GP Katalánska – V Barceloně slaví bratři Márquezovi, Kornfeil desátý

Den závodu katalánské Grand Prix provázelo krásné slunečné počasí, takže všechny tři závody mistrovství světa silničních motocyklů jezdci odjeli na suchém povrchu okruhu v Montmeló. První klání Moto3 bylo ve znamení pádů a kontaktů mezi jezdci. První vítězství v Moto3 si na konto připsal Marcos Ramirez, Jakub Korfeil byl desátý, Filip Salač nedokončil. V třídě Moto2 závod vyhrál Alex Márquez, který je také novým lídrem průběžného hodnocení, jelikož Lorenzo Baldassarri dnes cílem neprojel a je nyní v MS až čtvrtý v pořadí. Závod královské kubatury byl rovněž plný pádů. Vyhrál Marc Márquez, který si výrazně upevnil pozici lídra průběžného hodnocení. Karel Abraham závod nedokončil. Týmy MotoGP v Barceloně zůstávají a v pondělí absolvují jednodenní pozávodní test.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (24kol)

Do 24 kol závodu odstartoval z pole position Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), druhý Marc Márquez (Repsol Honda Team) a třetí Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Z druhé řady vyrazil Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ). Třetí řada Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu odstartoval z páté řady patnáctý.

Výborně odstartoval Andrea Dovizioso, jemuž se povedlo být ve vedení už v první zatáčce. Za Italem jel Maverick Viňales, Marc Márquez, čtvrtý byl Jorge Lorenzo a pátý Danilo Petrucci. Valentino Rossi po startu ztratil a jel šestý. Havaroval jezdec na divokou kartu Bradley Smith a rovněž Karel Abraham. Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) zajel do boxů a tam závod ukončil, protože ho museli z motorky sundat. Následek kontaktu s Bradley Smithem, jejich testovacím pilotem.

Nadšení z toho, že jel asi čtvrtý v závodu, skutečně přehnal Jorge Lorenzo, který spadl a k zemi vzal postupně Andrea Doviziosa, které byl trošku delší na brzdy, Mavericka Viňalese a Valentina Rossiho. Neuvěřitelné, každopádně Marc Márquez tím přišel ve vteřině o své největší soupeře a mohl v klidu navyšovat náskok na druhého Danila Petrucciho. Třetí jel Fabio Quartararo, jemuž na továrního jezdce Ducati chybělo pár desetin. K této dvojici se přiblížil Alex Rins, jenž se zapojil do boje o pozice na stupních vítězů. Z jedenáctého místa havaroval Francesco Bagnaia (Pramac Racing), který měl rozhodně šanci si připsat nějaké zajímavé body. V této chvíli to bylo o tom závod dokončit, protože každý kdo to udělá, boduje.

V polovině závodu vedl Marc Márquez náskokem pěti sekund. O druhé místo bojoval Danilo Petrucci s Alexem Rinsem. Vše pozoroval čtvrtý Fabio Quartararo, který šetřil síly na závěr závodu. Půl sekundy za Francouzem jel Jack Miller s Joanem Mirem (Team Suzuki ECSTAR) a Calem Crutchlowem. V patnáctém kole Alex Rins na Petrucciho zaútočil a byl úspěšný, takže dál pokračoval na druhé pozici. Fabio Quartararo přidal a už byl těsně na zadním kole Petrucciho GP19. Nic jiného mu ani nezbývalo, protože Jack Miller už pomalu Francouze dojížděl. Tady se rozhodně schylovalo k zajímavému souboji o druhé a třetí místo.

V osmnáctém kole jel Alex Rins pod Petrucciho, ale ten zavřel zatáčku a Rins měl co dělat, aby neskončil na zemi, což znamenalo propad na šestou pozici. Toho využil Fabio Quartararo, který šel před před Petrucciho na druhé místo. O čtvrté místo bojoval Jack Miller s Calem Crutchlowem. Ne dlouho, Brit byl v jedné ze zatáček dlouhý na brzdy, vyjel mimo dráhu a spadl. Osm desetin za čtvrtým Millerem jela dvojice Suzuki Joan Mir a Alex Rins. Šest sekund za jezdci Suzuki byl sedmý Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), výborně si vedl devátý Tito Rabat (Reale Avintia Racing).

Závod s přehledem vyhrál Marc Márquez, jenž si dnes výrazně upevňuje vedoucí pozici v šampionátu. Na druhém místě projel cílem Fabio Quartararo, jenž si na konto připisuje první pódium v MotoGP. Třetí závod dokončil Danilo Petrucci. Nejlepším jezdcem netovární stáje pátý Jack Miller, jehož v posledním kole stačil předjet Alex Ris, který bere body za čtvrté místo. Závod dokončilo jen třináct závodníků.

GP Katalánska, MotoGP – Závod (24kol)
26°C, dráha suchá, 51°C, vlhkost: 47%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 40'31.175
2. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +2.660
3. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Mission Winnow Ducati Ducati +4.537
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +6.602
5. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +6.870
6. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.040
7. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +16.144
8. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +17.969
9. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +22.661
10. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +26.228
11. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.036
12. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +44.666
13. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +51.363
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 5 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati  
  # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Mission Winnow Ducati Ducati  
  # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati  
  # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist