GP Francie – Závod s výměnou motorek vyhrál Miller, Salač druhý v Moto3!

Neděle byla třetím a posledním dnem francouzské Grand Prix na okruhu Bugatti v Le Mans. Počasí bylo znovu rozhodujícím kritériem, protože ve Francii od rána silně pršelo, a závodilo se na suchu i na mokru. Závod Moto3 vyhrál Sergio Garcia, druhé místo slaví český závodník Filip Salač, který si na konto připisuje první pódiové umístění v mistrovství světa silničních motocyklů. Závod Moto2 vyhrál Raul Fernadez, lídrem je Remy Gardner. Závod MotoGP byl s výměnou motorek kvůli změně počasí. Hodně se padalo, ale jasným vítězem byl Jack Miller, který vyhrál druhý závod v řadě. Je to první Australan od roku 2012, jemuž se něco takového povedlo, protože tím posledním byl do této chvíle Casey Stoner. Lídrem průběžného hodnocení MotoGP je Fabio Quartararo. Šestým závodem sezony je za dva týdny Velká cena Itálie.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (27kol)

Do závodu na 27 kol odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Jack Miller (Ducati Lenovo Team). Z druhé řady vyrazil Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), Johann Zarco (Pramac Racing) a Marc Márquez (Repsol Honda Team). Třetí řada a trojice Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), Pol Espargaró (Repsol Honda Team) a Valentino Rossi (Petronas Yamaha SRT).

Výborně odstartoval Jack Miller, který se posunul do vedení závodního pole královské kubatury. Na druhé pozici jel Maverick Viňales, třetí Fabio Quartararo. Výborný start měl také Takaaki Nakagami, který byl čtvrtý, pátý jel Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). V jedenácté zatáčce spadl Franco Morbidelli, který tam byl zřejmě v kontaktu s Polem Espargarem a doplatil na to také Valentino Rossi, který se ze sedmé pozice propadl na třináctou. Francouz Johann Zarco jel jedenáctý, takže ani on neměl nejlepší úvod závodu.

Ve čtvrtém kole začalo pršet a jezdci uviděli bílou vlajku, což znamená, že můžu zajet do boxů pro motorku připravenou do mokrých podmínek. Závod vedl Fabio Qaurtararo, druhý jel Jack Miller, třetí byl Marc Márquez, čtvrtý Alex Rins a pátý Maverick Viňales. Na okruhu už silně pršelo, dráha byla mokrá a jezdci riskovali, když zůstávali na dráze. Jack Miller vjel do štěrku, takže jakmile se dostal na dráhu, zamířil do boxů pro náhradní motorku. Společně s Australanem tak učinila většina. Havaroval Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a na zemi skončil Alex Rins. Závod vedl Marc Márquez, druhý jel Fabio Quartararo a třetí byl Jack Miller. Bohužel pro Ducati jak Miller, tak Bagnaia dostali penalizaci za překročení rychlosti v boxech v podobě dvou dlouhých kol.

Po sedmi odjetých kolech měl první Marc Márquez náskok dvou sekund na druhého Fabia Quartarara, třetí jel Jack Miller, čtvrtý Takaaki Nakagami, pátý byl Johann Zarco. V devátém kole havaroval Marc Márquez, jenž přišel o senzační vedení a možnost závod vyhrát. Do vedení se posunul domácí závodník Fabio Quartararo, druhý byl Jack Miller, který měl před sebou dvě penalizace, třetí jel se ztrátou patnácti sekund na Australana Takaaki Nakagami, čtvrtý Johann Zarco a pátý byl Alex Márquez (LCR Honda CASTROL). Ve dvanáctém kole dostal za chybnou výměnu motorek v boxech penalizaci „Long Lap Penalty“ Fabio Quartararo. Ve dvanáctém kole převzal vedení Jack Miller, který měl po Quartararově penalizaci náskok čtyř sekund.

Ve třináctém kole skončil Lorenzo Savadori, jemuž se začalo kouřit z motorky a havaroval Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing), jemuž se letos opravdu nedaří. Portugalec spadl z deváté pozice. Za třetím Japoncem Nakagamim jel Johann Zarco, který měl domácí pódium sedm desetin daleko, takže to byl jeho cíl. Podruhé havaroval Alex Rins, který dnes neměl svůj den, jako celý tým Suzuki.

V polovině závodu Johann Zarco předjel Japonce Nakagamiho a zařadil se na třetí místo v domácím závodu Velké ceny Francie. Jezdec týmu Pramac Racing ztrácel na druhého Quartarara jedenáct sekund, na vedení v závodě něco přes patnáct. Pátý jel Alex Márquez, šestý Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini), sedmý Danilo Petrucci, osmý Pol Espargaró, devátý Maverick Viňales a desátý Valentino Rossi. Jedenáct kol před koncem zastavil svoji Aprilii také Aleix Espargaró, jenž tím přišel o pěkných pár bodů. Podruhé havaroval Marc Márquez, který jel jedenáctý. Osm kol před koncem Zarco ztrácel na druhého pět sekund a o dvě kola později už byl druhý. Na vedení mu chybělo 6,5 sekundy.

Tři kola před koncem závodu vedl Jack Miller náskokem 4,5 sekundy na druhého Johanna Zarca, který se přibližoval, ale moc času mu už nezbývalo. Třetí v pořadí Fabio Quartararo jel sám a s bezpečným náskokem na čtvrtého v pořadí, kterým byl jezdec tovární Ducati Francesco Bagnaia. Do posledního kola najel Miller první s náskokem čtyř sekund, takže vítězství bylo plně v jeho rukách.

Závod královské kubatury vyhrál Jack Miller, jenž se tak v průběžném hodnocení posouvá na čtvrtou pozici a na vedení mu schází 16 bodů. Druhý projel cílem Johann Zarco, třetí Fabio Quartararo. Francie má oba své jezdce na stupních vítězů. Lídrem průběžného hodnocení je Fabio Quartararo, který vede náskokem jediného bodu. Průběžně druhý je po Francii Francesco Bagnaia. Johann Zarco je průběžně třetí.

GP Francie, MotoGP – Závod (27kol)
17°C, dráha suchá/mokrá, 31°C, vlhkost: 65%
1. # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati 47'25.473
2. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +3.970
3. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +14.468
4. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +16.172
5. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +21.430
6. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +23.509
7. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +30.164
8. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +35.221
9. # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +40.432
10. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +40.577
11. # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +42.198
12. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +52.408
13. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +59.377
14. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +1'02.224
15. # 53 Tito RABAT SPA Pramac Racing Ducati +1'09.651
16. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +4kola
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda  
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
SPIJKER přispěl 3 Kč
jannyk přispěla 3 Kč
jendazeleny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist