GP Japonska – Márquez pokračuje na vítězné vlně, Češi nebodovali

Velká cena Japonska v neděli vrcholila dnem závodu, který byl ve znamení suchých podmínek, slunečného počasí a nejvyšších teplot jaké měli jezdci šanci během víkendu v Motegi zažít. V závodu Moto3 slavil vítězství Lorenzo Dalla Porta, který je znovu o něco blíž titulu mistra světa. Jakub Kornfeil ani Filip Salač nebodovali. Italský závodník Luca Marini vyhrál klání Moto2, Alex Márquez skončil šestý a stále je lídrem šampionátu střední kubatury. Závod královské MotoGP vyhrál Marc Márquez a slaví také Honda, jenž na domácí půdě získala Pohár konstruktérů 2019. Francouz Fabio Quartararo si druhým místem zajistil titul Nováček roku 2019. Karel Abraham dojel osmnáctý. Už příští týden je na programu další podnik seriálu MS silničních motocyklů, Velká cena Austrálie na Phillip Islandu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (24kol)

Do závodu na 24kol odstartoval z první řady Marc Márquez (Repsol Honda Team), Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT) a Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Z druhé řady odstartoval Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Jack Miller (Alma Pramac Racing). Třetí řada a trojice Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP) startoval desátý ze čtvrté řady společně s Alexem Rinsem (Team Suzuki ECSTAR) a Joanem Mirem (Team Suzuki ECSTAR). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu odstartoval osmnáctý.

Po startu si vedení udržel Marc Márquez, ale během prvního kola se na špici pole posunul Fabio Quartararo. V nájezdu do druhého kola už znovu vedl Marc Márquez, druhý Fabio Quartararo měl hodně horkou chvilku, kterou ustál, třetí jel Franco Morbidelli, čtvrtý byl Jack Miller a pátý Andrea Dovizioso. Valentino Rossi startem ztratil a jel čtrnáctý, Karel Abraham byl dvaadvacátý. Po třetím kole už Márquez vedl náskokem 1,3 sekundy.

V šestém kole zůstával na první pozici Marc Márquez, ale bylo vidět, že druhý Fabio Quartararo začíná umazávat z jeho náskoku, který byl na hodnotě osmi desetin. Třetí jel Jack Miller, sedm desetin za Australanem byl Franco Morbidelli, který by umístění na stupních vítězů rozhodně bral. Pátý byl Andrea Dovizioso, šestý Maverick Viňales, sedmý Cal Crutchlow a osmý Danilo Petrucci. Dvaadvacátý pokračoval Karel Abraham, jenž měl desetinu před sebou Sylvaina Guintoliho, jezdce Suzuki na divokou kartu.

V devátém kole havaroval ze sedmnácté pozice Andrea Iannone (Aprilia Racing Team Gresini), který byl prvním jezdcem závodu, který v jeho průběhu spadl. Propadal se také Sylvain Guintoli, který jel poslední jednadvacátý. Vedoucí závodník Marc Márquez si stabilně udržoval sekundovou výhodu na druhého Fabia Quartarara. Pokud Francouz zajel rychleji, Márquez dostal echo a přidal. Na třetí pozici se posunul Franco Morbidelli, který měl těsně za sebou Jacka Millera, Andrea Doviziosa a Mavericka Viňalese. Sedmý Cal Crutchlou ztrácel na skupinu bojující o třetí místo něco přes jednu sekundu. Japonec Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), jenž jel domácí Grand Prix a letos také svoji poslední, byl sedmnáctý.

Deset kol před cílem byl Márquezův náskok na dvou sekundách, takže vítězství v závodě bylo čistě v jeho rukách. Fabio Quartararo měl čtyři sekundy náskoku na třetího týmového kolegu Morbidelliho, jehož ještě čekala bitva o pódium s jezdcem tovární Ducati Doviziosem. Mezi oběma Italy byl totiž rozdíl necelé desetiny. Blízko byl rovněž tovární jezdec Yamahy Viñales. V patnáctém kole Dovizioso zaútočil a posunul se na třetí místo. Morbidelli teď odolával atakům Viňalese. Devatenáctý jel Karel Abraham, jenž měl za sebou Jorge Lorenza a Sylvaina Guintoliho.

Od devatenáctého kola to bylo o bitvě mezi Andrea Doviziosem a Maverickem Viňalesem, který usiloval o pozici na stupních vítězů. Oba dělilo jen minimum, takže různé náznaky předjetí bylo vidět snad v každé zatáčce. V jednadvacátém kole havaroval z jedenácté pozice Valentino Rossi, jehož japonská mise tím předčasně skončila.

Závod Velké ceny Japonska vyhrál Marc Márquez. Na druhém místě je Fabio Quartararo, který si tímto již předem zajistil titul pro Nováčka roku 2019. Třetí projel cílem Andrea Dovizioso. Maverick Viňales boduje čtvrtým místem a pátou pozici ukořistil na cílové rovince Cal Crutchlow, který překonal Franca Morbidelliho. Karel Abraham závod dokončil osmnáctý.

GP Japonska, MotoGP – Závod (24kol)
21°C, dráha suchá, 27°C, vlhkost: 76%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 42'41.492
2. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +0.870
3. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +1.325
4. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.608
5. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +9.140
6. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +9.187
7. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +9.306
8. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +10.695
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +14.216
10. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +18.909
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +25.554
12. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +27.870
13. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +29.983
14. # 82 Mika KALLIO FIN Red Bull KTM Factory Racing KTM +31.232
15. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.546
16. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +37.482
17. # 99 Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +40.410
18. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +43.458
19. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +46.206
20. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +50.235
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
jendazeleny přispěl 2 Kč
stenlej přispěl 2 Kč
Ritchy přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist