GP Portugalska – Bagnaia slaví vítězství, Salač čtvrtý v Moto2™

Den závodu Velké ceny Portugalska nabídl na okruhu v Algarve první tři hlavní závody sezony. První závod jeli jezdci Moto3™ a v něm slavil vítězství Daniel Holgado (KTM). Do závodu Moto2™ startoval jako první český reprezentant Filip Salač (QJMOTOR Gresini Moto2). Salač byl ve hře o přední pozice a závod dokončil na výborném čtvrtém místě. Vítězem klání byl Pedro Acosta (Kalex). V závodu královské MotoGP™ slavil vítězství Francesco Bagnaia (Ducati), jenž má zásluhou vítězství v sobotním sprintu na kontě plný počet bodů a vede šampionát. Sezona pokračuje druhým kolem již příští týden v Argentině. Tam bude chybět tovární jezdec Enea Bastianini (Ducati), který má po nehodě ve sprintu zlomenou pravou lopatku. Závodit nebude ani Pol Espargaró (GASGAS), který si pádem v pátečním druhém tréninku způsobil zranění zad, hrudníku a čelisti. Španěl je nyní už v nemocnici v Barceloně.

Kapitoly článku

MotoGP™ - ZÁVOD

Do 25kol úvodního závodu sezony 2023 startoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team) a Jorge Martin (Prima Pramac Racing). Z druhé řady vyrazila trojice Miguel Oliveira (CryptoDATA RNF MotoGP Team), Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) a Maverick Viňales (Aprilia Racing). Třetí řada a Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) startoval desátý. Španěl Joan Mir (Repsol Honda Team), který startoval třináctý, musel v úvodu závodu projet dlouhé kolo, což byla penalizaci za incident ve sprintu. Kvůli zranění chyběl na startu Pol Espargaró (GASGAS Factory Racing Tech3) a Enea Bastianini (Ducati Lenovo Team).

Star byl na ostří nože a už to vypadalo, že uvidíme hned několik pádů, ale jezdci vše zvládli a po prvním kole pokračovalo všech dvacet závodníků. Na první pozici jel Miguel Oliveira, druhý byl Francesco Bagnaia, třetí jel Jorge Martin, čtvrtý Marc Márquez a pátý byl Maverick Viňales. Španěl Joan Mir absolvoval dlouhé kolo a do závodu se zařadil na třinácté pozici. Nedařilo se jezdcům Yamahy, jelikož Fabio Quartararo jel patnáctý a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP Team) dokonce poslední dvacátý. Ve třetím kole to Marc Márquez neustál, do třetí zatáčky najel až příliš rychle, samozřejmě to neubrzdil a poslal k zemi Miguela Oliveiru, jehož doslova sestřelil. Mimo trať také vyvezl Jorge Martina, který byl po návratu zpět na dráhu až patnáctý. Incident bude vyšetřován po závodě a pro Márqueze to bude představovat penalizaci pro GP Argentiny.

Po pěti kolech vedl Francesco Bagnaia, který měl těsně za sebou Mavericka Viňalese, třetí jel Marco Bezzecchi, čtvrtý Jack Miller a pátý byl Alex Márquez. V osmém kole vedení držel Francesco Bagnaia, ale jeho náskok na druhého Mavericka Viňalese byl minimální a Španěl už připravoval Italovo předjetí. Třetí Marco Bezzecchi ztrácel na Viňalese něco přes jednu sekundu a čtyři desetiny za sebou měl Alexe Márqueze s Jackem Millerem. Necelou sekundu za Australanem jel Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), který měl těsně za sebou dvojici jezdců Johann Zarco (Prima Pramac Racing) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Ve dvanáctém kole zajel do boxů Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing MotoGP), který tím závod ukončil.

V polovině závodu byl na dráze relativně klid, jelikož jezdci pokračovali v nastaveném tempu a udržovali si mezi sebou rozestupy, které zatím neumožňovaly nějaké napínavé souboje. První byl Francesco Bagnaia, jehož náskok se již vyšplhal na sedm desetin, což naznačovalo, že druhý Maverick Viňales nemá sílu na to, aby továrního jezdce Ducati dokázal vytvořit potřebný tlak, který by mohl znamenat jeho chybu. Třetí Marco 1,9 sekundy za Viňalesem, ale jeho náskok na čtvrtého Alexe Márqueze představoval necelé čtyři desetiny, takže tady se dala očekávat bitva o stupně vítězů.

Deset kol před cílem závodu jel Fabio Quartararo na desáté pozici, sedm desetin za devátým Luca Marinim. Sedm desetin za továrním jezdcem Yamahy už figuroval Jorge Martin, který přišel o šanci bojovat o stupně vítězů po chybě Marca Márqueze v úvodu závodu. Franco Morbidelli se trápil na šestnácté pozici a tři desetiny za Italem už jel nováček Augusto Fernandez. V devatenáctém kole to vypadalo, že Ital Bezzecchi může počítat s třetím místem, jelikož Alex Márquez ztrácel necelé dvě sekundy a za ním už vřela bitva jezdců továrny KTM Jack Miller a Brad Binder. Miller byl na okamžik před Márquezem, ale ten v sedle Ducati využil cílové rovinky k tomu, aby znovu zaujal čtvrtou pozici. Z desáté pozice havaroval Jorge Martin, který už dosáhl na první desítku, ale ve druhé zatáčce to poslal k zemi.

Pět kol před cílem vedl Francesco Bagnaia náskokem 1,2 sekundy, který si najel na druhého v pořadí Mavericka Viňalese. Třetí Marco Bezzecchi ztrácel na druhého 1,5 sekundy a jeho náskok na čtvrtého v pořadí byl na čtyřech sekundách. O čtvrté místo probíhala intenzivní bitva mezi Alexem Márquezem, Jackem Millerem a Bradem Binderem. Čtyři kola před cílem spadl z desáté pozice Luca Marini, pro něhož je úvodní GP jedno velké zklamání. Tři kola před cílem šel Aleix Espargaró přes sedmého Johanna Zarca a na šestého Australana Millera mu chyběly necelé tři desetiny, takže tovární jezdec Aprilie byl rázem ve hře o čtvrté místo, na němž jel v tu chvíli Alex Márquez. Havaroval Raul Fernandez (CryptoDATA RNF MotoGP Team).

Hlavní závod královské kubatury vyhrál Francesco Bagnaia, jenž si po sprintu připisuje další plný počet a je jasným lídrem průběžného hodnocení třídy MotoGP™. Na druhém místě skončil Maverick Viňales a třetí místo si vyjel Marco Bezzecchi. V posledním kole vybojoval čtvrté místo Johann Zarco, který těsně před nájezdem na cílovou rovinku předjel Alexe Márqueze. Závod dokončilo čtrnáct jezdců, takže kdo dojel ten bodoval. Zklamání je vidět u osmého Quartarara, který nebyl ve hře o Top3 a byl rád, že je vůbec součástí Top10.

GP Portugalska, MotoGP™ – ZÁVOD
22°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 60%
1. #1   Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 41'25.401
2. #12   Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +0.687
3. #72   Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +2.726
4. #5   Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +8.060
5. #73   Alex Marquez ES Gresini Racing MotoGP Ducati +8.125
6. #33   Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.247
7. #43   Jack Miller AU Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.381
8. #20   Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +8.543
9. #41   Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +9.294
10. #42   Alex Rins ES LCR Honda CASTROL Honda +11.591
11. #36   Joan Mir ES Repsol Honda Team Honda +16.992
12. #30   Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +17.448
13. #37   Augusto Fernandez ES GASGAS Factory Racing Tech3 KTM +21.723
14. #21   Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +27.050
           
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  #25   Raul Fernandez ES CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia  
  #10   Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati  
  #89   Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati  
  #49   Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati  
  #93   Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda  
  #88   Miguel Oliveira PT CryptoDATA RNF MotoGP Team Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist