GP Malajsie – Dovizioso vyhrál, až Valencie rozhodne o titulu

Zahřívací tréninky a první dva závody Moto3 a Moto2 jeli jezdci na suché dráze. Pršet začalo až krátce před startem královské kubatury a to byl také dnes jediný závod za mokrých podmínek. V nejnižší kategorii slavil vítězství Joan Mir. V šestistovkách vyhrál Miguel Oliveira, double má zásluhou Jihoafričana Bindera rakouská KTM. Titul získal Franco Morbidelli, protože Thomas Lüthi kvůli zranění do závodu Moto2 nenastoupil. V královské MotoGP bojoval o vítězství Andrea Dovizioso, jemuž se podařilo dostat bitvu o titul až do Valencie. Z českých závodníků byl Jakub Kornfeil jednadvacátý, Karel Abraham závod nedokončil. Závěrečný podnik sezony je ve španělské Valencii v termínu 10. až 12.listopadu 2017.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu (mokrý) na 20 kol startoval z první řady Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Druhá řada Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) a Jorge Lorenzo (Ducati Team). Třetí řada Marc Márquez (Repsol Honda Team), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Český závodník Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) do závod odstartoval jednadvacátý. Při nájezdu na startovní rošt Danilo Petrucci (Octo Pramac Racing) zastavil a musel zpátky do boxů. Už během příprav na start přestalo pršet, takže dráha rychle osychala a to odstartovalo loterii volby pneumatik a strategií pro závod, který se očekává s výměnou motorek v boxech.

Po startu se na první pozici posunul Johann Zarco, druhý jel Jorge Lorenzo a třetí byl Marc Márquez. Ital Andrea Dovizioso jel čtvrtý, pátý byl Dani Pedrosa a šestý Alex Rins. Valentino Rossi měl kontakt s Polem Espargarem, takže se propadl na třinácté místo. Velmi dobře zvládl úvod osmnáctý Michael VD Mark (Montser Yamaha Tech 3), Karel Abraham byl při nájezdu do druhého kola devatenáctý.

V pátém kole vedl Johann Zarco náskokem 1,8 sekundy. Na druhé pozici jel Jorge Lorenzo a na třetí místo se posunul Andrea Dovizioso, jemuž vyšel druhý útok na Marca Márqueze. Dani Pedrosa jel pátý, ale téměř pět sekund za Márquezem. Na šestém místě pokračoval Scott Redding (Octo Pramac Yakhnich), sedmý jel Loris Baz (Avintia Racing) a první desítku uzavíral Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing) a Valentino Rossi. V šestém kole postupně spadl Sam Lowes (Aprilia Racing Team Gresini), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Loris Baz. VD Mark jel na bodech, Abraham byl šestnáctý a v sedmém kole šel před Holanďana.

V polovině závodu už vedl pole MotoGP Jorge Lorenzo, druhý jel Andrea Dovizioso a třetí byl Johann Zarco. Marc Márquez byl čtvrtý a na Francouze ztrácel necelé dvě sekundy. Za tohoto stavu by šampionát vyhrál Španěl, pokud by ale Dovizioso vyhrál, bitva o titul bude až ve Valencii. Teď byla otázka, jak na to zareaguje Lorenzo a zda by pro tým obětoval své první vítězství s Ducati. To bylo hodně zajímavé. V závodu nepokračoval Karel Abraham, který spadl. Podruhé spadl Sam Lowes a Alex Rins. Výměna motorek v boxech zatím nehrozila, protože na dráze byla stále spousta vody. Marc Márquez potřeboval předjet Zarca, protože jedině to mu zaručovalo titul i v případě Doviziosova vítězství. Skokanem závodu může být Danilo Petrucci, který startoval poslední a v polovině klání byl šestý.

U Ducati ani nedýchali, protože pokud Jorge Lorenzo vyhraje, Andrea Dovizioso skončí druhý a Marc Márquez čtvrtý, titul získá jezdec Hondy. Pokud by Dovizioso ale vyhrál, vše by zůstalo otevřeno až do Valencie. To by jeden nevymyslel … . Čtvrtý Márquez už nechtěl třetího Zarca atakovat, takže opravdu vše bylo na jezdcích Ducati, jak si to mezi sebou vyřeší. Pět kol před cílem je dělilo půl sekundy. Třetí Johann Zarco ztrácel na první dva téměř šest sekund, Marc Márquez jel za Francouzem čtyři sekundy. V šestnáctém kole Jorge Lorenzo málem spadl v patnácté zatáčce a to byla šance pro Andrea Dovizioso, který díky tomu převzal vedení a to si udržel až do cíle.

Závod Velké ceny Malajsie vyhrál Andrea Dovizioso před týmovým kolegou Jorge Lorenzem. Třetí projel cílem Johann Zarco. Čtvrtý byl Marc Márquez, takže finále bitvy o titul mistra světa bude až v posledním závodě sezony v listopadové Valencii. Michael VD Mark při své premiéře v MotoGP cílem projel šestnáctý, těsně za body. Český závodník Karel Abraham závod nedokončil.

GP Malajsie, MotoGP – Závod (20kol)
25°C, dráha mokrá, 33°C, vlhkost: 89%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 44'51.497
2. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +0.743
3. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +9.738
4. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +17.763
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +29.144
6. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +30.380
7. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +30.769
8. # 43 Jack MILLER AUS EG 0,0 Marc VDS Honda +35.238
9. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +38.053
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +39.847
11. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati +42.559
12. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +44.602
13. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +48.696
14. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +50.058
15. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda +50.705
16. # 60 Michael VAN DER MARK NED Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +56.397
17. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +58.391
18. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +1'25.571
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 11kol
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati 12kol
  # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati 15kol
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 0kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 0.5 Kč
jannyk přispěla 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist