GP Japonska – Dovizioso porazil Márqueze, bitva o titul pokračuje

Kvůli čištění tratě v Motegi došlo k posunutí termínů startů a zkrácení závodů nižších kubatur Moto3 a Moto2. Každopádně to neubralo nic na jejich atraktivitě. Závodilo se na vodě a všechna tři klání měla potřebnou dávku napětí. Těžko v dnešní době hledat jiný šampionát než MotoGP, kde by závody vypadaly skutečně jako závody s předjížděním, pády, emocemi a vším co k tomu patří. V třídě Moto3 vyhrál Romano Fenati, který jel na vodě jako po kolejích, takže oslavy titulu Joana Mira se zatím odkládají. V třídě Moto2 slavil vítězství Alex Márquez, Ital Morbidelli překonal Švýcara Lüthiho a navýšil náskok ve vedení šampionátu. V královské MotoGP to byl závod se vším všudy a jeho koncovka neměla chybu zásluhou Doviziosa s Márquezem. Oba teď v šampionátu dělí jen jedenáct bodů. Jakub Kornfeil zajel skvěle a na konto si připsal body za osmé místo. Karel Abraham závod nedokončil. Už příští víkend je na programu další podnik MS v Austrálii.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 24kol startoval z první pozice Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), Danilo Petrucci (Octo Pramac Yakhnich) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Druhá řada Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), Jorge Lorenzo (Ducati Team) a Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Třetí řada Bradley Smith (Red Bull KTM Factory Racing), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Andrea Dovizioso (Ducati Team). Čtvrtýá řada Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Karel Abraham (Pull&Bear Aspar Team) do závodu vyrazil z dvacáté pozice.

Po startu šel do vedení Marc Márquez, ale v nájezdu do druhého kola už vedl Jorge Lorenzo. Třetí byl Danilo Petrucci, čtvrtý Johann Zarco a pátý jel Andrea Dovizioso. Valentino Rossi se posunul na devátou pozici, Karel Abraham jel šestnáctý, tři desetiny od bodovaného patnáctého místa. Od poloviny druhého kola vedl Danilo Petrucci, jemuž podobné podmínky vyhovují. Ital měl za sebou továrního jezdce Ducati Lorenza, třetí byl Márquez, čtvrtý Dovizioso a pátý Zarco. Dobře si vedl Andrea Iannone, který jel šestý, sekundu za Italem byl jezdec Aprilie Espargaró. Ve třetím kole bojoval Márquez s Doviziosem o třetí místo.

Havaroval Kotha Nozane (Monster Yamaha Tech 3), který v Motegi nahradil nemocného Jonase Folgera. Na zemi skončil také Cal Crutchlow (LCR Honda), který v sedmé zatáčce zvedl Hondu, ale odjel s ní do boxů. Havaroval také Karel Abraham, který ale pokračoval v závodu. Spadl Valentino Rossi, který si z Japonska body neodveze. Po pěti kolech vedl Danilo Petrucci, druhý jel Marc Márquez a na třetí pozici byl Andrea Dovizioso. Francouz Johann Zarco byl čtvrtý a na pátou pozici se posunul Alex Rins, který v osmém kole předjel týmového kolegu Iannoneho. Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) byl osmý, což nebylo pro Španěla nejlepší, protože jeho hlavní soupeři v boji o titul byli vpředu.

V polovině závodu dělilo prvního Danila Petrucciho a druhého Marca Márqueze jen dvě desetiny. Třetí Andrea Dovizioso ztrácel půl sekundy, takže byl v kontaktu a mohl myslet na vítězství v závodě. Čtvrtý Johann Zarco už ztrácel šest sekund a navíc musel odrážet útoky pátého Alexe Rinse. Půl sekundy za Španělem byl Andrea Iannone, sedmý Aleix Espargaró ztrácel na Itala šest sekund. Maverick Viñales pokračoval osmý, devátý byl Jorge Lorenzo a desátý jel Dani Pedrosa (Repsol Honda Team). Alex Lowes (Pata Yamaha Official WorldSBK Team) zabojoval a ze zadních pozic se probojoval na patnáctou příčku. Cal Crutchlow jel předposlední, Karel Abraham poslední. Oba jezdci absolvovali pád.

V patnáctém kole Marc Márquez převzal vedení a snažil se Petruccimu ujet. Na to ale zareagoval Andrea Dovizioso, dostal se na druhé místo a oba jezdce dělilo jen pár desetin. Ital Petrucci byl třetí, sedm desetin za továrním jezdcem Ducati. Na bodech byl jezdec Yamahy Japonec Nakasuga, který v Motegi startuje na divokou kartu a osm kol před cílem byl třináctý. Podruhé havaroval Cal Crutchlow, pro něhož závod definitivně skončil.

Pět kol před koncem závodu Andrea Dovizioso zaútočil na prvního Márqueze a převzal vedení závodního pole. Okamžitě si vytvořil náskok půl sekundy a pokud by takto závod skončil, oba jezdce by v souboji o titul dělilo jen jedenáct bodů. Tři sekundy ztrácel na vedoucí dvojici třetí Danilo Petrucci. Čtvrtý jel Johann Zarco, ale na zadním kole měl přilepeného Alexe Rinse, který jel na vodě výborně a chtěl co nejvíc dopředu. Španěl nakonec Zarca předjel a to samé udělal i jeho týmový kolega Ital Iannone. Obě Suzuki tak uzavíraly Top5.

V nájezdu do předposledního kola závodu dělilo oba jezdce na špici jen pár desetin. Márquez na Itala Doviziosa zaútočil a šel do vedení ale ne na dlouho, protože v tu chvíli začala skvělá bitva o vítězství v Motegi stejně jako o titul mistra světa. Mezi tím ze závodu odstoupil Dani Pedrosa, který zajel do boxů a zastavil. Havaroval Álvaro Bautista (Pull&Bear Aspar Team) a v závodu už nepokračoval ani jeho týmový kolega Karel Abraham. Do posledního kola najel první Marc Márquez těsně následován Andrea Doviziosem.

Parádní závěr závodu představil Andrea Dovizioso, který se v posledním sektoru dostal do vedení, když využil Márquezova zaváhání v osmé zatáčce, udržel chladnou hlavu a závod Velké ceny Japonska vyhrál. Díky tomu Ital snížil ztrátu na vedení v šampionátu na rozdíl jedenácti bodů. Druhý v cíli byl Marc Márquez, který dosáhl na jubilejní sté umístění na stupních vítězů. Třetí závod dokončil Danilo Petrucci, jenž byl s výsledkem velmi spokojen. Andrea Iannone projel cílem čtvrtý, pátý byl Alex Rins. Český závodník Karel Abraham závod nedokončil.

GP Japonska, MotoGP – Závod (24kol)
15°C, dráha mokrá, 16°C, vlhkost: 95%
1. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati 47'14.236
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.249
3. # 9 Danilo PETRUCCI ITA OCTO Pramac Racing Ducati +10.557
4. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +18.845
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +22.982
6. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +24.464
7. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +28.010
8. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +29.475
9. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +36.575
10. # 76 Loris BAZ FRA Reale Avintia Racing Ducati +48.506
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +56.357
12. # 21 Katsuyuki NAKASUGA JPN Yamalube Yamaha Factory Racing Yamaha +1'00.181
13. # 22 Sam LOWES GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +1'00.980
14. # 8 Hector BARBERA SPA Reale Avintia Racing Ducati +1'03.118
15. # 53 Tito RABAT SPA EG 0,0 Marc VDS Honda +1'03.514
16. # 45 Scott REDDING GBR OCTO Pramac Racing Ducati +1'04.162
17. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +1'06.271
18. # 7 Hiroshi AOYAMA JPN EG 0,0 Marc VDS Honda +1'13.250
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Pull&Bear Aspar Team Ducati 3kola
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda 4kola
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Pull&Bear Aspar Team Ducati 5kol
  # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda Honda 10kol
  # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha 19kol
  # 31 Kohta NOZANE JPN Monster Yamaha Tech 3 Yamaha 21kol

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 1.5 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
delphine přispěl 0.5 Kč
jannyk přispěla 0.5 Kč
masi přispěl 0.5 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist