GP Portugalska – Bagnaia slaví vítězství, Salač čtvrtý v Moto2™

Kapitoly článku

Moto3™ - ZÁVOD

Do závodu na 19kol odstartoval z první řady Ayumu Sasaki (Liqui Moly Husqvarna Intact GP), José Antonio Rueda (Red Bull KTM Ajo) a Joel Kelso (CFMoto Racing PrüstelGP). Z druhé řady vyrazil Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3), Ivan Ortola (Angeluss MTA Team) a David Alonso (Autosolar GASGAS Aspar Moto3). Třetí řada a trojice Xavier Artigas (CFMoto Racing PrüstelGP), Deniz Öncü (Red Bull KTM Ajo) a Jaume Masia (Leopard Racing).

Když jezdci vyrazili do zahřívacího kola, na startovním roštu zůstal stát Deniz Öncü, což pro Turka znamenalo, že jeho motorka musela zpět na boxovou uličku, kde se ji snažili znovu nahodit, aby mohl do závodu vyrazit jako poslední z boxů. Krátce po startu se do vedení posunul australský jezdec Joel Kelso za níž jel Daniel Holgado a Ayumu Sasaki. Do závodu neodstartoval Lorenzo Fellon (CIP Green Power) a v prvním kole havaroval Scott Ogden (VisionTrack Racing Team). Turek Deniz Öncü jel poslední šestadvacátý. Po třech kolech vedl závodní pole Daniel Holgado, který měl těsně za sebou Joela Kelsa. Třetí jel Ayumu Sasaki, čtvrtý byl David Muňoz a pátý Xavier Artigas. Druhou skupinu, jenž ale na tu první ztrácela minimum, vedl šestý Stefano Nepa (Angeluss MTA Team). Ve čtvrtém kole spadl v první zatáčce z osmé pozice David Alonso, který tam byl v kontaktu s jedním ze soupeřů (Ivan Ortola). Incident byl vyšetřován a Ortola dostal penalizaci v podobě dvou dlouhých kol.

Po pěti kolech byla situace na špici závodního pole velmi vyrovnaná, jelikož docházelo neustále k změnám pořadí a někdy to už vypadlo, že někdo z jezdců skončí na zemi. Vedl Daniel Holgado, druhý jel Ayumu Sasaki, třetí byl Jaume Masia, čtvrtý David Muňoz a pátý Stefano Nepa. Součástí vedoucí skupiny byl také šestý Xavier Artigas nebo sedmý Joel Kelso. Osmý jel Ivan Ortola, ale ten musel projet dvakrát dlouhé kolo, což ho dostane mimo bodované pozice. Spadl Filippo Farioli (Red Bull KTM Tech3), který pak o něco později zamířil do boxů a tam závod ukončil.

V polovině závodu pokračoval na špici pole Daniel Holgado, jenž si už několikrát vyměnil pozici se svými soupeři jako Ayumu Sasaki, David Muňoz nebo Diogo Moreira (MT Helmets – MSI). Závod už také vedl Xavier Artigas, jemuž osm kol před cílem patřila pátá pozice. Pořadí se měnilo průjezdem cílovou rovinkou, kde jezdci využívali větrných stínů svých soupeřů a v nájezdu do první zatáčky pak útočili na vedoucí pozice. Ve třináctém kole vedl Ayumu Sasaki, Daniel Holgado jel druhý, třetí byl David Muňoz. Turek Öncü, který startoval z boxové uličky, jel šestnáctý.

Ani v době, kdy do koce zbývalo pět kol nebylo rozhodnuto. Na špici jela početná skupina jezdců, kteří bojovali od první po desátou pozici. V tu chvíli jel na prvním místě David Muňoz, druhý byl Daniel Holgado a třetí jel José Antonio Rueda. Japonec Ayumu Sasaki figuroval na šesté pozici. Ital Romano Fenati, který jel dvacátý, dostal penalizaci jedno dlouhé kolo. Z třinácté pozice havaroval Ivan Ortola, který se do závodu vrátil, aby v posledním kole spadl podruhé.

Napínavý závod plný soubojů nakonec vyhrál Daniel Holgado, který měl ale velké štěstí, jelikož do něho krátce po průjezdu cílem zezadu narazil Joel Kelso. Australan zřejmě tak výrazné zpomalení po průjezdem cílem nečekal a díval se jinam než před sebe. Druhý projel cílem David Muňoz, třetí závod dokončil Diogo Moreira. Těsně za pódiem zůstal čtvrtý José Antonio Rueda a pátý Jaume Masia. Turek Öncü bodoval desátým místem.

GP Portugalska, Moto3™ – ZÁVOD
20°C, dráha suchá, 26°C, vlhkost: 69%
1. #96   Daniel Holgado ES Red Bull KTM Tech3 KTM 34'27.061
2. #44   David Muñoz ES BOE Motorsports KTM +0.160
3. #10   Diogo Moreira BR MT Helmets - MSI KTM +0.175
4. #99   Jose Antonio Rueda ES Red Bull KTM Ajo KTM +0.206
5. #5   Jaume Masia ES Leopard Racing Honda +0.233
6. #71   Ayumu Sasaki JP Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +1.090
7. #82   Stefano Nepa IT Angeluss MTA Team KTM +1.125
8. #43   Xavier Artigas ES CFMOTO Racing PruestelGP CFMOTO +1.137
9. #66   Joel Kelso AU CFMOTO Racing PruestelGP CFMOTO +1.268
10. #53   Deniz Öncü TR Red Bull KTM Ajo KTM +1.409
11. #27   Kaito Toba JP SIC58 Squadra Corse Honda +2.852
12. #95   Collin Veijer NL Liqui Moly Husqvarna Intact GP Husqvarna +6.904
13. #38   David Salvador ES CIP Green Power KTM +6.931
14. #24   Tatsuki Suzuki JP Leopard Racing Honda +9.722
15. #54   Riccardo Rossi IT SIC58 Squadra Corse Honda +9.748
16. #6   Ryusei Yamanaka JP Autosolar GASGAS Aspar M3 GASGAS +9.771
17. #18   Matteo Bertelle IT Rivacold Snipers Team Honda +19.803
18. #64   Mario Suryo Aji ID Honda Team Asia Honda +20.317
19. #55   Romano Fenati IT Rivacold Snipers Team Honda +29.900
20. #72   Taiyo Furusato JP Honda Team Asia Honda +29.948
21. #70   Joshua Whatley GB VisionTrack Racing Team Honda +29.904
22. #63   Syarifuddin Azman MT MT Helmets - MSI KTM +29.969
23. #22   Ana Carrasco ES BOE Motorsports KTM +30.066
           
Závod nedokončil/neklasifikován/nestartoval:    
  #48   Ivan Ortola ES Angeluss MTA Team KTM  
  #80   David Alonso CO Autosolar GASGAS Aspar M3 GASGAS  
  #7   Filippo Farioli IT Red Bull KTM Tech3 KTM  
  #19   Scott Ogden GB VisionTrack Racing Team Honda  
  #20   Lorenzo Fellon FR CIP Green Power KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist