GP Španělska – První závod vyhrál Quartararo, Márquez po stíhací jízdě skončil na nosítkách

První kompletní podnik sezony Mistrovství světa silničních motocyklů 2020 absolvovali jezdci a týmy v Jerezu. Závod Moto3 vyhrál Albert Arenas, Filip Salač cílem neprojel. V závodu Moto2 slavil vítězství Luca Marini. První klání sezony jeli jezdci MotoGP a prvních pětadvacet bodů si na konto připsal jezdec satelitní stáje Yamahy Fabio Quartararo, jenž si tak zároveň připsal premiérové vítězství v MotoGP. Dlouhá přestávka kvůli Covid-19 představovala pro jezdce nebezpečí zranění a bohužel do závodu MotoGP v neděli nenastoupil Alex Rins (Suzuki), Cal Crutchlow (Honda) a na vyšetření zamířil Marc Márquez (Honda), který havaroval v závodu. Další kolo světového šampionátu je za týden znovu v Jerezu, ale tentokrát jako Velká cena Andalusie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol)

Do závodu na 25 kol odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Z druhý řady vyrazil Francesco Bagnaia (Pramac Racing), Jack Miller (Pramac Racing) a Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí řada a trojice Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP). Kvůli zranění z Q2 do závodu nenastoupí Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Po nehodě ve warm upu nepustil hlavní lékař na start Cala Crutchlowa (LCR Honda Castrol) z preventivních důvodů, třebaže se Brit cítí v pořádku.

Skvěle odstartoval Maverick Viňales, který se okamžitě posunul do čela závodního pole. Za Jezdcem tří ladiček jel Marc Márquez, Jack Miller a Fabio Quartararo, který naopak po startu pár pozic ztratil. Na páté pozici jel Francesco Bagnaia, šestý byl Andrea Dovizioso, sedmý Pol Espargaró, osmý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), devátý Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a desátý Valentino Rossi. Ve druhém kole spadl Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Suzuki byla mimo hru. Mezi tím probíhala bitva o vedení mezi Viňalesem a Márquezem. Marcem Márquezem, protože Alex jel až sedmnáctý. V desáté zatáčce spadl Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini).

Po pěti kolech Marc Márquez vedl, ale pak měl v jedné ze zatáček spadnout, ale zvedl to za cenu vyjetí mimo trať a propadu na poslední pozice. Pak začala jeho bitva o ztracené pozice a postup zpět dopředu. Závod vedl Maverick Viňales, druhý jel Fabio Quartararo, třetí Jack Miller, čtvrtý Francesco Bagnaia a pátý Andrea Dovizioso. V sedmém kole figuroval Marc Márquez na dvanácté pozici, sekundu za jedenáctým Lecuonem a devět sekund za vedoucím Viňalesem. Mezi tím bojovali o vedoucí pozici jezdci tří ladiček Viñales a Quartararo. To samozřejmě nahrávalo Márquezovi.

V desátém kole Viñales přišel o vedení, když se mu jeho M1 rozvlnila a před Španěla se dostal Fabio Quartararo a Jack Miller. Na čtvrté pozici pokračoval Francesco Bagnaia, pátý Andrea Dovizioso, šestý Pol Espargaró, sedmý Franco Morbidelli a osmý Valentino Rossi. Jedno rychlé kolo za druhým nastavoval Marc Márquez, jemuž v tu chvíli patřila desátá pozice, sekundu za devátým Miguelem Oliveirou (Red Bull KTM Tech 3).

V úvodu druhé poloviny závodu zůstával ve vedení Fabio Quartararo, který si na druhého Jacka Millera najel 3,7 sekundy. Třetí byl Maverick Viňales, jemuž na druhého Australana chyběla necelá sekunda a za sebou měl jezdec tovární Yamahy Andrea Doviziosa, který ztrácel na pódium 1,3 sekundy. Neuvěřitelně jel Marc Márquez, který už byl za pátým Polem Espargarem na něhož ztrácel pár setin, takže předjetí bylo otázkou několika zatáček. Ve dvacátém kole skončil závod pro Valentina Rossiho, který odstavil motorku na okraji tratě.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol Marc Márquez zaútočil na Jacka Millera a dostal se na třetí místo. Márquez ztrácel sedm desetin na druhého Mavericka Viňalese, takže s jeho rychlostí vypadal jezdec tovární Yamahy jako snadná kořist. První Fabio Quartararo měl náskok pěti sekund, takže pro Francouze velmi dobrá šance na vítězství v závodě. Tři kola před koncem jel Márquez těsně za druhým Viňalesem, ale pak Honda Španěla vykopla ze sedla a úřadující šampion skončil v kotrmelcích mimo trať. Třebaže odešel po svých, později Márqueze naložili do sanitky a odvezli na vyšetření do zdravotního centra.

První vítězství kariéry jezdce MotoGP si na své konto dnes připsal Fabio Quartararo, který v Jerezu vyhrál závod královské kubatury. Francouz to zvlád s náskokem 4,6 sekundy. Na druhé pozici skončil Maverick Viňales, třetí byl Andrea Dovizioso. O čtvrté místo tvrdě bojoval Jack Miller s Francem Morbidellim a Australan byl úspěšnější.

GP Španělska, MotoGP – Závod (25kol)
--°C, dráha suchá, --°C, vlhkost: --%

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist