GP Itálie – Paddock se rozloučil s Jasonem Dupasquierem, pro hořkosladké vítězství si dojel Fabio Quartararo

Víkend v Mugellu má hořký konec. V poledne bylo oznámeno, že Jason Dupasquier na následky sobotní nehody v kvalifikaci zemřel, a tak odjeli jezdci závody ve vzpomínce právě na devatenáctiletý švýcarský talent. Vítězem třídy MotoGP se stal Fabio Quartararo, který díky zisku pětadvaceti bodů upevnil svou pozici ve vedení šampionátu. Závod Moto2 ovládl Remy Gardner, v Moto3 si pak dojel pro první místo Dennis Foggia.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (23 kol)

První řada patřila na startovním roštu MotoGP Fabiovi Quartararovi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Francescu Bagnaiovi (Ducati Lenovo Team) a Johannu Zarcovi (Pramac Racing), Za ně se postavili Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Team). Ze třetí řady startovali Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing), Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR) a Joan Mir (Team SUZUKI ECSTAR).

Závod ještě nezačal a Enea Bastianini zcela nečekaně upadl kousek před startovním roštem. Pravděpodobně tam došlo k incidentu s Johannem Zarcem, který se bude po závodě prošetřovat. Výborně se povedlo odstartovat Francescu Bagnaiovi, který se dostal před Fabia Quartarara. Za dvojici se zařadil Miguel Oliveira, Johann Zarco a Johann Miller. Brad Binder si držel šestou příčku, Joan Mir byl pak sedmý. Marc Márquez odstartoval na desáté pozici, Valentino Rossi pak pole uzavíral.

Marc Márquez po Le Mans nedokončí ani závod v Mugellu. Ve druhém kole spadl a vyvezl s sebou mimo trať i Franca Morbidelliho. V kačírku krátce na to skončil také Francesco Bagnaia, jenž zahodil Ducati z první pozice a vedení závodu se tak ujal Fabio Quartararo. Za ním jeli seřazení Johann Zarco, Miguel Oliveira, Jack Miller a Joan Mir.

V nájezdu do čtvrtého kola se ze slipstreamu před Quartarara dostal Johann Zarco, v technických úsecích se však lídr šampionátu před svého krajana dokázal opět dostat. Po startu se propadl Aleix Espargaro až na osmou pozici, jeho bratr Pol opanoval jedenáctou příčku, Maverick Viñales byl pak dvanáctý. V sedmém kole se Alex Rins snažil dostat před Jacka Millera, díky výkonu Ducati však jeho útok dokázal na rovince Australan odvrátit. Mezitím si Fabio Quartararo najel na druhého Zarca již téměř sekundový náskok, Miguel Oliveira pak na druhé místo ztrácel půl vteřiny.

Předjet Jacka Millera se Rinsovi podařilo až v sedmém kole, kdy se před Australana dostali také úřadující mistr světa Joan Mir a Brad Binder. Na Pola Espargara se už lepil Maverick Viñales, který se před jezdce Hondy celkem jednoduše dostal na jedenácté místo.

V polovině závodu už Fabio Quartararo vedl o tři sekundy. Následovaný byl stále Zarcou a Oliveirou, Joan Mir předjel svého týmového kolegu Alexe Rinse, na kterého šestý Brad Binder ztrácel přes jednu sekundu. Jack Miller jezdil na sedmé pozici, za ním byli zařazení Aleix Espargaro, Takaaki Nakagami a Maverick Viñales, jemuž se povedlo předjel Michele Pirra. Zároveň si však Španěl musel dávat pozor na překračování traťových limitů, na které ho upozornilo ředitelství závodu.

Osm kol před cílem se před Johanna Zarca dostal Miguel Oliveira, kterého se Francouz pokusil předjet ještě na cílové rovince. To se mu však nepovedlo a jezdec KTM se mohl vydat na stíhací jízdu za Fabiem Quartararem, jenž už vedl o čtyři sekundy. A na Zarca si hned v následujícím kole vyšlápl také Joan Mir, který se tak posunul na třetí příčku.

Alex Rins potřetí v sezóně závod nedokončí. V zatáčce číslo patnáct nedokázal udržet svůj motocykl na trati a spadl z páté pozice. Stejně tak skončil na zemi také Takaaki Nakagami.

Fabio Quartararo si závodem v Le Mans upevnil svou pozici v čele mistrovství světa, když si suverénním způsobem dojel pro své třetí letošní vítězství. Miguel Oliveira projel cílem na druhém místě, kvůli porušení limitů trati však přišel o jednu pozici a na jeho místo se tak posunul Joan Mir. Následně však ředitelství zjistilo, že i Mir překročil limity trati, a proto Oliveiru vrátili zpět na druhou pozici a Mira odsunuli na třetí. Čtvrté místo patří Johannu Zarcovi, pátý skončil Brad Binder a šestý Jack Miller. Valentino Rossi uzavřel nejlepší desítku.

Před závodem se paddock zúčastnil minuty ticha za závodníka Jasona Dupasquiera, který podlehl zraněním ze sobotní kvalifikace.

GP Itálie, MotoGP – Závod (23 kol)
23°C, dráha suchá, 42°C, vlhkost: 30 %
1. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'16.344
2. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +2.592
3. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.000
4. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +3.535
5. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.903
6. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +6.233
7. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +8.030
8. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +17.239
9. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +23.296
10. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +25.146
11. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +25.152
12. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +26.059
13. # 51 Michele PIRRO ITA Pramac Racing Ducati +26.182
14. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +29.400
15. # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +32.378
16. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +37.906
17. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +50.306
Not Classified        
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda 4 Laps
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 5 Laps
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati 22 Laps
  # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 22 Laps
Not Finished 1st Lap        
  # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati 0 Lap

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
skinny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist