GP Katalánska – V Barceloně slaví Lorenzo, Abraham třináctý

Den závodu Velké ceny Katalánska nabídl skvělé závody plné napětí a nečekaných zvratů. Klání Moto3 vyhrál italský závodník Enea Bastianini, Jakub Kornfeil byl po časové penalizaci jedenáctý. Pro zlato si v klání třídy Moto2 dojel Francouz Fabio Quartararo pro něhož to byl vůbec první triumf kariéry jezdce mistrovství světa. Španělé měli svého vítěze až v závodu královské kubatury, protože to už letos podruhé slavil vítězství Jorge Lorenzo. Druhý projel cílem závodu MotoGP Marc Márquez, třetí byl Valentino Rossi. Český závodník Karel Abraham získal tři body za třinácté místo. V pondělí jsou v Barceloně pozávodní testy a osmý podnik sezony přivítá koncem června Assen.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 24 kol vyrazil z první řady Jorge Lorenzo (Ducati Team), Marc Márquez (Repsol Honda Team) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Druhá řada Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Třetí řada a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3) a Tito Rabat (Reale Avintia Racing). Španěl Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini) dostal penalizaci tří pozic na startu, takže statoval osmnáctý. Český jezdec Karel Abraham (Ángel Nieto Team) startoval jednadvacátý.

Po startu šel do vedení Marc Márquez, druhý jel Andrea Iannone, třetí byl Jorge Lorenzo. Iannone pak zaútočil na vedení, byl dlouhý a za prvního Marca Márqueze se dostal Jorge Lorenzo, třetí byl Andrea Dovizioso, čtvrtý jel Valentino Rossi a pátý Andrea Iannone. Šestý byl Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), sedmý Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) a osmý Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing). Havaroval Mika Kallio (KTM), který v Barceloně startoval na divokou kartu a spadl také Sylvain Guintoli (Suzuki), druhý jezdec na divokou kartu. Ve třetím kole byl Karel Abraham na třiadvacáté pozici. Mezitím převzal vedení závodního pole Jorge Lorenzo.

Po úvodních pěti kolech jel na první pozici Jorge Lorenzo. Druhý Marc Márquez ztrácel tři desetiny, třetí Andrea Dovizioso šest desetin a čtvrtý Valentino Rossi jednu sekundu. Havaroval Thomas Lüthi (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS), Aleix Espargaró a Belgičan Xavier Simeón (Reale Avintia Racing), takže v závodu už nepokračovalo pět jezdců. O páté místo bojoval Danilo Petrucci s Danim Pedrosou. Karel Abraham byl jednadvacátý, ale zároveň poslední.

V desátém kole havaroval v páté zatáčce Andrea Dovizioso a přišel tak o spoustu důležitých bodů. Na třetí pozici se posunul Valentino Rossi a o vedení v závodu bojoval Jorge Lorenzo s Marcem Márquezem. Oba jezdci postupně nastavovali jedno rychlé kolo za druhým a to jel Lorenzo na měkké směsi, Márquez naopak na tvrdé. Dani Pedrosa byl čtvrtý, pátý Cal Crutchlow, šestý Danilo Petrucci. Sedmý Johann Zarco ztrácel na Petrucciho přes sekundu a těsně za sebou měl Mavericka Viňalese. Karel Abraham už jel devatenáctý, poslední dvacátý byl Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), který později zamířil do boxů, kde závod ukončil.

V patnáctém kole došlo ke kontaktu s pádem mezi jezdci Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing) a Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu). Japonec chtěl vnitřkem předjet Brita, ale podklouzlo mu to a na zemi skončili oba. Ze závodu tak vypadlo devět jezdců, což je docela dost vzhledem k tomu, že do cíle zbývalo dlouhých deset kol. Jorge Lorenzo už vedl náskokem 1,8 sekundy na druhého Marca Márqueze. Třetí Valentino Rossi ztrácel na továrního jezdce Hondy čtyři sekundy. O čtvrté místo bojoval Dani Pedrosa s Calem Crutchlowem. Karel Abraham jel sedmnáctý, dvacet sekund za šestnáctým Scottem Reddingem (Aprilia Racing Team Gresini).

V době, kdy do cíle zbývalo odjet pět kol začala hořed Ducati Tita Rabata, který ji zahodil do kačírku a šel volat hasiče. V závodu už nepokračoval Jack Miller, takže ve hře o body už bylo jen patnáct závodníků. Na první pozici zůstával Jorge Lorenzo, druhý Marc Márquez a třetí Valentino Rossi. Tři sekundy za Rossim jel Cal Crutchlow. Mezitím havaroval ve druhé zatáčce Franco Morbidelli (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS) a o něco později Hafizh Syahrin (Monster Yamaha Tech 3), takže třináct jezdců na bodech! Karel Abraham jel třináctý, takže tři body byly hodně blízko a to ještě nebyl konec závodu.

Závod Velké ceny Katalánska v Barceloně vyhrál Jorge Lorenzo, který tak slaví druhý triumf v řadě. Na druhém místě projel cílem Marc Márquez, který zůstává nadále lídrem průběžného hodnocení. Třetím jezdcem v cíli byl Valentino Rossi, druhý muž průběžného hodnocení mistrovství světa. Nejlepším z netovárních závodníků je čtvrtý Cal Crutchlow. Karel Abraham závod dokončil třináctý a na konto si připisuje tři body.

GP Katalánska, MotoGP – Závod (24kol)
27°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 51%
1. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 40'13.566
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +4.479
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +6.098
4. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +9.805
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +10.640
6. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +10.798
7. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +13.432
8. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +15.055
9. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +22.057
10. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +24.141
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +36.560
12. # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.229
13. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +1'21.526
14. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +3kola
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha  
  # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati  
  # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati  
  # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  
  # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda  
  # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 36 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 5 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
HeavyMental46 přispěl -1 Kč
masi přispěl 2 Kč
MjakoMotorka přispěl 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist