GP Malajsie – Závod MotoGP vyhrál Márquez , titul slaví Martin a Bagnaia

Sázka na změnu harmonogramu dne závodu vyšla na sto procent, protože všechna klání jezdci mistrovství světa silničních motocyklů odjeli na postupně osychající až suché trati okruhu Sepang International Circuit. Jako první odstartovali jezdci třídy Moto3. Napínavé klání vyhrál Jorge Martin, který má již nyní jistotu zisku titulu světového šampiona. Jakub Kornfeil skončil dvacátý. Jako druzí jeli svůj závod jezdci šestistovek a také tam bojovali dva jezdci nejen o vítězství v závodě, ale také o titul mistra světa. Ten již může slavit Francesco Bagnaia, poslední šampion s jednotnou pohonnou jednotkou Honda. Závod Moto2 vyhrál poprvé v kariéře Luca Marini, bratr Valentina Rossiho. Jako poslední nastoupili na start jezdci královské kubatury a bylo se na co dívat. Klání vyhrál po Rossiho pádu Španěl Marc Márquez, Karla Abrahama zastavila zřejmě technická porucha. Poslední závod sezony je za dva týdny ve Valencii.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 20 kol startoval z první řady Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Z druhé řady vyrazila trojice Andrea Dovizioso (Ducati Team), Jack Miller (Alma Pramac Racing) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Třetí řada penalizovaný vítěz kvalifikace Marc Márquez (Repsol Honda Team), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Álvaro Bautista (Ángel Nieto Team). Brněnský závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) do závodu odstartoval z jednadvacáté pozice.

Po startu najel do první zatáčky v čele pole Valentino Rossi za nímž jel Johann Zarco, Jack Miller, Andrea Iannone, Marc Márquez, Andrea Dovizioso a sedmý Dani Pedrosa. Maverick Viňales byl jedenáctý a dvanáctý jel Hafizh Syahrin, který měl fantastický start z poslední pozice. Karel Abraham jel dvacátý. Ve druhém kole spadl Andrea Iannone, před nímž se dostal do úzkých čtvrtý Marc Márquez. Španěl to ustál, Iannone už v závodu nepokračoval. Ve čtvrtém kole závodu odstoupil Karel Abraham. Zřejmě vypověděla službu technika.

V pátém kole zůstával na špici pole Valentino Rossi, ale za ním už figuroval Marc Márquez, který předjel Johanna Zarca a snažil se co nejdřív dojet prvního. V šestém kole dělilo oba vedoucí jezdce sedm desetin. Výborně jel Dani Pedrosa, který se dostal na čtvrté místo, kde ale na třetího Zarca ztrácel téměř dvě sekundy. Pátý jel Andrea Dovizioso, šestý Alex Rins, sedmý Jack Miller a osmý byl Maverick Viňales. V sedmém kole havaroval Michele Pirro, náhradní jezdec za Jorge Lorenza.

V Moto2 dnes vyhrál svůj první závod Luca Marini, bratr Valentina Rossiho, takže motivace vyhrát závod MotoGP, byla v případě jezdce tří ladiček víc jak vysoká. Marc Márquez se snažil, ale ztráta na vedení stále zůstávala na sedmi desetinách. Do konce klání ale zbývalo dlouhých dvanáct kol, takže rozhodnuto zdaleka nic nebylo. Třetí Johann Zarco ztrácel na Márqueze devět desetin a náskok na čtvrtého v pořadí měl na 2,7 sekundy. O čtvrté místo soupeřil Dani Pedrosa a Alex Rins. K šestému Doviziosovi se pomalu přibližoval sedmý Viñales. Domácí Hafizh Syahrin držel jedenácté místo, což byl velmi dobrý výkon.

V polovině závodu si Valentino Rossi najel náskok 1,1 sekundy, ale stále nebylo jisté, kdo bude mít v závěru víc sil, zda jezdec Yamahy nebo druhý Marc Márquez. Johann Zarco pokračoval na třetí pozici a jeho náskok na čtvrtého Daniho Pedrosu zůstával na stále stejné hodnotě, to znamená kolem 2,7 sekundy. Maverick Viňales mezi tím předjel Andrea Doviziosa a posunul se na šesté místo odkud mu na pátého Alexe Rinse scházelo 1,5 sekundy. Rozdíl mezi oběma jezdci se rychle snižoval a bylo jasné, že Rins bude muset o pátou příčku ještě pořádně bojovat. Jezdec Suzuki to vyřešil tím, že zrychlil a dostal se před čtvrtého Pedrosu.

Pět kol před cílem byli ve hře o vítězství dva jezdci, Valentino Rossi a Marc Márquez. Jelikož je závod v Malajsii, každý má v ještě v živé paměti události, které se tam před pár lety mezi oběma odehrály. Márquez snižoval ztrátu na vedení, která představovala hodnotu šesti desetin. Bylo jasné, že jezdec Hondy za to v posledních kolech pořádně vezme. Valentino Rossi ale spadl, takže Márquez měl před sebou volný prostor a mohl si jet pro vítězství. Na druhém místě jel se ztrátou 4,6 sekundy Johann Zarco, třetí byl Alex Rins. Maverick Viňales jel čtvrtý.

Po startu ze sedmé pozice závod Velké ceny Malajsie vyhrál Marc Márquez. Na druhé místo se v posledním kole posunul Alex Rins, třetí projel cílem Johann Zarco, který je zároveň nejlepším z jezdců netovárních týmů. Skvělý výkon předvedl Havizh Syahrin, který po startu z poslední pozice v cíli bodoval desátým místem. Valentino Rossi závod dokončil na nebodované osmnácté pozici.

GP Malajsie, MotoGP – Závod (20kol)
34°C, dráha suchá, 53°C, vlhkost: 55%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 40'32.372
2. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.898
3. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +2.474
4. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +4.667
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +6.190
6. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +11.248
7. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +15.611
8. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +19.009
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +22.921
10. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +26.919
11. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +29.503
12. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +30.933
13. # 6 Stefan BRADL GER LCR Honda CASTROL Honda +35.322
14. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +37.912
15. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +39.675
16. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +41.820
17. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +43.978
18. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +58.288
19. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'00.191
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 51 Michele PIRRO ITA Ducati Team Ducati  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati  
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Boss.trx850 přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist