GP Thajska – Závod MotoGP vyhrál Márquez, Kornfeil desátý v Moto3

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do 22 kol závodu startoval z první řady Marco Bezzecchi (Redox PrüstelGP), Jaume Masia (Bester Capital Dubai) a Kazumi Masaki (RBA BOE Skull Rider). Druhá řada a Tony Arbolino (Marinelli Snipers Team), Niccoló Antonelli (SIC58 Squadra Corse) a Darryn Binder (Red Bull KTM Ajo). Z třetí řady vyrazil Nicolo Bulega (SKY Racing Team VR46), Enea Bastianini (Leopard Racing) a Fabio Di Giannantonio (Del Conca Gresini Moto3). Lídr průběžného hodnocení Jorge Martin (Del Conca Gresini Moto3) do závodu odstartoval třináctý. Český závodník Jakub Kornfeil (Redox PrüstelGP) startoval třiadvacátý.

Po startu si vedení udržel Marco Bezzecchi, ale v nájezdu do druhého kola se do vedení posunul Kazuki Masaki, který tam ale nezůstal dlouho a na první pozici se znovu dostal Ital Bezzecchi. Na druhé pozici jel Darryn Binder, třetí Tony Arbolino, čtvrtý byl Fabio Di Giannantonio a pátý Jaume Masia. Jakub Kornfeil se posunul na šestnáctou pozici a před sebou měl Enea Bastianiniho. Jorge Martin jel až osmnáctý, takže jeho problémy s rukou mu velmi zkomplikovaly cestu za titulem. Pokud by závod vyhrál Bezzecchi a Martin nebodoval, Ital by převzal vedení v šampionátu a do Japonska by přijel s dvanácti body náskoku.

Jihoafričan Darryn Binder kolidoval s Albertem Arenasem a bylo po nadějích na pódiové umístění, což Jihoafričan ukázal Španělovi zdviženým prostředníčkem (incident vyšetřován FIM). Ve stejném místě havaroval o pár sekund později Alonso Lopez (Estrella Galicia 0,0). V šestém kole závodu se vyautovali týmová kolegové Tatsuki Suzuki a Nicoló Antonelli, který může dostat cenu smolař roku. Co ale bylo neuvěřitelné tak stíhací jízda Jakuba Kornfeila, který už jel na čtvrté pozici! Bohužel pak přišla v jedné ze zatáček drobná chyba a propad na třináctou příčku.

V polovině závodu (11 kolo) vedl pole Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing), druhý jel Marco Bezzecchi, třetí Ayumu Sasaki, čtvrtý byl Jaume Masia, pátý Dennis Foggia (SKY Racing Team VR46) a na šesté a sedmé pozici byli jezdci Gresiniho týmu Fabio Di Giannantonio a Jorge Martin. Jakub Kornfeil jel desátý a stále uvnitř vedoucí skupiny jezdců. Ve čtrnáctém kole šel v páté zatáčce do vedení Ayumu Sasaki, ale pneumatiky jeho riskantní jízdu nezvládly a Japonec se odporoučel k zemi. Pár sekund po něm byl na zemi další Japonec Kazumi Masaki, tentokrát po kontaktu s Jorge Martinem (incident vyšetřován FIM). Mezitím už Jakub Kornfeil dýchal na záda pátému Perezovi a závodní pole vedl Dennis Foggia.

V době, kdy do cíle zbývalo pět kol jel Jakub Kornfeil na čtvrté pozici a byl součástí skupiny bojující o stupně vítězů. Pole vedl Marco Bezzecchi, druhý jel Dalla Porta, třetí byl další Ital Fabio Di Giannantonio. Těsně za Kornfeilem jel Gabriel Rodrigo a Jorge Martin. Český závodník také dostává varování ohledně překročení limitu tratě, což by při dalším vyjetí mohlo znamenat penalizaci v podobě ztráty pozice. Do posledního kola najel jako první Marco Bezzecchi, druhý Lorenzo Dalla Porta a třetí Fabio Di Giannantonio, Jakub Kornfeil jel pátý za Enea Bastianinim. Těsně před koncem havaroval John McPhee (CIP Green Power).

Neuvěřitelný závěr závodu. Těsně před cílem poslal k zemi Enea Bastianini svého krajana Marca Bezzecchiho, který tak přišel o šanci převzít vedení v šampionátu a nyní naopak ztrácí na Jorge Martina přes dvacet bodů. Přitom Martin kvůli zdravotním problémů zvažoval, zda vůbec do závodu nastoupí. Nehoda ovlivnila výsledek Jakuba Kornfeila, který ze čtvrté pozice musel mimo dráhu a cílem projel desátý. Přesto po startu z 23.pozice vynikající výkon. Závod vyhrál Fabio Di Giannantonio, druhý projel cílem Lorenzo Dalla Porta a třetí Dennis Foggia, který slaví první stupně vítězů v sérii Grand Prix.

GP Thajska, Moto3 – Závod (22kol)
31°C, dráha suchá, 52°C, vlhkost: 52%
1. # 21 Fabio DI GIANNANTONIO ITA Del Conca Gresini Moto3 Honda 38'10.789
2. # 48 Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda +0.135
3. # 10 Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +0.466
4. # 88 Jorge MARTIN SPA Del Conca Gresini Moto3 Honda +0.980
5. # 19 Gabriel RODRIGO ARG RBA BOE Skull Rider KTM +1.084
6. # 77 Vicente PEREZ SPA Reale Avintia Academy 77 KTM +1.232
7. # 8 Nicolo BULEGA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +1.312
8. # 42 Marcos RAMIREZ SPA Bester Capital Dubai KTM +1.440
9. # 35 Somkiat CHANTRA THA AP Honda Racing Thailand Honda +1.643
10. # 84 Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +1.718
11. # 16 Andrea MIGNO ITA Angel Nieto Team Moto3 KTM +3.386
12. # 27 Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda +3.613
13. # 65 Philipp OETTL GER Sudmetal Schedl GP Racing KTM +4.130
14. # 14 Tony ARBOLINO ITA Marinelli Snipers Team Honda +4.319
15. # 7 Adam NORRODIN MAL Petronas Sprinta Racing Honda +4.657
16. # 9 Apiwath WONGTHANANON THA VR46 Master Camp Team KTM +4.802
17. # 5 Jaume MASIA SPA Bester Capital Dubai KTM +4.884
18. # 52 Jeremy ALCOBA SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +23.915
19. # 81 Stefano NEPA ITA CIP - Green Power KTM +23.964
20. # 22 Kazuki MASAKI JPN RBA BOE Skull Rider KTM +59.390
21. # 12 Marco BEZZECCHI ITA Redox PruestelGP KTM +1'13.285
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 33 Enea BASTIANINI ITA Leopard Racing Honda  
  # 17 John MCPHEE GBR CIP - Green Power KTM  
  # 41 Nakarin ATIRATPHUVAPAT THA Honda Team Asia Honda  
  # 71 Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda  
  # 75 Albert ARENAS SPA Angel Nieto Team Moto3 KTM  
  # 23 Niccol? ANTONELLI ITA SIC58 Squadra Corse Honda  
  # 24 Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda  
  # 40 Darryn BINDER RSA Red Bull KTM Ajo KTM  
  # 72 Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JIRASLO přispěl 2 Kč
KARING přispěl 2 Kč
michalpike přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist