GP Španělska – V Jerezu vyhrál Márquez, který je novým lídrem MotoGP

V pořadí čtvrtá Grand Prix sezony 2018 měla v den závodu krásné slunečné počasí a tři napínavé závody. Jako klíčová se letos zřejmě ukáže právě španělská GP v rámci titulu MotoGP, protože závod vyhrál Marc Márquez a jeho nejbližší soupeři skončili s nulou. V třídě Moto2 slavil vítězství Lorenzo Baldassarri a své první vítězství kariéry oslavil v třídě Moto3 Němec Philipp Öttl. Jakub Kornfeil (Moto3, KTM) obsadil výborné osmé místo, Karel Abraham (MotoGP, Ducati) skončil osmnáctý.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 25 kol závodu startoval z první pozice Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), druhý Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), třetí Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Z druhé řady vyrazil Jorge Lorenzo (Ducati Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Třetí řada Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Ze čtvrté řady startoval Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) a Jack Miller (Alma Pramac Racing). Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) odstartoval třiadvacátý. Jezdci Aprilie Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) a Scott Redding (Aprilia Racing Team Gresini) měli do závodu novou specifikaci pohonné jednotky, letos už třetí.

Po startu šel do vedení Jorge Lorenzo, který měl za sebou Daniho Pedrosu, Johanna Zarca, Marca Márqueze a Cala Crutchlowa. Za Britem jeli jezdci Suzuki Alex Rins a Andrea Iannone. Karel Abraham se posunul na devatenáctou pozici a před sebou měl Mika Kallia, testovacího jezdce KTM, který závodí na divokou kartu. Závod ukončil Aleix Espargaró, protože mu selhala technika. Mezitím o vedení bojoval Jorge Lorenzo s Danim Pedrosou, čehož využil Marc Márquez a dostal se na druhé místo za jezdce Ducati. Andrea Dovizioso jel šestý, Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) devátý a Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) třináctý.

Po pěti kolech jel na první pozici Jorge Lorenzo, který měl v těsném závěsu za sebou Marca Márqueze, Daniho Pedrosu a Cala Crutchlowa. Chyboval Alex Rins, který havaroval a o něco později skončil na zemi Cal Crutchlow. Bylo znát, že to v Jerezu klouže víc než by si jezdci přáli. Vedoucí skupina tak byla čtyřčlenná Jorge Lorenzo, Marc Márquez, Dani Pedrosa a Andrea Dovizioso. V devátém kole Márquez zaútočil na vedení v závodu a byl úspěšný. Karel Abraham jel v tu chvíli na šestnácté pozici, osm desetin za Finem Kalliem. Bohužel v jedenáctém kole spadl v první zatáčce.

V polovině závodu vedl Marc Márquez, druhý jel Jorge Lorenzo a třetí Andrea Dovizioso. Havaroval Thomas Lüthi (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), od jehož motorky se na trať dostal štěrk únikové zóny a na něm málem spadl Márquez, který měl co dělat, aby ho zadní kolo nepředběhlo. Márquez ale neustále zrychloval a v šestnáctém kole už vedl náskokem dvou sekund na Lorenza, který chtěl za každou cenu na stupně vítězů. Každopádně zašpuntoval Doviziosa s Pedrosou a Márquez mohl uhánět vstříc dalšímu vítězství. Osm kol před cílem Cal Crutchlow havaroval podruhé a tentokrát definitivně.

V devatenáctém kole došlo v šesté zatáčce ke kontaktu tří závodníků Andrea Dovizioso, Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo a to byla pořádná nehoda, protože motorky lítaly vzduchem. Dani Pedrosa, ten člověk má neuvěřitelnou smůlu. Lorenzo tam Pedrosu zavřel a bylo. Naštěstí všichni odešli po svých. Incident byl vyšetřován komisaři FIM (výsledek šetření závodní incident). Márquez tak byl na první pozici zcela osamocen, protože druhý Johann Zarco ztrácel sedm sekund. Skupina Andrea Iannone, Danilo Petrucci, Valentino Rossi a Jack Miller v tu chvíli bojovala o třetí místo na stupních vítězů. Škoda pádu Karla Abraham, který byl osmnáctý.

Závod Velké ceny Španělska vyhrál Marc Márquez před Johannem Zarcem a Andrea Iannonem, který má na kontě další úspěšný víkend. Danilo Petrucci zůstal těsně za pódiem, pátý byl Valentino Rossi. Český závodník Karel Abraham klání v Jerezu dokončil osmnáctý a přesně tolik jezdců dnes také projelo cílem. Novým lídrem průběžného hodnocení je nyní Marc Márquez.

GP Španělska, MotoGP – Závod (25kol)
25°C, dráha suchá, 40°C, vlhkost: 41%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'39.678
2. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +5.241
3. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +8.214
4. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +8.617
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +8.743
6. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +9.768
7. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +13.543
8. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +14.076
9. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +16.822
10. # 36 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +19.405
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.149
12. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +21.174
13. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.765
14. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +22.103
15. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +36.755
16. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +41.861
17. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +49.241
18. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 8kol
  # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 8kol
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 8kol
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda 9kol
  # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda 14kol
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 20kol
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
davidmestak přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
ramlik přispěl 2 Kč
0.0.7. přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist