GP Valencie - neděle ve Valencii

Závody Velké ceny Valencie jeli jezdci na mokrém povrchu. Vítězství v Moto3 slavil Brit Danny Kent, druhé místo obsadil Cortese, třetí byl Khairuddin. V Moto2 vyhrál po fantastickém výkonu Marc Márquez, druhý byl Simón a třetí Terol. Vítězstvím ukončil sezonu Dani Pedrosa před Nakasugou a Stonerem. Sedmé místo vybojoval Karel Abraham s Jakubem Kornfeilem.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první řady odstartovala ve dvě hodiny odpoledne trojice Dani Pedrosa (Repsol Honda), Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) a Casey Stoner (Repsol Honda), pro něhož byl závod ve Valencii posledním závodem jeho motocyklové kariéry. Čech Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval třináctý z páté řady a dnes také naposledy v sedle italského prototypu Ducati.

Po zahřívacím kole ale zamířil do boxů Dani Pedrosa, Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini), Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3) a Nicky Hayden (Ducati Team). Všichni čtyři si vyměnili motocykly a do závodu startovali z boxové uličky už na hladkých pneumatikách. Po startu byl v čele závodního pole Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar), za ním jel Andrea Dovizioso (Monster Yamaha Tech 3) a třetí Casey Stoner (Repsol Honda). Start se podařil českému jezdci, protože Abraham byl v nájezdu do druhého kola závodu MotoGP šestý.

V nájezdu do třetího kola zamířil do boxů Casey Stoner, Andrea Dovizioso a také Karel Abraham. Postupně to udělali všichni jezdci královské kubatury. V pátém kole vedl Jorge Lorenzo, druhý už jel Dani Pedrosa, třetí Japonec Nakasuga (Yamaha Factory Racing), čtvrtý byl Stefan Bradl (LCR Honda) a první pětku uzavíral Cal Crutchlow (Monster Yamaha Tech 3). Karel Abraham byl po výjezdu z boxů sedmnáctý.

V osmém kole už v závodu nepokračoval Roberto Rolfo (Speed Master), Nicky Hayden a Stefan Bradl, který spadl z třetího místa. V čele jel Jorge Lorenzo, dvě sekundy za ním Dani Pedrosa a třetí Nakasuga, ale ten už ztrácel téměř třináct sekund. Čtvrté místo patřilo Crutchlowovi, první pětku uzavíral Bautista a Karel Abraham v závodu pokračoval na jedenácté pozici, desetinu za Valentinem Rossim.

Ve třináctém kole předjížděla vedoucí dvojice Jorge Lorenzo – Dani Pedrosa jezdce o kolo zpět a to se Lorenzovi stalo osudným, protože když jel v závěsu za Jamesem Ellisonem (Paul Bird Motorsport) a chystal jeho předjetí, dostal highsider a bylo velké štěstí, že si brutálním vystoupením z M1 nic vážného způsobil. Samozřejmě teď je plný adrenalinu, ale snad mu nic nezabrání po víkendu testovat.

V polovině závodu jel první Dani Pedrosa, druhý byl Cal Crutchlow a třetí Japonec Nakasuga, který ve Valencii nahradil zraněného Bena Spiese. Álvaro Bautista byl čtvrtý, za ním jel pátý Michele Pirro (San Carlo Honda Gresini), Casey Stoner byl šestý, Danilo Petrucci sedmý, Andrea Dovizioso osmý, deváté místo patřilo Karlu Abrahamovi a první desítku uzavíral James Ellison. Hodně se padalo, takže osm kol před koncem závodu pokračovalo jen patnáct jezdců, což znamenalo, kdo dojede, boduje.

Tímto heslem se ale neřídil Cal Crutchlow, protože Brit po třiadvaceti kolech havaroval z druhé pozice a nadějně rozjetý závod pro něho rázem skončil. V čele pokračoval Dani Pedrosa, druhý byl Japonec Nakasuga a na třetí místo se posunul Álvaro Bautista. Casey Stoner už jel čtvrtý a Karel Abraham osmý. Casey Stoner chtěl umístění na stupních vítězů a snažil se v každém kole stahovat co nejvíc z náskoku třetího Bautisty.

V nájezdu do předposledního kola předjel Casey Stoner Španěla Bautistu a posunul se na třetí místo. Vedl Dani Pedrosa, druhý jel Nakasuga a Karel Abraham byl šestý, jedenáct sekund za Italem Pirrem z Gresiniho týmu CRT.

Poslední závod sezony vyhrál Dani Pedrosa, druhý v cíli byl neuvěřitelně testovací jezdec Yamahy Katsuyuki Nakasuga a třetím místem ukončil motocyklovou kariéru Casey Stoner. Karla Abrahama stačil v závěru předjet Andrea Dovizioso, takže český jezdec projel nakonec cílem sedmý, ale v pozici nejlepší Ducati závodu. Celkovou pátou příčku v šampionátu si udržel Álvaro Bautista, nejlepším jezdcem kategorie CRT je Španěl Aleix Espargaró (Power Electronics Aspar Team).

GP Valencie, MotoGP – Závod
zataženo, 13°C, dráha mokrá/suchá, 15°C, vlhkost 81%

01- Dani Pedrosa – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 30 kol za 48’23.819
02- Katsuyuki Nakasuga – Yamaha Factory Racing – Yamaha YZR M1 – + 37.661
03- Casey Stoner – Repsol Honda Team – Honda RC213V – 1’00.633
04- Alvaro Bautista – San Carlo Honda Gresini – Honda RC213V – + 1’02.811
05- Michele Pirro – San Carlo Honda Gresini – FTR Honda MGP12 – + 1’26.608 (CRT)
06- Andrea Dovizioso – Monster Yamaha Tech 3 – Yamaha YZR M1 – + 1’30.423
07- Karel Abraham – Cardion AB Motoracing – Ducati Desmosedici GP12 – + 1’31.789
08- Danilo Petrucci – CAME Iodaracing Project –+ 1kolo (CRT)
09- James Ellison – Paul Bird Motorsport – ART GP12 – + 1kolo(CRT)
10- Valentino Rossi – Ducati Team – Ducati Desmosedici GP12 – + 1 kolo
11- Aleix Espargaro – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1 kolo (CRT)
12- Randy De Puniet – Power Electronics Aspar – ART GP12 – + 1 kolo (CRT)
13- Hiroshi Aoyama – Avintia Blusens – BQR FTR – + 2 kola(CRT)
14- Colin Edwards – NGM Mobile Forward Racing – Suter BMW – + 3 kola (CRT)

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist