GP Španělska – Závod MotoGP vyhrál Márquez, Kornfeil sedmý v Moto3

V den závodu španělské Grand Prix panovaly na okruhu Ángela Nieta ideální povětrnostní podmínky, které umožnily jezdcům odjet závody plné těsných soubojů a adrenalinu. V třídě Moto3 slavil vítězství Niccoló Antonelli, Jakub Kornfeil bojoval až do konce o třetí místo, ale nakonec skončil sedmý. Filip Salač závod nedokončil. Klání Moto2 museli zastavit krátce po startu, jelikož došlo k pádům a kontaktu s ležícími jezdci. Naštěstí Remy Gardner, který byl na samém začátku série karambolů, je mimo nebezpečí. Zkrácený závod vyhrál Lorenzo Baldassarri. V královské MotoGP slavil vítězství Marc Márquez, který jel po celou dobu na špici pole a tentokrát nezaváhal. Vítěze kvalifikace Fabia Quartarara zastavila porucha jeho M1. Brněnský jezdec Karel Abraham závod dokončil šestnáctý. V pondělí testuji na jihu Španělska jezdci MotoGP a v úterý pak jezdci tříd Moto2 a Moto3. Pátý podnik sezony přivítá na své dráze slavný okruh Bugatti v Le Mans.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol) / 300.závod MotoGP

Do 25 kol závodu startoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Z druhé řady vyrazil Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Třetí řada a trojice Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati), Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) odstartoval třináctý, Karel Abraham (Reale Avintia Racing) jednadvacátý.

Po startu se do čela závodu posunul Marc Márquez, druhý jel Franco Morbidelli, třetí Fabio Quartararo. Za vedoucí trojicí už jela blízko skupina s Maverickem Viňalesem, Andrea Doviziosem a Alexem Rinsem. Valentino Rossi postoupil na desátou příčku a jel těsně za Japoncem Nakagamim. Brněnský závodník Karel Abraham byl devatenáctý, těsně za jezdcem tovární KTM Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing).

Po pěti kolech Marc Márquez vedl, ale těsně na zadním kole měl Itala Franca Morbidelliho, třetí pokračoval Fabio Quartararo. Sedm desetin ztrácel na stupně vítězů čtvrtý Maverick Viňales, pátý byl Andrea Dovizioso, který bojoval s Alexem Rinsem. Sedmý jel Danilo Petrucci, osmý Cal Crutchlow, devátý byl Jack Miller a desátý Valentino Rossi. V osmém kole havaroval Francesco Bagnaia, který byl prvním jezdcem, jenž v závodě nepokračoval.

V jedenáctém kole měl první Marc Márquez náskok 1,9 sekundy, takže tady bylo jasné, že to má ve svých rukou. Na druhou pozici se posunul Fabio Quartararo, třetí jel Franco Morbidelli. Za Italem už jela dvojice Alex Rins a Maverick Viňales, takže se dal každou chvíli očekávat útok na třetí pozici. Sekundu za Viňalesem jel Andrea Dovizioso, těsně za Italem byl sedmý Danilo Petrucci a osmý Cal Crutchlow. Posledním jezdcem na bodech byl patnáctý Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team).

V patnáctém kole zpomalil druhý Fabio Quartararo, jehož zastavila technická porucha a to byla obrovská škoda pro Francouze, který jel závod na stupně vítězů. Na druhou pozici se posunul Alex Rins, jemuž na vedení v závodě scházelo něco přes tři sekundy. Třetí jel Franco Morbidelli, ale už každou chvíli očekával útok kolegy z továrního týmu Mavericka Viňalese. Rychle se přibližoval také Andrea Dovizioso a Danilo Petrucci. Bitva o třetí místo zůstávala stále otevřená.

Ve dvacátém kole byl náskok prvního Marca Márqueze na 3,8 sekundy. Druhý Alex Rins si upevnil pozici tím, že na třetího Mavericka Viňalese najel 1,8 sekundy. Třetí Viñales ještě neměl vše jisté, jelikož byl za ním Andrea Dovizioso a Danilo Petrucci, kteří ještě doufali v závěrečný atak. Posun na šestou pozici zaznamenal Valentino Rossi, který ale na pátého Petrucciho ztrácel přes dvě sekundy. Bohužel v případě Franca Morbidelliho došlo k propadu na osmé místo a to zřejmě ještě nebyla konečná. Karel Abraham byl osmnáctý, pět sekund za týmovým kolegou Rabatem. Tři kola před cílem spadl z deváté pozice Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR).

V předposledním kole došlo ke kontaktu mezi Jackem Millerem a Aleixem Espargarem (Aprilia Racing Team Gresini), což odnesl Australan pádem. V posledním kole dojel Dovizioso třetího Viňalese, ale k bitvě o šestnáct bodů již nedošlo.

Závod Velké ceny Španělska vyhrál Marc Márquez, nový lídr průběžného hodnocení královské MotoGP. Na druhé pozici projel cílem Alex Rins, třetí byl Maverick Viňales. Sedmý Franco Morbidelli je nejlepším z jezdců netovárních týmů. Karel Abraham závod dokončil šestnáctý.

GP Španělska, MotoGP – Závod (25kol)
21°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 61%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'08.685
2. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.654
3. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.443
4. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati +2.804
5. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +4.748
6. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +7.547
7. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +8.228
8. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +10.052
9. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +10.274
10. # 6 Stefan BRADL GER Team HRC Honda +13.402
11. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.431
12. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +18.473
13. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +20.156
14. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +26.706
15. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +28.513
16. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +36.858
17. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Factory Racing Aprilia +41.390
18. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +41.570
19. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +50.568
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Fido-141 přispěl 2 Kč
Clint. přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist