GP Malajsie – Vítězství slaví Bagnaia, Salač jedenáctý v Moto2

V Malajsii vůbec nepršelo a vše díky tomu proběhlo bez komplikací, což v této části světa nebývá zvykem. Závodilo se na suchém povrchu, ale pár pádů bylo dost nebezpečných. Závod třídy Moto3 vyhrál John McPhee (Husqvarna), vítězem závodu Moto2 je Tony Arbolino (Kalexo), Čech Filip Salač (Kalex) bodoval jedenáctým místem. Klání královské kubatury MotoGP vyhrál Francesco Bagnaia (Ducati). Lídrem průběžného hodnocení zůstává Francesco Bagnaia (Ducati), který potřebuje jen krok k tomu, aby slavil titul mistra světa. Poslední dvacátá Grand Prix sezony MS silničních motocyklů 2022 je za dva týdny ve Valencii.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Jorge Martin (Prima Pramac Racing), Enea Bastianini (Gresini Racing) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Z druhé řady vyrazil Marco Bezzecchi (Mooney VR46 Racing Team), Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) a Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team). Třetí řada a trojice Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP), Maverick Viňales (Aprilia Racing Team) a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Do 300.Grand Prix startoval z desáté pozice Aleix Espargaró (Aprilia Racing), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) vyrazil do závodu dvanáctý.

Naprosto skvěle odstartoval Francesco Bagnaia, jemuž po první zatáčce patřila druhá pozice. První jel Jorge Martin, třetí byl Enea Bastianini, čtvrtý Marc Márquez a pátý jel Fabio Quartararo. Šestý Franco Morbidelli musel absolvovat dvě dlouhá kola, penalizaci za nezodpovědnou jízdu v pátečním tréninku. Během dvou kol dokázal první Jorge Martin najet násko necelých osmi desetin. Těsně za vedoucím Španělem jel Francesco Bagnaia, jehož následoval Enea Bastianini, Marc Márquez a s mírným odstupem Fabio Quartararo. Šestý byl Joan Mir, sedmý Franco Morbidelli, osmý Alex Rins, devátý Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) a desátý Marco Bezzecchi. Ital Luca Marini (Mooney VR46 Racing Team) už v závodu nepokračoval.

V pátém kole vedl Jorge Martin náskokem 1,2 sekundy. O druhé místo soupeřila dvojice Ducati Francesco Bagnaia a Enea Bastianini. Bagnaia nechtěl riskovat, protože mu šlo o titul mistr světa, jenž by se mu přiblížil, kdyby závod dokončil druhý. Na čtvrté místo se posunul Fabio Quartararo, jemuž se až napodruhé povedlo předjet Marca Márqueze. Šestý a sedmý jel Joan Mir s Alexem Rinsem, osmý byl Marco Bezzecchi, devátý Brad Binder a desátý Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing). Když Morbidelli absolvoval druhé dlouhé kolo, propadl se na patnáctou příčku.

V sedmém kole havaroval z první pozice Jorge Martin, jemuž se nepodařilo ani teď prodat start z pole position. Závod rázem vedl Francesco Bagnaia, který měl těsně za sebou Enea Bastianiniho a ten mu nemínil dát pokoj. Na třetí místo se posunul Fabio Quartararo, takže pokud by závod skončil tímto výsledkem, vedl by Bagnaia šampionát náskokem třiadvaceti bodů, což by před Valencií představovalo rozhodující výhodu. Parádně jel Marco Bezzecchi, jemuž v devátém kole patřila čtvrtá pozice a Ital se rychlým tempem přibližoval Quartararovi.

V polovině závodu dělila první dva jediná desetina. Francesco Bagnaia jel hranu, protože jeho Desmosedici GP někdy dost divoce poskakovala, Enea Bastianini si situaci užíval, protože věděl, že svého krajana tímto dokáže rozhodit. Přes tři sekundy ztrácel na první dva třetí Fabio Quartararo, jenž měl sekundu náskoku na čtvrtého Marca Bezzecchiho. V jedenáctém kole Enea Bastianini předjel Bagnaiu a převzal vedení závodu. Havaroval Darryn Binder (WithU Yamaha RNF MotoGP Team) a na zemi skončil také Fabio Di Giannantonio (Gresini Racing).

Pomocnou ruku Bagnaiovi podal jeho kolega z Akademie Valentina Rossiho (Bastianini do této skupiny nepatří) Marco Bezzecchi, který ukrajoval z náskoku Fabia Quartarara. Ve třináctém kole dělilo Itala od třetí pozice jen čtyři desetiny a bylo jasné, že chce před Francouze. To by bodově pomohlo Bagnaiovi, který jel druhý za Bastianinim. U Ducati prožívali infarktové situace, protože dva jezdci Ducati mohli nějakou chybou pohřbít sen italského týmu o titulu mistra světa. V patnáctém kole šel Bagnaia znovu dopředu, když předjel Bastianiniho. Bitva o vítězství v závodě nebyla jen bitvou o pětadvacet bodů, ale také o titulu mistra světa a také osobním soubojem mezi dvěma italskými jezdci.

Pět kol před cílem vedl Francesco Bagnaia náskokem tří desetin na druhého Enea Bastianiniho. Se ztrátou 1,7 sekundy jel třetí Fabio Quartararo, který dokázal zrychlit a poodjet čtvrtému Marcu Bezzecchimu na rozdíl 1,4 sekundy. Pátý jel Alex Rins, šestý Marc Márquez, sedmý byl Jack Miller, osmý Brad Binder, devátýJohann Zarco a první desítku uzavíral Aleix Espargaró. Tři kola před koncem havaroval Joan Mir. Otázka za milion byla, Bastianini to ještě zkusí nebo má instrukce nepodnikat zvlášť nebezpečné akce?

Enea Bastianini až do konce závodu tlačil, ale bylo vidět, že by mohl jít do útoku, ale nešel … . Závod vyhrál Francesco Bagnaia, jenž má nyní náskok 23 bodů a ve Valencii velkou šanci vyhrát titul mistra světa. Druhý projel cílem Enea Bastianini, třetí byl Fabio Quartararo, který i přes zranění prstu dokázal závod dokončit na pódiové pozici. Tým Ducati Lenovo MotoGP dnes získat titul v soutěži týmů královské kubatury. Za dva týdny ve Valencii je na programu poslední závod sezony 2022.

GP Malajsie, MotoGP – Závod (20kol)
31°C, dráha suchá, 38°C, vlhkost: 57%
1. # 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati 40'14.332
2. # 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati +0.270
3. # 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.773
4. # 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +5.446
5. # 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +11.923
6. # 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +13.472
7. # 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +14.304
8. # 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +16.805
9. # 5 Johann Zarco FR Prima Pramac Racing Ducati +18.358
10. # 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +21.591
11. # 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +23.235
12. # 35 Cal Crutchlow GB WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +24.641
13. # 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM +24.918
14. # 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +25.586
15. # 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +27.039
16. # 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +30.427
17. # 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +33.322
18. # 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +33.691
19. # 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +41.838
             
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati  
  # 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha  
  # 89 Jorge Martin ES Prima Pramac Racing Ducati  
  # 45 Tetsuta Nagashima JP LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist