GP Indianapolisu – závodní neděle

Desátý závodní víkend sezony vyvrcholil dnem závodů na okruhu v Indianapolis Motor Speedway. Nedělní program zahájili jezdci a týmy motocyklového mistrovství světa zahřívacími tréninky a pak už začala bitva o mistrovské body tří motocyklových tříd. Závod Moto3 vyhrál Efrén Vázquez, šestistovky Mika Kallio a královskou MotoGP Marc Márquez.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Z první řady startoval do závodu na 27 kol Marc Márquez (Repsol Honda Team), Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Jorge Lorenzo (Movistar Yamaha MotoGP). Z druhého sledu vyrazil Aleix Espargaró (NGM Mobile Forward Racing), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP) a Pol Espargaró (Monster Yamaha Tech 3). Karel Abraham (Cardion AB Motoracing) startoval jednadvacátý ze sedmé řady.

Nejlépe odstartoval Valentino Rossi, který se po druhé zatáčce posunul do vedení. Za Rossim jel Andrea Dovizioso, třetí jel Andrea Iannone, čtvrtý byl Marc Márquez, pátý Dani Pedrosa a šestý Jorge Lorenzo. V závodu už po vzájemné kolizi nepokračoval Álvaro Bautista (GO&FUN Honda Gresini) a Yonny Hernandez (Pramac Racing). Karel Abraham byl v nájezdu do druhého kola sedmnáctý, Leon Camier (Drive M7 Aspar) na bodovaném patnáctém místě.
Po pěti kolech vedl závodní pole Valentino Rossi, těsně za ním pokračoval Andrea Dovizioso, na třetí pozici se posunul Marc Márquez, jehož následoval Jorge Lorenzo. Andrea Iannone už ztrácel na vedoucí skupinu přes sekundu. V pátém kole chtěl Andrea Dovizioso před Rossiho, což se mu podařilo, ale Rossi mu to chtěl vrátit a mezi oběma došlo ke kontaktu. Toho využil Marc Márquez a šel do vedení, jenže už v šestém kole byl Rossi zase první a bylo jasné, že dnešní závod bude pořádná mela. Karel Abraham byl v sedmém kole patnáctý.

V desátém kolech Jorge Lorenzo zaútočil na vedoucí pozici, když chtěl předjet Márqueze s Rossim, ale z této situace nejvíc vytěžil Marc Márquez, který se díky tomu posunul do vedení závodního pole. Druhý jel Valentino Rossi a třetí Jorge Lorenzo. V těsném závěsu za vedoucí trojicí pokračoval Andrea Dovizioso. Ve dvanáctém kole zřejmě došlo ke kontaktu mezi Aleixem Espargarem a Stefanem Bradlem, jehož výsledkem byl pád německého závodníka a kvůli poškození stroje musel odstoupit také Espargaró. Karel Abraham předjel domácího Colina Edwardse a posunul se na dvanácté místo. Leon Camier zajel do boxů, ale pak se vrátil zpátky na dráhu.
V polovině závodu vedl Marc Márquez náskokem jedné sekundy před Valentinem Rossim a Jorge Lorenzem. Na čtvrtém místě pokračoval Dani Pedrosa, pátý byl Andrea Dovizioso, šestý Pol Espargaró a Karel Abraham jel jedenáctý potom, co kvůli poruše musel odstoupit Andrea Iannone. Deset kol před koncem závodu měl Marc Márquez náskok 1,6 sekundy a to znamenalo, že pokud neudělá chybu on, nikdo jiný ho už neohrozí.

Pět kol před koncem závodu královské kubatury zůstával na vedoucí pozici Marc Márquez, jehož náskok se pohyboval kolem dvou sekund. Na druhém místě pokračoval Jorge Lorenzo, dvě sekundy za Španělem jel Valentino Rossi, čtvrtý Dani Pedrosa na Itala ztrácel čtyři sekundy. Karel Abraham bojoval s Di Megliem o jedenáctou pozici.

Posledním jezdcem, který v královské kubatuře zaznamenal deset vítězství v řadě je Mick Doohan v roce 1997. Dnes je to Marc Márquez, který rovněž na Hondě vyhrává svoji desátou Grand Prix v řadě a pro Španělsko získává 500.vítězství v motocyklovém šampionátu.
Na druhém místě dokončil závod v americkém Indianapolisu Jorge Lorenzo a třetí pozici v cíli oslavil Valentino Rossi, který je vůbec prvním jezdcem, který do této chvíle v šampionátu nasbíral 4000 bodů. Nejlepším jezdcem kategorie Open je devátý Scott Redding. Český závodník Karel Abraham projel cílem jedenáctý po startu z jednadvacáté pozice.

GP Indianapolisu, MotoGP – Závod
polojasno/ zataženo, 29°C, dráha suchá, 46°C, vlhkost: 61%

1 - Marc MARQUEZ - SPA - Repsol Honda Team - Honda - 42'07.041
2 - Jorge LORENZO - SPA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +1.803
3 - Valentino ROSSI - ITA - Movistar Yamaha MotoGP - Yamaha - +6.558
4 - Dani PEDROSA - SPA - Repsol Honda Team - Honda - +10.016
5 - Pol ESPARGARO - SPA - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +17.807
6 - Bradley SMITH - GBR - Monster Yamaha Tech 3 - Yamaha - +19.604
7 - Andrea DOVIZIOSO - ITA - Ducati Team - Ducati - +20.759
8 - Cal CRUTCHLOW - GBR - Ducati Team - Ducati - +39.796
9 - Scott REDDING - GBR - GO&FUN Honda Gresini - Honda - +40.507
10 - Hiroshi AOYAMA - JPN - Drive M7 Aspar - Honda - +55.760
11 - Karel ABRAHAM - CZE - Cardion AB Motoracing - Honda - +1'05.130
12 - Mike DI MEGLIO - FRA - Avintia Racing - Avintia - +1'05.346
13 - Colin EDWARDS - USA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - +1'08.919
14 - Michael LAVERTY - GBR - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'09.203
15 - Broc PARKES - AUS - Paul Bird Motorsport - PBM - +1'30.613

Závod nedokončil/ neklasifikován:
Leon CAMIER - GBR - Drive M7 Aspar - Honda - 8 kol
Andrea IANNONE - ITA - Pramac Racing - Ducati - 13 kol
Aleix ESPARGARO - SPA - NGM Forward Racing - Forward Yamaha - 15 kol
Stefan BRADL - GER - LCR Honda MotoGP - Honda - 15 kol
Danilo PETRUCCI - ITA - Octo IodaRacing Team - ART - 21 kol
Hector BARBERA - SPA - Avintia Racing - Avintia - 22 kol
Yonny HERNANDEZ - COL - Energy T.I. Pramac Racing - Ducati - nedokončil 1.kolo
Alvaro BAUTISTA - SPA - GO&FUN Honda Gresini - Honda - nedokončil 1.kolo

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist