GP Katalánska – V Barceloně slaví bratři Márquezovi, Kornfeil desátý

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do 21 kol závodu odstartoval z první řady Gabriel Rodrigo (Kömmerling Gresini Moto3), Ai Ogura (Honda Team Asia) a Tony Arbolino (VNE Snipers). Z druhé řady vyrazil Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse), Aron Canet (Sterilgarda Max Racing Team) a Albert Arenas (Sama Qatar Angel Nieto Team). Třetí řada a trojice Alonso Lopez (Estrella Galicia 0,0), Lorenzo Dalla Porta (Leopard Racing) a John McPhee (Petronas Sprinta Racing). Jakub Kornfeil (Redox PrüstelGP) startoval díky penalizaci soupeřů (viz.WUP Moto3) dvaadvacátý z osmé řady, Filip Salač (Redox PrüstelGP), jehož penalizace postihla, do závodu vyrazil jednatřicátý.

Po startu si vedení udržel Gabriel Rodrigo, ale do druhého kola už v čele pole najížděl Tony Arbolino. Na druhé pozici jel Lorenzo Dalla Porta, třetí byl Aron Canet, čtvrtý John McPhee a pátý jel Marcos Ramirez (Leopard Racing). Havaroval Tatsuki Suzuki, jemuž do zadního lo zřejmě narazil Albert Arenas. Výrazně si polepšil Filip Salač, který se z poslední pozice na startu posunul na šestnácté. Jakub Kornfeil naopak ztratil a byl osmadvacátý.

Po pěti odjetých kolech jela vpředu desetičlenná skupinka jezdců, ale už bez Lorenza Dalla Porty, protože ten odstoupil z první pozice, když došlo k technické poruše jeho motorky. Vedl Gabriel Rodrigo, Darryn Binder jel druhý, třetí byl Aron Canet, čtvrtý Alonso Lopez a pátý Tony Arbolino. Došlo ke hromadné kolizi šesti jezdců, kde byl také Filip Salač, který už bojoval o mistrovské body. Bohužel pro českého závodníka následoval propad na čtyřiadvacátou pozici. Karambol způsobil Turek Can Öncü (Red Bull KTM Ajo), který jezdce poslal k zemi jak bowlingová koule. Incident byl vyšetřován.

Po deseti kolech vedl Jaume Masia, který měl těsně za sebou Alonsa Lopeze, Tonyho Arbolina, Marcose Ramireze, Johnyho McPhee a Gabriela Rodriga. První skupina měla ale kolem patnácti závodníků a posledním z nich byl Ryusei Yamanaka. Šestnáctý Romano Fenati ztrácel na Brazilce sedm desetin a těsně na zadním kole si Ital vezl Jakuba Kornfeila. Podobně jak Dalla Porta, tak také Ital Arbolino odstoupil z první pozice kvůli poruše motocyklu.

Ve čtrnáctém kole havaroval ve druhé zatáčce Jaume Masia, který už už sahal po pozicích na stupních vítězů. U Francouzova pádu byl Darryn Binder, jehož styl je celkem dost agresivní. Odstoupil Filip Salač, jemuž ulétlo plexi z přilby, následek pádu z úvodu závodu. Hodně favoritů už nebylo ve hře a v závodu pokračovalo třiadvacet závodníků. Havaroval Kazuki Masaki, který sice motorku hned vrátil na trať, ale z vedoucí skupiny následoval propad na devatenácté místo. Jakub Kornfeil už jel na jedenácté pozici a byl součástí první sedmnáctičlenné skupiny.

Do předposledního kola závodu najel jako první Kaito Toba, jehož pronásledoval Canet, Lopez, Ramirez, Rodrigo, Binder a MCPhee. Jakub Kornfeil bojoval o pozice v první desítce, když přišel kontak s pádem pro jezdce Gabriel Rodrigo a Darryn Binder. Byl to Rodrigo, kdo Jihoafričana poslal k zemi. Bitva o Top10 ale byla hodně vyrovnaná a neustále docházelo k předjetím stejně jako v boji o vedení a vítězství v závodě. Ještě v posledním kole spadl z první pozice Kaito Toba a John McPhee dostal highsider, který sice ustál, ale propadl se na třináctou pozici.

Závod nakonec vyhrál Marcos Ramirez, který porazil Arona Caneta rozdílem desetiny. Canet si ale výrazně upevnil vedoucí pozici v šampionátu, jelikož většina jeho soupeřů v boji o titul klání nedokončila. Španěl Ramirez si na konto připsal své první vítězství v Moto3. Třetí místo získal Celestino Vietti (SKY Racing Team VR46), nováček letošního ročníku Moto3, který do závodu odstartoval jednadvacátý. Jakub Kornfeil obsadil desáté místo, což je po zklamání z kvalifikace určitě parádní výsledek.

GP Katalánska, Moto3 – závod (21kol)
25°C, dráha suchá, 41°C, vlhkost: 46%
1. # 42 Marcos RAMIREZ SPA Leopard Racing Honda 38'36.156
2. # 44 Aron CANET SPA Sterilgarda Max Racing Team KTM +0.119
3. # 13 Celestino VIETTI ITA SKY Racing Team VR46 KTM +0.146
4. # 21 Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +0.235
5. # 7 Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +0.947
6. # 79 Ai OGURA JPN Honda Team Asia Honda +1.008
7. # 55 Romano FENATI ITA VNE Snipers Honda +1.068
8. # 71 Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda +1.358
9. # 6 Ryusei YAMANAKA JPN Estrella Galicia 0,0 Honda +1.984
10. # 84 Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +2.472
11. # 23 Niccolò ANTONELLI ITA SIC58 Squadra Corse Honda +2.729
12. # 99 Carlos TATAY SPA Fundacion Andreas Perez 77 KTM +2.980
13. # 17 John MCPHEE GBR Petronas Sprinta Racing Honda +3.264
14. # 69 Tom BOOTH-AMOS GBR CIP Green Power KTM +11.120
15. # 40 Darryn BINDER RSA CIP Green Power KTM +18.467
16. # 22 Kazuki MASAKI JPN BOE Skull Rider Mugen Race KTM +21.845
17. # 54 Riccardo ROSSI ITA Kömmerling Gresini Moto3 Honda +39.997
18. # 77 Vicente PEREZ SPA Reale Avintia Arizona 77 KTM +54.306
19. # 24 Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +1'00.726
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 27 Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda  
  # 19 Gabriel RODRIGO ARG Kömmerling Gresini Moto3 Honda  
  # 76 Makar YURCHENKO KAZ BOE Skull Rider Mugen Race KTM  
  # 5 Jaume MASIA SPA Bester Capital Dubai KTM  
  # 14 Tony ARBOLINO ITA VNE Snipers Honda  
  # 12 Filip SALAČ CZE Redox PruestelGP KTM  
  # 16 Andrea MIGNO ITA Bester Capital Dubai KTM  
  # 61 Can ONCU TUR Red Bull KTM Ajo KTM  
  # 25 Raul FERNANDEZ SPA Sama Qatar Angel Nieto Team KTM  
  # 11 Sergio GARCIA SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  
  # 75 Albert ARENAS SPA Sama Qatar Angel Nieto Team KTM  
  # 48 Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist