GP Itálie – Lorenzo vyhrál poprvé s Ducati, Dovizioso druhý, Rossi třetí

Podobně jak loni, tak také letos byly závody Velké ceny Itálie jedny z nejlepších, co jsme letos mohli vidět. V třídě Moto3 vyhrál Jorge Martin, jemuž se podařilo zastavit sérii dvou DNF v řadě. V šestistovkách slavil vítězství jezdec KTM Miguel Oliveira a v královské MotoGP vyhrál svůj první závod s Ducati Jorge Lorenzo. Navíc díky druhému místu Andrea Doviziosa slaví Ducati double. Nedařilo se českým závodníkům, Jakub Kornfeil (Moto3) byl třiadvacátý, Karel Abraham (MotoGP) závod nedokončil. V polovině června je na programu sedmý podnik sezony v Barceloně.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do 23 kol závodu královské kubatury startoval z první řady Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), Jorge Lorenzo (Ducati Team) a Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP). Druhá řada Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR), Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Třetí řada a Andrea Dovizioso (Ducati Team), Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol) a Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Český závodník Karel Abraham (Ángel Nieto Team) odstartoval z osmé řady dvaadvacátý.

Krátce po startu se do vedení posunul Jorge Lorenzo, Valentino Rossi jel druhý, Andrea Iannone třetí. V kontaktu byl Danilo Petrucci a Marc Márquez, nicméně se to obešlo bez pádu. Naopak tomu bylo v případě Daniho Pedrosy a Takaaki Nakagamiho (LCR Honda Idemitsu), kteří havarovali. Druhé kolo nedokončil ani Scott Redding (Aprilia Racing Team Gresini), Karel Abraham (Ángel Nieto Team), Jack Miller (Alma Pramac Racing) a Thomas Lüthi (Estrella Galicia 0,0 Marc VDS). Na špici pole jel ve třetím kole Jorge Lorenzo, druhý byl Mar Márquez, třetí Valentino Rossi.

V šestém kole spadl v desáté zatáčce Marc Márquez, který jel v tu chvíli druhý. Španěl se vrátil do závodu na poslední osmnácté pozici a na sedmnáctého Belgičana Simeona ztrácel deset sekund. První Jorge Lorenzo měl náskok necelých tří desetin na Valentina Rossiho, který měl těsně za sebou Andrea Iannoneho a Andrea Doviziosa. Na pátém místě jel Danilo Petrucci, šestý byl Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), sedmý Cal Crutchlow, osmý Johann Zarco, devátý Maverick Viñales a první desítku uzavíral Álvaro Bautista (Ángel Nieto Team).

V polovině závodu vedl Jorge Lorenzo náskokem 1,2 sekundy na druhého Andrea Doviziosa, takže Ducati měla oba své jezdce na špici závodního pole, což je v domácí GP splněný sen. Na třetí pozici se posunul Danilo Petrucci, takže další Ducati. Čtvrtý jel Andrea Iannone a pátý byl Valentino Rossi, který měl těsně za sebou Alexe Rinse a Cala Crutchlowa. Marc Márquez mezitím předjel Belgičana Simeona a chybělo mu třináct sekund na šestnáctého Franca Morbidelliho.

V době, kdy do konce závodu zbývalo pět kol jeli na prvních dvou místech stále jezdci tovární Ducati Jorge Lorenzo a Andrea Dovizioso. Oba dělily čtyři sekundy a Lorenzo byl blízko prvnímu vítězství s Ducati. Na třetí místo se posunul Valentino Rossi, který mohl v závěru těžit z tvrdšího obutí, které si pro závod vybral. Rossimu na Doviziosa chybělo pět sekund, což bylo dost na to, aby ho dojel. Navíc na Rossiho útočil čtvrtý Andrea Iannone, takže to bylo víc o udržení pódiové pozice. Zajímavý souboj probíhal o osmé místo mezi Maverickem Viňalesem a Álvarem Bautistou. Do posledního kola najížděl první Lorenzo, druhý Dovizioso a o třetí pozici bojoval Rossi s Iannonem.

První vítězství v závodu si v barvách Ducati připsal Jorge Lorenzo, který vyhrál závod Velké ceny Itálie. Na druhém místě skončil Andrea Dovizioso, jemuž na záda dýchal Valentino Rossi, třetí v cíli italské Grand Prix a dnes již první jezdec v historii šampionátu, který nasbíral víc jak 5000 mistrovských bodů. Lídrem průběžného hodnocení zůstává Marc Márquez, který dojel šestnáctý, na druhé místo se posunul Valentino Rossi.

GP Itálie, MotoGP – Závod (23kol)
29°C, dráha suchá, 51°C, vlhkost: 39%
1. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati 41'43.230
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +6.370
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +6.629
4. # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.885
5. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.907
6. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +9.120
7. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +10.898
8. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +11.060
9. # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati +11.154
10. # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +17.644
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +20.256
12. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +22.435
13. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +22.464
14. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +22.495
15. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +26.644
16. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +39.311
17. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +1'01.211
18. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +5kol
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati  
  # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda  
  # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati  
  # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
davidmestak přispěl 2 Kč
technasia přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist