GP Německa – Na rozpáleném Sachsenringu slavil vítězství Quartararo

Den závodu Velké ceny Německa byl ve znamení napínavých závodů tříd Moto3, Moto2 a MotoGP. Závody se odjely za slunečného počasí a velmi vysokých teplot, což jezdce stálo spoustu sil. Závod třídy Moto3 vyhrál Izan Guevara (GasGas), Augusto Fernandez (Kalex) slavil vítězství v Moto2 a vítězem klání MotoGP byl Fabio Quartararo (Yamaha), lídr průběžného hodnocení. Český závodník Filip Salač (Kalex) závod Moto2 nedokončil. Jedenáctá GP sezony MS silničních motocyklů je na programu už příští týden v Assenu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 30kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Johann Zarco (Prima Pramac Racing). Z druhé řady vyrazila trojice Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team), který bude muset projet dlouhým kolem. Třetí řada a trojice Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team), Jorge Martin (Prima Pramac Racing) a Maverick Viňales (Aprilia Racing).

Parádně odstartoval Fabio Quartararo, jenž se dostal na špici pole už v první zatáčce. Druhý jel Francesco Bagnaia, třetí Aleix Espargaró, čtvrtý jel Johann Zarco, pátý byl Fabio Di Giannantonio, šestý Jack Miller, který již absolvoval dlouhé kolo. Ve druhém kole chtěl Bagnaia dopředu, a chvíli první byl, ale Quartararo si vedení nenechal sebrat a pokračoval na první pozici. Čtyři desetiny za Francouzem jel Bagnaia, čtyřo desetiny za Italem byl třetí Johann Zarco, který předjel továrního jezdce Aprilie, Espargara. V nájezdu do čtvrtého kola havaroval hned v první zatáčce Francesco Bagnaia, během okamžiku ležel ve stejném místě i Joan Mir (Team Suzuki Ecstar). Naopak v závěru čtvrtého kola spadl ve třinácté zatáčce Darryn Binder (WithU Yamaha RNF MotoGP Team).

V sedmém kole vedl Fabio Quartararo náskokem 1,4 sekundy. Druhým jezdcem závodu byl Johann Zarco, třetí jel Aleix Espargaró, čtvrtý byl Maverick Viňales a pátý Fabio Di Giannantonio. V osmém kole havaroval Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU). Jeho týmový kolega Alex Márquez (LCR Honda Castrol) jen chvíli předtím zajel do boxů, kde závod předčasně ukončil. Na šestém místě pokračoval Jack Miller, sedmý byl Jorge Martin, osmý jel Brad Binder, devátý Luca Marini a první desítku uzavíral Miguel Oliveira.

Po patnácti kolech zahájil na špici pole MotoGP druhou polovinu závodu Fabio Quartararo, jehož náskok byl na hodnotě 1,6 sekundy. Druhé místo si držel Johann Zarco, který měl náskok na jezdce Aprilie ve výši 3,6 sekundy. Souboj o třetí místo byl ve spojení s jezdci Aprilie Espargarem a Viňalesem. Oba dělily jen desetiny a v boxech už měli vrásky na čele z toho, jak tato bitva dopadne. Šest desetin za Viňalesem jel pátý Jack Miller, šestý byl Fabio Di Giannantonio, který měl za sebou dvojici Jorge Martin a Luca Marini. K souboji jezdců Aprilie nakonec nedošlo, jelikož Viňalese zpomalil technický problém a zajel do boxů. Australan Miller se dostal na čtvrté místo a během okamžiku už jel na zadním kole Espargarovy Aprilie.

Osm kol před cílem závodu vedl Fabio Quartararo náskokem 3,5 sekundy. Druhý jel osamocený Johann Zarco, Aleix Espargaró a Jack Miller bojovali o poslední pozici na stupních vítězů. Na páté místo se posunul Luca Marini, šestý jel Jorge Martin, sedmý byl Brad Binder, osmý Fabio Di Giannantonio, devátý Miguel Oliveira a desátý byl Enea Bastianini. Do boxů zajel a tam závod ukončil Pol Espargaró. Z Hondy tak závodil jen šestnáctý Stefan Bradl, testovací jezdec HRC a náhradní jezdec za Marca Márqueze. Výborně si vedl Raul Fernandez, který si jel pro body za dvanácté místo. Tři kola před cílem šel Jack Miller na třetí místo před Aleixe Espargara.

Závod královské kubatury Velké ceny Německa vyhrál Fabio Quartararo, jemuž se nyní daří jít nejlepší možnou cestou vstříc obhajobě titulu mistra světa. Druhý projel cílem Johann Zarco, třetí byl Jack Miller. Lídrem průběžného hodnocení zůstává Francouz Quartararo.

GP Německa, MotoGP – Závod (30kol)
35°C, dráha suchá, 51°C, vlhkost: 22%
1. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'12.816
2. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +4.939
3. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +8.372
4. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +9.113
5. # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +11.679
6. # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati +13.164
7. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.405
8. # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +15.851
9. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +19.740
10. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +21.611
11. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +23.175
12. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +26.548
13. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +29.014
14. # 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +30.680
15. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +30.812
16. # 6 Stefan Bradl DE Repsol Honda Team Honda +52.040
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda  
  # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia  
  # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda  
  # 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha  
  # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist