GP Štýrska – Tři závody, tři debutová vítězství. Pro první místo si dojeli Oliveira, Bezzecchi a Vietti

Královská kubatura oslavila v Rakousku v pořadí devítistý závod. Ten vyhrál Miguel Oliveira, pro kterého to znamená vůbec první vítězství v MotoGP. Nebyl však jediným, kdo si dojel ve Spielbergu pro svůj debutový triumf ve své třídě. V Moto2 zvítězil po penalizaci Jorgeho Martina italský jezdec Marco Bezzecchi, v Moto3 se pak radoval Celestino Vietti. Český pilot Filip Salač skončil dvanáctý. Tovární tým Hondy v sobotu odpoledne oznámil, že se rekonvalescence Marca Márqueze protáhne. Původně chtěl úřadující mistr světa nastoupit už do závodu v San Marinu, aktuálně to však vypadá na návrat v listopadu.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (28 kol)

Sobotní kvalifikace přinesla překvapivou první řadu. Pro svou první pole position si dojel Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Team), vedle kterého se na gridu postavil Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU). Třetí nejrychlejší čas nastavil Johann Zarco, který byl však za nezodpovědnou jízdu v minulém závodě, kdy zapříčinil pád Franca Morbidelliho a následně letící motocykly pilotů jen těsně minuly Mavericka ViñaleseValentinem Rossim, potrestán startem z pit lane.

Do první řady si tak místo něj stoupl Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR). Do druhé řady se postavili Jack Miller (Pramac Racing) s Maverickem Viñalesem (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Alexem Rinsem (Team SUZUKI ECSTAR), třetí řada pak patřila Miguelovi Oliveirovi (Red Bull KTM Tech 3), Andreu Doviziosovi (Team Ducati) a Fabiovi Quartararovi (Petronas Yamaha SRT).

Do jubilejního devítistého závodu královské kubatury nejlépe vstoupil Joan Mir, který si po projetí první zatáčkou držel první pozici. Netrvalo to však dlouho, a záhy se dostal do vedení Jack Miller, který svým soupeřům mírně poodjel. Třetí pozice patřila Takaaki Nakagamimu a čtvrtá Polu Espargarovi, který byl hned v úvodu dlouhý a mírně se z předchozí druhé příčky propadl.

Na pátém místě jezdil Alex Rins, za kterým byli zařazeni Maverick Viñales, Andrea Dovizioso a Miguel Oliveira. Fabio Quartararo jezdil až na třináctém místě. Pravděpodobně měl stejně jako v minulém závodě problémy s brzdami, hned dvakrát krátce za sebou byl totiž dlouhý.

Vedení od Jacka Millera ve třetím kole převzal Joan Mir, který si na své soupeře dokázal najet půlsekundový náskok. Třetí jezdil Takaaki Nakagami, který na australského soupeře několikrát zaútočil. Čtvrté místo stále patřilo Polu Espargarovi a páté Alexi Rinsovi. Před Valentina Rossiho se dostal na jedenáctou příčku Fabio Quartararo.

Maverick Viñales se ve třináctém kole dostal do problémů a několik závodníků pustil před sebe. Sám se tedy propadl na třináctou pozici, zatímco Valentino Rossi a Danilo Petrucci se dostali před něj na místo jedenácté, respektive dvanácté. Krátce na to se k předjetí odhodlal Takaaki Nakagami a dostal se na druhé místo před Jacka Millera.

V sedmnáctém kole byla v závodu vyvěšená červená vlajka. Maverickovi Viñalesovi pravděpodobně odešly brzdy a byl nucen ze svého motocyklu v rychlosti 210 km/h seskočit. Ten následně vletěl do jedné ze záchranných bariér a začal hořet.

Závod byl restartován ve 14:35 na dvanáct kol. Start se nejlépe povedl Joanu Mirovi, za kterého se zařadil Jack Miller. Ten se před něj vzápětí také dostal a snažil se najet si náskok. Na třetí pozici jezdil Pol Espargaro, čtvrtý byl Miguel Oliveira a pátý Brad Binder, který svého kolegu ve druhém kole předjel.  

Šesté místo patřilo Andreu Doviziosovi, Takaaki Nakagami byl sedmý a osmý jezdil Valentino Rossi. Fabio Quartararo se opět propadl pořadím a pohyboval se až na čtrnáctém místě, nejrychlejší patnáctku uzavíral Johann Zarco.

Pol Espargaro vjížděl do sedmého kola se ztrátou pouhých 0,130 sekundy na prvního Jacka Millera a hned se na Australana pokusil také zaútočit. To se mu povedlo a jezdec KTM se tak stal novým lídrem závodu. Třetí jel Miguel Oliveira, který se dostal před Joana Mira a Fabio Quartararo, Johann Zarco a Franco Morbidelli se dostali před Alexe Márqueze.

Závod MotoGP opět rozhodla poslední zatáčka. Jack Miller s Polem Espargarem mezi sebou bojovali o první pozici, jenže byli oba dlouzí, čehož využil Miguel Oliveira a dojel si v MotoGP nejen pro své debutové pódium, ale také vítězství. Australan projel cílem na druhé pozici a třetí skončil Pol Espargaro. Joan Mir dojel po vynikajícím výkonu v první části závodu na čtvrté příčce, pátá pak připadla Andreu Doviziosovi, který tak ztenčil svůj náskok na lídra šampionátu Fabia Quartarara, jenž obsadil třinácté místo, na tři body.

GP Štýrska, MotoGP – Závod (28 kol)
22 °C, dráha suchá, 35 °C, vlhkost: 60 %
1. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM 16'56.025
2. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +0.316
3. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +0.540
4. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.641
5. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1.414
6. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.450
7. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1.864
8. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.150
9. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.517
10. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +5.068
11. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +5.918
12. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +6.411
13. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +7.406
14. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +7.454
15. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +10.191
16. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.524
17. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +11.447
18. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +11.943
19. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +12.732
20. # 51 Michele PIRRO ITA Pramac Racing Ducati +14.349
21. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +14.548
  # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 0 Lap

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 6 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
33.petr přispěl 2 Kč
Rosička přispěla 2 Kč
myrryn přispěl 2 Kč
fomax přispěl 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Venda přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist