GP Texasu – Rins slaví první triumf v MotoGP, Márquez závod nedokončil

V Texasu byl den závodu ve znamení slunečného počasí, takže všechny tři závody jezdci odjeli na suchém povrchu a za příznivých teplot. Závod Moto3 vyhrál Aron Canet, Jakub Kornfeil klání nedokončil a bohužel je tam zranění klíční kosti. Filip Salač byl dvacátý. V třídě Moto2 slavil vítězství Thomas Lüthi, který se vrátil z MotoGP vyhrát titul mistra světa, o který v roce 2017 přišel kvůli zranění. Závod MotoGP překvapivě vyhrál Alex Rins, jemuž se povedlo překonat Valentina Rossiho. Vítěz posledních šesti závodů v Austinu, Marc Márquez, po pádu závod nedokončil. Karel Abraham zajel v Texasu na šestnácté místo. Nyní následuje přesun šampionátu do Evropy, kde je začátkem května Velká cena Španělska v Jerezu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (20kol)

Do 20 kol závodu odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Z druhé řady vyrazila trojice Jack Miller (Alma Pramac Racing), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ). Třetí řada a sestava Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) a Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Ital Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) startoval třináctý z páté řady. Český závodník Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu vyrazil dvacátý.

Po startu si vedení udržel Marc Márquez, který okamžitě nasadil tempo ve snaze ujet svým soupeřům. Jeho nástup se snažil zachytit Valentino Rossi, třetí jel Cal Crutchlow, čtvrtý byl Jack Miller a pátý Alex Rins. Španěl Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) spadl ze čtrnácté pozice a rázem byl poslední. Na šesté místo se posunul Andrea Dovizioso, sedmý jel Maverick Viňales, který se dozvěděl, že ulil start podobně jako Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Pro Viňalese skutečně jak zlý sen.

Po pěti kolech už Marc Márquez vedl náskokem 1,7 sekundy. Druhý Valentino Rossi měl na zadním kole Cala Crutchlowa a na tuto dvojici se rovněž dotáhl Jack Miller. Boxy projel jako první Joan Mir, Maverick Viňales si dal prodlouženou zatáčku a zůstával na dráze. Tým už připravoval tabuli s informací k průjezdu boxy, takže poslech a na trať se vrátil devatenáctý. V osmém kole havaroval Cal Crutchlow, který jel těsně za Rossim, ale neustál to a závod pro něho skončil. Na třetí místo se posunul Jack Miller, jehož následoval Alex Rins. Za jezdcem Suzuki už byla pětisekundová mezera a pátý Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), který měl za sebou Andrea Doviziosa.

V polovině závodu Marc Márquez padá, měl vysoký náskok, ale přehnal to v nájezdu do zatáčky a motorku už nenastartoval. Je jasné, že letos jeho nadvláda nad Texasem skončila, protože v Austinu neprohrál od roku 2013. Do čela závodního pole se dostal Valentino Rossi, jehož následoval Alex Rins a Jack Miller. Australan už ztrácel dvě sekundy, ale Rins měl velkou šanci bojovat o vítězství v závodě. Jorge Lorenzo odstoupil z dvanácté pozice, protože ho zastavil technický problém. Karel Abraham figuroval na patnácté pozici. Šestnáctý Maverick Viňales pospíchal, aby dosáhl alespoň na nějaké body a na brněnského závodníka mu v tuto chvíli scházelo pár tisícin.

Pět kol před cílem byli ve hře o vítězství dva jezdci, první Valentino Rossi a druhý Alex Rins. Třetí Jack Miller ztrácel na oba 5,5 sekundy, ale samozřejmě naděje byla i v jeho případě, pokud by Rossi s Rinsem udělali fatální chybu. V sedmnáctém kole Alex Rins zaútočil a dostal se do vedení závodu. Čtyři kola před koncem tak jel na první pozici jezdec Suzuki Alex Rins. Do posledního kola najel Alex Rins s náskokem sedmi desetin. Druhý Valentino Rossi nevypadal, že by ještě zaútočil, třetí najel do dvacátého kola Jack Miller.

Závod v Texasu vyhrál Alex Rins, jenž si na konto připisuje první triumf jezdce MotoGP. Pro Suzuki je to první vítězství od závodu GP Velké Británie 2016. Na druhém místě klání dokončil Valentino Rossi, třetí projel cílem Jack Miller. Ital Andrea Dovizioso skončil čtvrtý, ale protože Márquez závod nedokončil a Rossi byl druhý, je nyní lídrem průběžného hodnocení. Karel Abraham skončil šestnáctý.

GP Texasu, MotoGP – Závod (20kol)
21°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 32%
1. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 41'45.499
2. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.462
3. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +8.454
4. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati +9.420
5. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +18.021
6. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +21.476
7. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +26.111
8. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +29.743
9. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +30.608
10. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +31.011
11. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +34.077
12. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.779
13. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +42.458
14. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +44.272
15. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +44.623
16. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +44.740
17. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +48.063
18. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +1'07.683
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  #   Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Jirin1 přispěl 2 Kč
Drucko přispěl 2 Kč
Davcoun přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist