GP Španělska – závodní neděle

Den závodu Velké ceny Španělska zahájili jezdci mistrovství světa silničních motocyklů zahřívacími tréninky. Hlavním bodem programu ale byly závody. První jeli jezdci Moto3 a vítězství slavil Ital Romano Fenati, Jakub Kornfeil byl šestý. V třídě Moto2 vyhrál finský závodník Mika Kallio a v královské MotoGP dominoval Marc Márquez.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do sedmadvaceti kol závodu královské kubatury startoval z pole position Marc Márquez (Repsol Honda Team), který jel 100.Grand Prix kariéry. Z druhé pozice odstartoval Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP), který dnes slaví sedmadvacet let a 200.Grand Prix kariéry. Na třetí pozici byl Dani Pedrosa (Repsol Honda), který je stejně jako předchozí dva jezdci Španělem a tudíž všichni jeli domácí velkou cenu, kterou chtěl každý z nich vyhrát. Český závodník Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) vyrazil do závodu z šestnácté pozice. Ital Danilo Petrucci (Ioada Racing Project) nestartoval, protože si ve warm upu zlomil levé zápěstí.

Úvod závodu byl naprosto strhující, když Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) začal stíhat vedoucího Marca Márqueze a ještě v prvním kole se před Španěla dostal a převzal vedení. Jorge Lorenzovi se jeho M1 při startu vzepjala, což ho stálo cenné pozice, ale velmi rychle je získal zpátky a už ve druhém kole jel třetí. Velmi dobře odstartoval Andrea Dovizioso, který byl v jednu chvíli na špici závodního pole, ale jakmile se situace trošku uklidnila, patřilo Italovi páté místo za Danim Pedrosou. Marc Márquez předjel Valentina Rossiho a snažil se oběma jezdcům tří ladiček ujet. Ve třetím kole spadl Karel Abraham, ale v závodu pokračoval a spadl také Michelle Pirro (Ducati Team), který závod ukončil ve štěrku únikové zóny.

Po pěti kolech Marc Márquez vedl náskokem 1,5 sekundy před dvojicí Valentino Rossi a Jorge Lorenzo. Na čtvrtém místě pokračoval Dani Pedrosa a pátý Andrea Dovizioso už na Španěla ztrácel čtyři sekundy. Do boxů zajel Cal Crutchlow (Ducati Team) a kvůli technice závod ukončil. Spadl Andrea Iannone (Pramac Racing), ale na dráhu se stačil vrátit před Karlem Abrahamem, takže byl dvacátý. Šestý Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing) se postupně přibližoval k Italu Dovizisosovi.
V polovině klání královské kubatury už v závodu nepokračoval Karel Abraham, který zajel do boxů a na dráhu se nevrátil. Marc Márquez vedl náskokem 4,3 sekundy před druhým Valentinem Rossim, který si vytvořil sekundový náskok před třetím v pořadí Jorge Lorenzem, čtvrtý jel Dani Pedrosa. Pátý Andrea Dovizioso ztrácel přes jedenáct sekund a jen pět desetin za ním už figuroval Aleix Espargaró. Velká bitva probíhala o sedmé místo mezi Álvarem Bautistou (GO&FUN Honda Gresini) a Bradley Smithem (Monster Yamaha Tech 3). Nejlépe umístěným jezdcem Hondy RCV1000R byl jedenáctý Nicky Hayden (Drive M7 Aspar). Posledním jezdcem na bodech Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing).

Pět kol před cílem stále vedl Marc Márquez, druhý jel Valentino Rossi, ale za Italem už byl Dani Pedrosa, který ve dvacátém kole závodu předjel Jorge Lorenza. Márquezův náskok představoval 4,5 sekundy, což byla velká jistota. K bitvě se schylovalo mezi Valentinem Rossim a Danim Pedrosou o druhé místo v cíli. Čtvrtý Jorge Lorenzo už na Pedrosou ztrácel 3,5 sekundy. Šestý Aleix Espargaró bojoval o páté místo, ale Andrea Dovizioso byl tuhý soupeř, což vyústilo ke Španělově chybě, kterou využil Álvaro Bautista a posunul se na šesté místo.

V posledním kole se Dani Pedrosa začal rychle přibližovat k druhému Valentinovi Rossimu a v posledních zatáčkách zaútočil, ale chybělo mu jedno kolo, aby byl jeho atak úspěšný.
Čtvrtý závod sezony vyhrál po startu z pole position Marc Márquez a pokračuje tak mílovými kroky za obhajobou titulu. Na druhém místě se umístil Valentino Rossi a třetí projel cílem Dani Pedrosa. V den svých narozenin Jorge Lorenzo na stupně vítězů nedosáhl. Nejlepším jezdcem kategorie Open je sedmý Aleix Espargaró.

GP Španělska, MotoGP – Závod
jasno, 28°C, dráha suchá, 50°C, vlhkost: 25%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 45'24.134
2 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1.431
3 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +1.529
4 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +8.541
5 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +27.494
6 - Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +27.606
7 - Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +27.917
8 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +27.947
9 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +29.419
10 - Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - +32.872
11 - Nicky HAYDEN - USA - Drive M7 Aspar - Honda - +35.490
12 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +40.083
13 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +43.830
14 - Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - +52.295
15 - Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - +54.873
16 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'06.182
17 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'23.420

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - 1kolo
Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - 5kol
Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - 6kol
Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - 17kol
Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - 23kol
Michele PIRRO - ITA - Ducati Team - Ducati - 25kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist