GP Katalánska – V Barceloně vyhrál Quartararo, Salač dvanáctý v Moto3

Závodní program katalánské Grand Prix v Barceloně proběhl bez větších komplikací, pádů nebo přerušení červenými vlajkami. V závodu Moto3 vyhrál poprvé v kariéře Darryn Binder, Filip Salač bodoval dvanáctým místem v cíli. V závodě Moto2 slavil vítězství Luca Marini, který si tím upevnil pozici lídra průběžného hodnocení. Francouz Fabio Quartararo vyhrál závod MotoGP a je zpátky na špici tabulky královské kubatury. Desátým podnikem sezony bude za dva týdny Velká ceny Francie v Le Mans.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 24kol závodu odstartoval z první řady Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT) a Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP). Druhá řada Jack Miller (Pramac Racing), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Johann Zarco (Esponsorama Racing). Třetí řada a Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Danilo Petrucci (Ducati Team).

Po startu došlo ke kontaktu Andrea Doviziosa s Johannem Zarcem a pro oba závod skončil. Ke kontaktu došlo, když ve druhé zatáčce podklouzlo zadní kolo Petruccimu, už to vypadalo, že spadne, Zarco šel v reakci na brzdy a okamžitě šel dolů on a cestou vzal Doviziosa. Petrucci pokračoval dál. Není třeba dodávat, že Dovizioso vedl šampionát a nyní mu budou body chybět. Závod vedl Franco Morbidelli, druhý jel Valentino Rossi a se ztrátou sedmi desetin jel na třetí pozici Fabio Quartararo. Na čtvrté pozici figuroval Jack Miller, pátý jel Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a šestý Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing).

Po pěti kolech vedl Franco Morbidelli, druhý jel Valentino Rossi, třetí byl Fabio Quartararo, který se k Italovi postupně přibližoval a bylo vidět, že Rossi nemá zatím na to, aby Morbidelliho předjel. Jack Miller byl čtvrtý a dával si určitě pozor, ať mu jeho Ducati zase nenasaje volně poletující ochranné PVC z plexi přilby, jak se to stalo minule. Joan Mir jel pátý a až čtyři sekundy za Španělem pokračoval šestý Pol Espargaró. V sedmém kole předjel Quartararo druhého Rossiho a sněžil se zachytit nástup týmového kolegy Morbidelliho.

V devátém kole závodu Fabio Quartararo zaútočil na vedení v závodu a byl úspěšný. Francouz jel první, Morbidelli druhý a tři desetiny za jezdci satelitu tří ladiček pokračoval tovární jezdec Yamahy Rossi. Osm desetin ztrácel na Rossiho čtvrtý Jack Miller, sekundu za Australanem jel jezdec Suzuki Joan Mir a na šesté pozici už figuroval jeho týmový kolega Alex Rins.

V polovině závodu byl náskok prvního Fabia Quartarara na 0,250 sekundy, což znamenalo, že nedokázal Morbidellimu ujet a schylovalo se k bitvě o vítězství v závodě. Tempo s mladšími kolegy držel Valentino Rossi, jemuž patřila třetí pozice a půlsekundová ztráta na vedení. Pol Espargaró chtěl předjet Petrucciho v boji o sedmé místo, ale to mu nevyšlo a závod ukončil ve štěrku únikové zóny. Mezi tím došlo k změně na druhé pozici, protože tam se posunul Valentino Rossi, Franco Morbidelli udělal při ataku Quartarara chybu a byl rád, že udržel třetí pozici. Miller ale na pódium stále ztrácel něco přes jednu sekundu.

Devět kol před koncem havaroval ve druhé zatáčce Valentino Rossi, který jel závod na stupně vítězů, bohužel pro Itala a jeho fanoušky je to druhá nula v řadě. Na druhou pozici se tak posunul Franco Morbidelli, jemuž ale na prvního chyběly tři sekundy. Třetí v pořadí byl Joan Mir, čtvrtý jel Jack Miller, pátý byl Alex Rins. Šest kol před koncem spadl Miguel Oliveira (Red Bull KTM Tech 3) a v závodě pokračovalo 17 jezdců.

Pět kol před koncem závodu vedl náskokem tří sekund Fabio Quartararo. Druhý jel Franco Morbidelli, který měl osm desetin za sebou Joana Mira. Na čtvrtou pozici se posunul další jezdec Suzuki Alex Rins, který ztrácel osm desetin na týmového kolegu Mira. Pátý jel Jack Miller, šestý Francesco Bagnaia, sedmý Takaaki Nakagami a osmý byl Danilo Petrucci. Dvě kola před koncem hořela bitva o druhé místo mezi Morbidellim a Mirem. Oba dělily jen tisíciny a bylo znát, že Mir má v závěru víc sil. Víc sil měl také druhý jezdec Suzuki Alex Rins, který do posledního kola najížděl jako třetí v pořadí, druhý jel Joan Mir a první Fabio Quartararo.

Závod s přehledem vyhrál Fabio Quartararo, který se vrací do čela průběžného hodnocení šampionátu. Skvělý závěr pro Suzuki, Joan Mir projel cílem druhý, Alex Rins byl třetí. Mistrovství světa teď pokračuje desátým závodem sezony ve Francii.

GP Katalánska, MotoGP – Závod (24kol)
17°C, dráha suchá, 20°C, vlhkost: 38%
1. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha 40'33.176
2. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +0.928
3. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.898
4. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +2.846
5. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +3.391
6. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +3.518
7. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +3.671
8. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +6.117
9. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +13.607
10. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +14.483
11. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.927
12. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +15.647
13. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +17.327
14. # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +27.066
15. # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati +27.282
16. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +28.736
17. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +32.643
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati  
  # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 4 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
fomax přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist