GP Kataru – Napínavý závod MotoGP vyhrál Dovizioso

První den závodu sezony 2019 neměl chybu, protože ve všech třech kláních jezdci bojovali o přední pozice až do posledních metrů. Pokud bude letos šampionát takto vyrovnaný, máme se rozhodně na co těšit. V třídě Moto3 slavil vítězství Japonec Kaito Toba, desátý skončil Jakub Kornfeil, Filip Salač je jednadvacátý. V třídě Moto2 slavil vítězství Lorenzo Baldassarri, který těsným rozdílem porazil Thomase Lüthiho. Napínavou podívanou předvedli jezdci královské kubatury. Plný počet bodů nakonec vybojoval Andrea Dovizioso. Český závodník Karel Abraham obsadil osmnácté místo. Druhý podnik sezony je koncem března v Argentině.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (22kol)

Do 22 kol závod odstartoval z pole position Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ), druhý Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) a třetí Marc Márquez (Repsol Honda Team). Z druhé řady vyrazil Jack Miller (Alma Pramac Racing), Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Třetí řada a Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) startoval čtrnáctý, Jorge Lorenzo (Repsol Honda Team) patnáctý a český závodník Karel Abraham (Reale Avintia Racing) dvacátý.

Francouz Fabio Quartararo zůstal stát, když ostatní jezdci vyjeli do zahřívacího kola před startem, což Franocuze poslalo ze skvělé páté pozice na startu, na výjezd z boxové uličky, kde proběhl jeho premiérový start MotoGP. Maverick Viňales neměl ideální start, jelikož se propadl na šestou pozici. Na čelo pole se naopak dostal Andrea Dovizioso, druhý jel Jack Miller a třetí byl Marc Márquez. Těsně za jezdcem tovární Hondy jel Cal Crutchlow a Takaaki Nakagami. Valentino Rossi byl po prvním kole desátý, Karel Abraham jednadvacátý. Ve třetím kole měl Miller nějaký technický problém (uvolněné sedlo?) a propadl se na dvanáctou pozici.

Po pěti odjetých kolech vedl Andrea Dovizioso, ale těsně za Italem jel Marc Márquez, Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), Cal Crutchlow a Danilo Petrucci. Za továrním jezdcem Ducati následovala s minimálním odstupem dvojice tovární stáje tří ladiček sedmý Maverick Viňales a osmý Valentino Rossi. Devátý jel Franco Morbidelli a první desítku uzavíral Jack Miller. Fabio Quartararo sice startoval z boxové uličky, ale nastavil vysoké tempo a už byl jednadvacátý před Hafizem Syahrinem (Red Bull KTM Tech 3) a jezdcem na divokou kartu Bradley Smithem (Aprilia Factory Racing). V sedmém kole Francouz předjel Karla Abrahama a na devatenáctého Francesca Bagnaiu (Alma Pramac Racing) ztrácel dvě desetiny.

V osmém kole závodu převzal vedení Alex Rins, jemuž se povedlo dostat před Itala Doviziosa a snažil se soupeřům ujet. To ale nebylo vůbec snadné a Dovizioso jezdce Suzuki znovu předjel a pokračovala tak bitva o vedení v závodu. Vše pozoroval třetí Marc Márquez, který do souboje prvních dvou prozatím nezasahoval, ale za Španělem už byl přilepený Danilo Petrucci. Joan Mir jel pátý, šestý byl Cal Crutchlow, sedmý Maverick Viňales, na osmou pozici se posunul Franco Morbidelli, devátý jel Valentino Rossi a desátý Jack Miller. Fabio Quartararo jel osmnáctý a za každou cenu chtěl dosáhnout na bodované pozice. V polovině klání vedl Andrea Dovizioso, druhý jel Marc Márquez, třetí Danilo Petrucci, čtvrtý Alex Rins a pátý Cal Crutchlow.

V úvodu druhé poloviny závodu zajel do boxů Francesco Bagnaia, který měl nějaký technický problém a technika dostala do boxů také druhého jezdce týmu Alma Pramac Racing Jacka Millera, takže pro satelit Ducati hodně špatný úvodní závod sezony. V patnáctém kole pokračoval na špici pole Andrea Dovizioso, za Italem jel Marc Márquez, třetí Alex Rins, čtvrtý Danilo Petrucci a pátý Cal Crutchlow. K této vedoucí skupině se už přibližoval Joan Mir, Maverick Viňales a Valentino Rossi. Francouz Quartararo jel šestnáctý a od prvního mistrovského bodu ho dělily jen tři desetiny.

Pět kol před koncem nebylo stále nic rozhodnuto, naopak. Na první pozici pokračoval Andrea Dovizioso, těsně za Italem jel Alex Rins a Marc Márquez. Čtvrtý Cal Crutchlow ztrácel na Márqueze dvě desetiny, pátý Petrucci byl tři desetiny za Britem a dvě desetiny ztrácel na továrního jezdec Ducati Valentino Rossi, který už jel na šesté pozici. Sedmý Maverick Viňales ztrácel na vedoucí skupinu už něco přes jednu sekundu. Karel Abraham jel devatenáctý, dvě desetiny za týmovým kolegou Tito Rabatem.

Ve dvacátém kole chyboval v nájezdu do první zatáčky Rins čehož využil Crutchlow a posunul se na třetí pozici. Ital Rossi předjel Petrucciho a půl sekundy mu chybělo na čtvrtého Rinse. V jednadvacátém kole zase udělal chybu Andrea Dovizioso, takže šel do vedení Marc Márquez. Havaroval Bradley Smith, který jel jednadvacátý. V posledním kole byli ve hře o stupně vítězů Marc Márquez, Andrea Dovizioso, Cal Crutchlow, Cal Crutchlow a Valentino Rossi.

Poslední kolo bylo jen vyvrcholením skvělého závodu. Bitva o vítězství mezi Andrea Doviziosem a Marcem Márquezem gradovala a rozhodla až poslední zatáčka. První vítězství sezony si na konto připsal Andrea Dovizioso. Druhý projel cílem Marc Márquez, třetí byl Cal Crutchlow. Těsně za stupni vítězů zůstal Alex Rins a Valentino Rossi, který do závodu startoval až čtrnáctý. Nejlepším netovárním jezdcem je Cal Crutchlow, nejlepším nováčkem osmý Joan Mir. V závěru Karel Abraham předjel Tita Rabata a obsadil osmnáctou příčku. V dojezdovém kole šel k zemi Andrea Iannone, který byl v prvním závodě s Aprilii čtrnáctý.

Aktualizace: Ducati je nyní vyšetřována s ohledem na použití aerodynamického křidélka zadní pneumatiky, kterou nasadili v závodu katarské Grand Prix. Křidélko má co dělat s chlazením zadní gumy. Stížnost měli podat výrobci Aprilia, Honda, KTM a Suzuki, takže zda je vše v rámci regulí nyní prošetří vedení závodu.

Aktualizace – Stewardi MotoGP zamítli protest podaný Aprilia Racing Team Gresini, Red Bull KTM Factory Racing, Repsol Honda Team a Team Suzuki Ecstar, ohledně zadního aerodynamického křidélka, jenž v závodu GP Kataru použila trojice jezdců Ducati GP19 Andrea Dovizioso, Danilo Petrucci a Jack Miller. Výsledky závodu MotoGP tedy platí. Nicméně celá věc byla podstoupena k odvolacímu soudu MotoGP.

GP Kataru, MotoGP – Závod (22kol)
18°C, dráha suchá, 19°C, vlhkost: 52%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati 42'36.902
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.023
3. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +0.320
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.457
5. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.600
6. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +2.320
7. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.481
8. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.088
9. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +7.406
10. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +9.636
11. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +9.647
12. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +12.774
13. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +14.307
14. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +14.349
15. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +15.093
16. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +15.905
17. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +16.377
18. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +22.972
19. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +23.039
20. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +43.242
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Factory Racing Aprilia 2kola
  # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati 10kol
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Alma Pramac Racing Ducati 13kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 14 Kč od 7 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Normik přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Fenome753 přispěl 2 Kč
michalpike přispěl 2 Kč
MAJK3 přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Foxx5 přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist