GP Katalánska – V Barceloně slaví Lorenzo, Abraham třináctý

Kapitoly článku

Moto3 – Závod

Do závodu na 21 kol startoval z první řady Enea Bastianini (Estrella Galicia 0,0), Jorge Martin (Del Conca Gresini Moto3) a Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse). Druhá řada Ayumu Sasaki (SIC Racing Team), Aron Canet (Estrella Galicia 0,0) a Kaito Toba (Honda Team Asia). Třetí řada John McPhee (CIP-Green Power), Gabriel Rodrigo (RBA BOE Skull Rider) a Marco Bezzecchi (Redox PrüstelGP). Český závodník Jakub Kornfeil (Redox PrüstelGP) do závodu odstartoval čtrnáctý z páté řady

Po startu se do vedení posunul Jorge Martin, jehož následoval Japonec Tatsuki Suzuki. Vedoucí dvojice si během prvního kola vytvořila náskok téměř dvou sekund na třetího Johna McPhee, čtvrtý jel Aron Canet, pátý byl Gabriel Rodrigo a šestý Enea Bastianini. Ve dvanácté zatáčce došlo ke kontaktu Lorenza Dalla Porty s Darrynem Binderem, což pro oba znamenalo konec závodu. Jakub Kornfeil startem pozice nezískal, ale postupně se propracoval na sedmé místo, které mu patřilo ve čtvrtém kole závodu.

Po pěti odjetých kolech vedla dvojice Jorge Martin a Tatsuki Suzuki náskokem 2,5 sekundy na druhou početnější skupinu, kterou vedl Enea Bastianini, čtvrtý byl Aron Canet, pátý Masia, šestý Marco Bezzecchi, sedmý Andrea Migno, osmý Gabriel Rodrigo, devátý John McPhee a desátý Alberto Arenas. Jakub Kornfeil se propadl na šestnáctou pozici a navíc dostane od komisařů FIM časovou penalizaci. Fabio Di Giannantonio (Del Conca Gresini Moto3) málem dostal highsider, ustál to, ale z třinácté pozice se propadl na pětadvacátou.

V devátém kole závodu havaroval z první pozice Jorge Martin, takže vedení převzal Japonec Tatsuki Suzuki. Na druhé místo se posunul Enea Bastianini, jemuž na vedení rázem scházelo necelé půl sekundy. Třetí jel Aron Canet, čtvrtý Jaume Masia a pátý byl Marco Bezzecchi. Na první body letošní sezony to vypadalo v případě Nicolo Bulegy, který byl šestý. Časovou penalizaci 1,6 sekundy dostal dvacátý Livio Loi, dvanáctý Jakub Kornfeila (zkrácení v zatáčkách 1-2) a šestnáctý Yurchenko vyfasoval 1,2 sekundy. Penalizace se jim připočítá po skončení závodu.

V polovině závodu vedl Nicolo Bulega, druhý jel Jaume Masia, třetí Marco Bezzecchi, čtvrtý byl Enea Bastianini a pátý Tatsuki Suzuki, který přišel o dvousekundový náskok a nyní musel bojovat o pozice na stupních vítězů ve skupině, kde to v každé zatáčce hrozilo kontaktem a pádem. Jakub Kornfeil jel dvanáctý a více méně osamocen, protože na první skupinu ztrácel čtyři sekundy a osm desetin za sebou měl Japonce Tobu.

Šest kol před koncem kolidovala ve čtvrté zatáčce trojice Aron Canet, Alberto Arenas a Nicolo Bulega. Arenas narazil do Caneta, pak do Bulegy a všichni šli ve vysoké rychlosti k zemi z pozic, které znamenaly šanci bojovat o vítězství nebo stupně vítězů. Ital Bulega znovu nebude bodovat a to už je v jeho případě až neuvěřitelná smůla. Incident je vyšetřován komisaři FIM. V první zatáčce osmnáctého kola narazil Jaume Masia do Andrea Migna a závod pro ně skončil v kotrmelcích.

Původně desetičlenná vedoucí skupina měla po sérii nehod už jen pět závodníků – John McPhee, Marco Bezzecchi, Gabriel Rodrigo, Enea Bastianini a Tatsuki Suzuki. Jakub Kornfeil jel devátý, ale jeho konečný výsledek ovlivní časová penalizace po skončení závodu. V závodu pokračovalo sedmnáct jezdců, takže naděje na bodovaný výsledek byla velká a to i v případě Lorenza Dalla Porty, který po pádu z úvodu klání s velkou ztrátou pokračoval na sedmnácté pozici.

Závod vyhrál Enea Bastianini, který slaví svůj první triumf od GP Japonska 2016. Na druhém místě projel cílem Marco Bezzecchi, který porazil třetího Gabriela Rodriga těsným rozdílem tří tisícin. Jen 0,087 sekundy dělilo od stupňů vítězů Skota Johna McPhee. Jakub Kornfeil byl v cíli šestý, ale vzhledem k penalizaci je jeho výsledná pozice jedenácté místo.

GP Katalánska, Moto3 – závod (21kol)
27°C, dráha suchá, 39°C, vlhkost: 67%
1. # 33 Enea BASTIANINI ITA Leopard Racing Honda 38'36.883
2. # 12 Marco BEZZECCHI ITA Redox PruestelGP KTM +0.167
3. # 19 Gabriel RODRIGO ARG RBA BOE Skull Rider KTM +0.170
4. # 17 John MCPHEE GBR CIP - Green Power KTM +0.257
5. # 24 Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +0.639
6. # 27 Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda +6.801
7. # 21 Fabio DI GIANNANTONIO ITA Del Conca Gresini Moto3 Honda +6.872
8. # 72 Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +6.600
9. # 10 Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +7.315
10. # 25 Raul FERNANDEZ SPA Angel Nieto Team KTM +7.507
11. # 84 Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +7.638
12. # 76 Makar YURCHENKO KAZ CIP - Green Power KTM +8.263
13. # 7 Adam NORRODIN MAL Petronas Sprinta Racing Honda +15.256
14. # 41 Nakarin ATIRATPHUVAPAT THA Honda Team Asia Honda +26.621
15. # 11 Livio LOI BEL Reale Avintia Academy 77 KTM +28.559
16. # 65 Philipp OETTL GER Sudmetal Schedl GP Racing KTM +32.980
17. # 48 Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda +2kola
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 5 Jaume MASIA SPA Bester Capital Dubai KTM  
  # 16 Andrea MIGNO ITA Angel Nieto Team Moto3 KTM  
  # 44 Aron CANET SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  
  # 8 Nicolo BULEGA ITA SKY Racing Team VR46 KTM  
  # 75 Albert ARENAS SPA Angel Nieto Team Moto3 KTM  
  # 14 Tony ARBOLINO ITA Marinelli Snipers Team Honda  
  # 71 Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda  
  # 42 Marcos RAMIREZ SPA Bester Capital Dubai KTM  
  # 88 Jorge MARTIN SPA Del Conca Gresini Moto3 Honda  
  # 22 Kazuki MASAKI JPN RBA BOE Skull Rider KTM  
  # 40 Darryn BINDER RSA Red Bull KTM Ajo KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
HeavyMental46 přispěl -1 Kč
masi přispěl 2 Kč
MjakoMotorka přispěl 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist