GP San Marina – Čtvrté vítězství v řadě slaví Bagnaia, Bastianini těsně druhý

Závody Velké ceny San Marina mají své vítěze a poražené. Závod třídy Moto3 vyhrál domácí Dennis Foggia (Honda), vítězem závodu Moto2 je Alonso Lopez (Boscoscuro) a Francesco Bagnaia (Ducati) vyhrál počtvrté v řadě závod MotoGP. Český závodník Filip Salač (Kalex) závod Moto2 po kontaktu se soupeřem nedokončil. Patnáctá GP sezony MS silničních motocyklů je v polovině září na okruhu MotorLand Aragón ve španělské Aragonii. V Misanu teď týmy MotoGP zůstávají, protože je čeká důležité testování.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27kol odstartoval z první pozice Jack Miller (Ducati Lenovo Team), druhý Enea Bastianini (Gresini Racing) a třetí Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team). Z druhé řady vyrazila trojice Maverick Viňales (Aprilia Racing Team), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), který měl penalizaci tří míst na startu kvůli nebezpečné jízdě ve FP1, a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Třetí řada a trojice Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Poslední závod kariéry jel Andrea Dovizioso (WithU Yamaha RNF MotoGP Team), který startoval osmnáctý.

Kráce po startu havarovala v první zatáčce trojice Jonathan Zarco, Pol Espargaró (Repsol Honda) a Michele Pirro (Aruba.it Racing Team). Kdo byl viníkem incidentu stanoví komisaři FIM. Ve druhém kolo havaroval z vedoucí pozice Jack Miller, jemuž se stala osudnou čtvrtá zatáčky. Z první pětky vypadl díky pádu také Marco Bezzecchi. Na špici pole jel Enea Bastianini jehož těsně následoval Francesco Bagnaia a Maverick Viňales. Ve třetím kole havaroval z dvanácté pozice Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP) a z jedenácté spadl Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing). Oba jezdci spadli po vzájemném kontaktu.

Po pěti kolech vedl závod Francesco Bagnaia, jehož těsně následovala trojice Maverick Viňales, Enea Bastianini a Luca Marini. Vedoucí skupinu dotahoval pátý Aleix Espargaró, který na svém zadním kole vezl dvojici Fabio Quartararo, Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Australan Jack Miller v závodu pokračoval, ale jel devatenáctý. Za továrním jezdcem Ducati byl Marco Bezzecchi a Fabio Di Giannantonio.

Dvacet kol před cílem pokračoval na špici pole Francesco Bagnaia, jehož náskok na druhého Mavericka Viňalese byl na desetině sekundy. Těsně za první dvojicí jel Enea Bastianini a Luca Marini. Přes osm desetin ztrácel na Mariniho pátý Fabio Quartararo, který byl v kontaktu s Aleixem Espargarem. Tovární jezdec Aprilie poté mírně ztratil a za Francouzem, s nímž zároveň bojuje o titul, jel šest desetin.

Těsně před polovinou závodu začali vedoucí jezdci výrazně zrychlovat a došlo také na první útok Mavericka Viňalese na vedení v závodu. Viňales pak dostal varování za překročení limitů trati, což Španěla mohlo zpomalit. Varování dostal také sedmý Jorge Martin. V polovině závodu vedl Francesco Bagnaia, těsně za Italem jel Maverick Viňales, třetí byl Enea Bastianini a čtvrtý Luca Marini. Pátý Fabio Quartararo ztrácel na čtvrtého přes šest desetin, ale náskok na šestého Espargara si navýšil na 1,8 sekundy.

Devět kol před koncem začal ztrácet kontakt s vedoucí trojicí čtvrtý Luca Marini, jemuž na třetího Enea Bastianiniho chybělo 1,2 sekundy. Ve hře o vítězství v závodě zůstával Francesco Bagnaia, druh Maverick Viňales a třetí Bagnaia. Tři kola před cílem bojoval o vedení a vítězství dvojice italských závodníků Ducati Francesco Bagnaia a Enea Bastianini. Třetí Maverick Viňales ztrácel na první dva 3,5 sekundy. Čtvrtý Luca Marini měl tři desetiny za sebou jezdce Yamahy Quartarara. Portugalec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing) uviděl penalizaci průjezd dlouhým kolem za limity trati.

Závěr závodu byl naprosto skvělý díky souboji o vítězství, který nakonec vyhrál Francesco Bagnaia, který si na konto připisuje čtvrté vítězství v řadě. Bagnaia je prvním jezdcem Ducati, jemuž se něco takového povedlo a zároveň je nyní průběžně druhý, celkem 30 bodů za vedoucím Quartararem. Enea Bastianini projel cílem jen o 0,034 sekundy za továrním jezdcem Ducati! Třetí byl Maverick Viňales. Čtvrtý Luca Marini zopakoval nejlepší výsledek z Rakouska.

GP San Marina, MotoGP – Závod (27kol)
27°C, dráha suchá, 43°C, vlhkost: 64%
1. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 41'43.199
2. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +0.034
3. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +4.212
4. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +5.283
5. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +5.771
6. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +10.230
7. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +12.496
8. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.661
9. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +17.732
10. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +21.986
11. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +23.685
12. # 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +29.276
13. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +30.433
14. # 6 Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda +31.768
15. # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +32.547
16. # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +41.857
17. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +50.559
18. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +53.371
19. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +56.613
20. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +57.304
21. # Kazuki Watanabe JP Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1kolo
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda  
  # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati  
  # 51 Michele Pirro IT Aruba.it Racing Ducati  
  # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist