GP Indonésie – Na ostrově Lombok slavili vítězství Foggia, Chantra a Oliveira

Druhý závodní den sezony nabídl zajímavou podívanou, protože zatímco klání Moto3 a Moto2 jeli jezdci MS silničních motocyklů na rozpáleném asfaltu okruhu Mandalika, na start závodu MotoGP se muselo čekat přes hodinu, protože nad okruhem zuřila bouře a silně pršelo. Závod Moto3 vyhrál Dennis Foggia (Honda) nový lídr průběžného hodnocení. Klání Moto2 před startem zkrátili kvůli stavu trati a vítězem se stal Somkiat Chantra, první Thajec v historii, který vyhrál závod Grand Prix. Čech Filip Salač (Kalex) závod dokončil jednadvacátý. Kvůli drsnému pádu ve warm-upu nestartoval do závodu MotoGP Marc Márquez, jenž si nezpůsobil žádné zranění, ale lékaři mu start neumožnili. Závod králoské kubatury vyhrál na mokrém povrchu Miguel Oliveira (KTM), lídrem zůstává Enea Bastianini. Třetím podnikem sezony je 3.dubna Velká cena Argentiny.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (27kol - 20kol)

Závod kvůli stavu trati zkrátili na 20 kol. Dráha není v ideální kondici, navíc byla rozpálená na 50°C, takže byly obavy ohledně pneumatik. Nicméně před startem začalo silně pršet, takže se zatím nezávodí, start byl odložen a jezdce čekají v boxech.

Další informací je, že Marc Márquez (Repsol Honda Team), který měl ve warm upu nepříjemný pád, byl v nemocnici na vyšetření a nebude startovat v závodu Velké ceny Indonésie.

8.09 – nad okruhem Mandalika je silná bouře, blesky šijou do dráhy, a tam by asi teď nikdo jezdit nechtěl
8.15 - v této chvíli prochází boxovou uličkou nějaká místní šamanka, která se snaží přívaly deště zastavit. Na to přišlo oznámení, že pit lane bude otevřena v 8.45(SEČ) a aktualizace po 25 minutách.
8.36 - pit lane nebude před 9.00(SEČ) otevřena
8.45 - pit lane otevřena v 9.00(SEČ), start závodu v 9.15(SEČ)

Do závodu na 20kol odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Jorge Martin (Pramac Racing) a Johann Zarco (Pramac Racing). Druhá řada a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing), Enea Bastianini (Gresini Racing), Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Třetí řada a trojice Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing), Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team).

Po startu si vedení udržel Fabio Quartararo, ale už během prvního kola šel před Francouze v sedle tovární Yamahy Portugalec Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing). Ve druhém kole převzal iniciativu Jack Miller (Ducati Lenovo Team), který byl rázem na špici pole. Čtvrtý jel Alex Rins, pátý Johann Zarco, šestý byl Joan Mir a sedmý Franco Morbidelli. Španěl Jorge Martin, který do závodu startoval druhý, jel až osmý.

Po pěti kolech vedl Jack Miller za nímž jel těsně Miguel Oliveira. Třetí Alex Rins bojoval o stupně vítězů s Johannem Zarcem, protože Fabio Quartararo ztrácel a jel pátý, sekundu za dvojicí usilující o třetí místo. K francouzskému jezdci Yamahy se přibližoval Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP). Osmý byl Jorge Martin, který měl v jednu chvíli co dělat, aby si ze své Ducati nevystoupil. To samé bylo vidět v případě Francesca Bagnaia, jenž se po chybě pohyboval na dvanáctém místě.

V nájezdu do osmého kola havaroval Jorge Martin, který na cílové rovince jel těsně před Morbidellim a když vjel do kaluže vody okamžitě byl na zemi. Druhá nula v řadě pro jezdce, jehož předsezonní výsledky pasovaly do role favorita. Závod vedl Miguel Oliveira, jehož náskok byl na hodnotě 2,2 sekundy. Na druhé pozici pokračoval Jack Miller, třetí byl Alex Rins. Sekundu za továrním jezdcem Suzuki pokračoval čtvrtý Johann Zarco, pátý jel Fabio Quartararo. Závod ukončil Andrea Dovizioso (WithU Yamaha RNF MotoGP), jemuž vypověděla službu technika.

V polovině závodu měl první Miguel Oliveira náskok 3,9 sekundy, takže bylo vidět, jak si Portugalec jízdu na vodě užívá. Na druhé pozici pokračoval Jack Miller, ale těsně za sebou už měl Francouze Zarca, jemuž se podařilo dostat před Alexe Rinse, jemuž začal docházet dech, jelikož se na něho dotáhl také Fabio Quartararo. Překvapením bylo desáté místo Darryna Bindera ( WithU Yamaha RNF MotoGP) nováčka MotoGP, který měl šanci na svůj zatím nejlepší výsledek. Těsně před sebou měl bratra Brada Bindera.

Johann Zarco byl rychlejší než druhý Jack Miller, ale Australan neměl v úmyslu před sebe nikoho pustit a tak se na oba dotáhl Fabio Quartararo. V tu chvíli začala bitva tří jezdců o dvě pozice na stupních vítězů. Pět kol před cílem jeli všichni tři těsně za sebou a v sedmnáctém kole Quartararo Millera předjel a byl druhý. V osmnáctém kole Zarco konečně Millera předjel, ale zda ještě zachytí únik Quartarara bylo otázkou, protože Quartararo zrovna nastavil nejrychlejší kolo závodu 1'38,749 sekundy. V předpolsedním kole bojoval nováček Darryn Binder s Enea Bastianinim o osmou pozici.

Závod Velké ceny Indonésie vyhrál Miguel Oliveira, druhý projel cílem Fabio Quartararo, jenž se díky tomu posunul na třetí místo průběžného hodnocení, a jako třetí závod dokončil Johann Zarco. Pořádná bitva probíhala o osmé místo mezi Bradem Binderem, Aleixem Espargarem, Darrynem Binderem a Bastianinim s Polem Espargarem. Osmý byl nakonec v cíli Brad Binder, třebaže ho tam málem poslal k zemi jeho bratr Darryn, jenuž patří desátá příčka. Enea Bastianini projel cílem jedenáctý a je i nadále lídrem průběžného hodnocení.

GP Indonésie, MotoGP – Závod (27kol - 20kol)
25°C, dráha mokrá, 28°C, vlhkost: 98%
1. 88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM 33'27.223
2. 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +2.205
3. 5 Johann Zarco FR Pramac Racing Ducati +3.158
4. 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +5.663
5. 42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.044
6. 36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +7.832
7. 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP™ Yamaha +21.115
8. 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +32.413
9. 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +32.586
10. 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha +32.901
11. 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati +33.116
12. 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +33.599
13. 73 Alex Marquez ES LCR Honda Castrol Honda +33.735
14. 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +34.991
15. 63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati +35.763
16. 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +37.397
17. 25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM +41.975
18. 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP™ Ducati +47.915
19. 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +49.471
20. 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +49.473
21. 87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM +55.964
           
Závod nedokončil/neklasifikován:    
  89 Jorge Martin ES Pramac Racing Ducati  
  4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP™ Team Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist