GP Rakouska – Vyhrál Bagnaia, Quartararo druhý, Miller třetí

Závody Velké ceny Rakouska měly potřebné napětí a nabídly skvělou podívanou. Závod třídy Moto3 vyhrál Ayumu Sasaki (Husqvarna), vítězem závodu Moto2 je Ai Ogura (Kalex) a Francesco Bagnaia (Ducati) slavil další vítězství v MotoGP. Český závodník Filip Salač (Kalex) závod Moto2 nedokončil. Čtrnáctá GP sezony MS silničních motocyklů je začátkem září v Misanu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 28kol, startoval z první řady Enea Bastianini (Gresini Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazil Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Třetí řada a Maverick Viňales (Aprilia Racing Team), Joan Mir (Suzuki Team Ecstar) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing).

Po startu se do vedení posunul Francesco Bagnaia, druhý jel Enea Bastianini, třetí byl Jack Miller. Hned ve čtvrté zatáčce havaroval Joan Mir, pro něhož závod skončil v samotném úvodu. Po pěti odjetých kolech vedl závodní pole královské kubatury Francesco Bagnaia, šest desetin za Italem jel Jack Miller, třetí byl Enea Bastianini, který sváděl souboje o pódium s Jorge Martinem. Pátý jel Fabio Quartararo, šestý byl Aleix Espargaró, sedmý Johann Zarco a osmý Maverick Viňales. Smůlu měl Enea Bastianini, jehož vyřadila porucha techniky. V sedmém kole havaroval Remy Gardner (Tech3 KTM Factory Racing), ale vrátil se zpátky na trať.

V devátém kole vedl Francesco Bagnaia, jehož náskok na druhého Jacka Millera byl na desetině. Třetí Jorge Martin ztrácel na vedoucí dvojici sedm desetin. Osamocený jel čtvrtý Fabio Quartararo, pátý Aleix Espargaró měl za sebou Mavericka Viňalese, jel tam také Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) a Johann Zarco, který zaznamenal propad pořadím, když reagoval na výrazné zpomalení Bastianiniho. V jedenáctém kole havaroval Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU).

V polovině závodu měla vedoucí skupina tři jezdce, které dělila necelá sekunda. Francesco Bagnaia ujel týmovému kolegovi Millerovi na rozdíl sedmi desetin, Australan měl těsně za sebou Španěla Martina, který si připravoval předjetí. V závodu již nepokračoval Darryn Binder (WithU Yamaha RNF MotoGP Team), protože Jihoafričan havaroval. Zrychlil také Fabio Quartararo, protože se dostal tři desetiny za třetího Martina, takže se rýsovala bitva o pódium. Pátý Aleix Espargaró ztrácel na Quartarara přes dvě sekundy. V sedmnáctém kole Martin chyboval v nájezdu do nové šikany, což bylo možná způsobeno nějakých technickým problémem.

Ve dvacátém kole vedl Francesco Bagnaia náskokem přes jednu sekundu. Na druhé pozici jel Jack Miller, třetí byl Fabio Quartararo, což mu hrálo do karet, jelikož Aleix Espargaró byl pátý. Čtvrtý Jorge Martin ztrácel kontakt s vedoucí trojicí, ale neztrácel odstup na jezdce za sebou. Šestý jel Luca Marini, sedmý Johann Zarco, osmý byl Alex Rins, devátý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a desátý Maverick Viňales, jenž řešil nějaké potíže, které ho zpomalovaly.

Pět kol před cílem závodu měl první Francesco Bagnaia náskok jedné sekundy na druhého Jacka Millera, který už za sebou slyšel motor Yamahy Fabia Quartarara. A v pětadvacátém kole Quartararo skutečně zaútočil přesně v nové šikaně. Francouz Millera natolik překvapil, že se na moment dostal na třetí pozici Jorge Martin. V šestadvacátém kole havaroval Franco Morbidelli. Australan Miller měl plné ruce práce, aby udržel třetí pozici, protože Martin chtěl na pódium. Když Martin chtěl v posledním kole zaútočit, spadl a bylo po nadějích.

Třetí vítězství v řadě, páté celkově, zaznamenal Francesco Bagnaia, jenž potvrdil, že Ducati v Rakousku umí. Parádní druhé místo vybojoval Fabio Quartararo, jenž také dokazal, že papírové předpoklady nemusí mít vždy vliv na výsledek závodu. Třetí projel cílem Jack Miller, který měl velké štěstí, když ho v první zatáčce posledního kola tak divoce předjel Martin, jemuž nakonec patří desáté místo v cíli. Čtvrté místo Luca Mariniho je skvělým výsledkem tohoto italského závodníka, jenž je zároveň nejlepším netovárním jezdcem.

GP Rakouska, MotoGP – Závod (28kol)
20°C, dráha suchá, 22°C, vlhkost: 62%
1. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 42'14.886
2. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.492
3. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +2.163
4. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +8.348
5. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +8.821
6. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +11.287
7. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.642
8. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +11.780
9. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +16.987
10. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +17.144
11. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +17.471
12. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.035
13. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +20.012
14. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +26.880
15. # 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +29.744
16. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +30.994
17. # 6 Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda +37.960
18. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +42.082
19. # 32 Lorenzo Savadori IT Aprilia Racing Aprilia +46.666
20. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +1kolo
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha  
  # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 10 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
kopetr přispěl 10 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist