU Honda Team Asia Kalex  
  # 6 Cameron Beaubier US American Racing Kalex  
  # 21 Alonso Lopez ES Beta Tools Speed Up Boscoscuro  
  # 24 Simone Corsi IT MV Agusta Forward Racing MV Agusta  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist