GP Portugalska – Závod vyhrál Quartararo, nový lídr MotoGP

Neděle byla dnem závodu třetího podniku sezony mistrovství světa silničních motocyklů v Portugalsku. Klání třídy Moto3 vyhrál Pedro Acosta (KTM) a zůstává lídrem průběžného hodnocení. Filip Salač závod dokončil třináctý a z Algarve si odváží tři body. Závod MotoGP vyhrál s převahou Fabio Quartararo, který je novým lídrem průběžného hodnocení. V třídě Moto2 byl úspěšný Raul Fernadez, Sam Lowes havaroval. Čtvrtým podnikem sezony je začátkem května Velká cena Španělska v Jerezu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (25kol)

Do 25kol závodu odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Johann Zarco (Pramac Racing). Z druhé řady vyrazila trojice Jack Miller (Ducati Lenovo Team), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Třetí řada Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Luca Marini (SKY VR46 Avintia) a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR).

Po startu se vedení ujal Johann Zarco, který byl v první zatáčce na špici pole MotoGP. Druhý jel Alex Rins a třetí byl Marc Márquez, jenž ale měl s Rinsem kntakt a propadl se na sedmou pozici. Třetí byl Joan Mir, čtvrtý Fabio Quartararo a pátý jel Jack Miller, který uzavíral vedoucí skupinu. Maverick Viňales jel až předposlední, takže Španěl neměl zrovna ideální začátek závodu. Alex Rins neustále útočil na vedení v závodu a Francouz Zarco jeho útokům úspěšně odolával. V závěru čtvrtého kola Rins převzal vední, ale po cílové rovince byl vpředu znovu Zarco. Do boxů mezi tím zajel Pol Espargaró (Repsol Honda Team).

V šestém kole havaroval ve třetí zatáčce Jack Miller, takže nula bodů pro Australana, který jen před týdnem podstoupil operaci pravého předloktí. Havaroval také Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing Team), vítěz loňské Velké ceny Portugalska. V sedmém kole vedl závodní pole Alex Rins, druhý jel Fabio Quartararo, třetí Joan Mir a čtvrtý Johann Zarco. To byla vedoucí skupina. Ve druhé skupině jel Franco Morbidelli, sekundu za Italem Brad Binder (Red Bull KT Factory Racing Team), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Aleix Espargaró a devátý Marc Márquez. V osmém kole se do vedení posunul Fabio Quartararo, který s Rinsem následně sváděl hodně těsné souboje.

V polovině závodu měl první Fabio Quartararo náskok čtyř desetin na druhého Alexe Rinse a oba jezdci jeli vpředu osamoceni, jelikož třetí Johann Zarco a čtvrtý Joan Mir, ti oba už na prvního ztráceli přes dvě sekundy. Sedm desetin za Mirem jel pátý Franco Morbidelli, těsně za Italem jeho krajan šestý Francesco Bagnaia. Smůlu měl Valentino Rossi, který spadl z jedenácté pozice a má další závod, na který bude chtít co nejdříve zapomenout. Pokud se má Rossi rozhodnout o pokračování kariéry na základě výsledků první poloviny sezony, tak zatím to nevypadá moc dobře.

Sedm kol před cílem spadl z druhé pozice Alex Rins a Fabio Quartararo byl vpředu sám, protože jeho náskok na druhého Zarca teď představoval 4,3 sekundy. Johann Zarco ale o druhou pozici bojoval s továrním jezdcem Ducati Bagnaiou a továrním jezdcem Suzuki Mirem. Když byl Johann Zarco třetí, šest kol před cílem spadl v T10 a to znamenalo, že je nyní lídrem průběžného hodnocení Fabio Quartararo. Pět kol před cílem vedl Fabio Quartararo náskokem 4,6 sekundy. Druhý byl Francesco Bagnaia, třetí Joan Mir. Osm desetin za pódiem jel čtvrtý Franco Morbidelli, pátý Brad Binder a šestý Aleix Espargaró. Marc Márquez byl sedmý, pět sekund před svým bratrem Alexem Márquezem (LCR Honda Castrol). V předposledním kole ztrácel Morbidelli na třetího Mira jen tři desetiny.

Závod Velké ceny Portugalska vyhrál Fabio Quartararo, nový lídr průběžného hodnocení MotoGP. Yamaha zároveň poprvé od roku 2010 vyhrála úvodní tři závody sezony. Druhý projel cílem Francesco Bagnaia, třetí byl Joan Mir. Necelé dvě desetiny chyběly na stupně vítězů čtvrtému Francu Morbidellimu, nejlepšímu jezdci netovárního týmu. První pětici uzavřel Brad Binder. První závod po návratu do MotoGP zvládl Marc Márquez na sedmé pozici.

GP Portugalska, MotoGP – Závod (25kol)
25°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 30%
1. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'46.412
2. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +4.809
3. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.948
4. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +5.127
5. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +6.668
6. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +8.885
7. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +13.208
8. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +17.992
9. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +22.369
10. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +23.676
11. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +23.761
12. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +29.660
13. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +29.836
14. # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.941
15. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +50.642
16. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +1kolo
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati  
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist