GP Francie – Závod s výměnou motorek vyhrál Miller, Salač druhý v Moto3!

Kapitoly článku

Moto3 – Závod (22kol)

Do 22kol závodu na mokrém povrchu, ale bez deště, odstartoval z první řady Andrea Migno (Rivacold Snipers Team), Riccardo Rossi (BOE Owiride) a Jaume Masia (Red Bull KTM Ajo). Z druhé řady vyrazil John McPhee (Petronas Sprinta Racing), Gabriel Rodrigo (Indonesian Racing Gresini Moto3) a Niccoló Antonelli (Avintia Esponsorama Moto3). Třetí řada a trojice Filip Salač (Rivacold Snipers Team), Sergio Garcia (Gaviota GASGAS Aspar Team) a Tatsuki Suzuki (SIC58 Squadra Corse). Lídr průběžného hodnocení a vítěz posledních tří závodu Pedro Acosta (Red Bull KTM Ajo) startoval až z jednadvacáté pozice.

Po startu si vedení udržel Andrea Migno, Ital ale záhy chyboval a do čela pole se dostal Jaume Masia. Jezdci ještě ani nedokončili úvodní kolo závodu a v předu jel Niccoló Antonelli a na druhé pozici Filip Salač, který převzal v nájezdu do druhého kola vedení, když před ním Antonelli havaroval v poslední zatáčce. Ve druhém kole spadl Tatsuki Suzuki a Jeremy Alcoba (Indonesian Racing Gresini Moto3). Ve třetím kole se před Salače dostal Sergio Garcia, Salač jel druhý, třetí byl Riccardo Rossi, který ale ztrácel dvě sekundy. Havaroval Jaume Masia a spadl také Pedro Acosta a Gabriel Rodrigo. Prvních pět kol opravdu prověřilo startovní pole Moto3.

Po pěti odjetých kolech vedl Sergio Garcia náskokem tří desetin na druhého Filipa Salače. To byla špička pole, protože třetí v pořadí Riccardo Rossi už ztrácel přes čtyři sekundy, dvě sekundy za Italem jel Ayumu Sasaki (Red Bull KTM Tech 3), pátý byl John McPhee a deset sekund za Skotem jel Jihoafričan Darryn Binder (Petronas Sprinta Racing). Pedro Acosta se po pádu vrátil do závodu a byl šestnáctý. V sedmém kole spadl z jedenácté pozice Kaito Toba (CIP Green Power). V devátém kole byl rozdíl mezi prvním Garciou a druhým Salačem na 1,6 sekundy. Pro Salače stále obrovská šance stát na stupních vítězů, třebaže do konce závodu zbývala ještě víc jak polovina. Havaroval Darryn Binder, což hrálo do karet Acostovi, jenž se posunul na dvanáctou příčku.

V polovině závodu vedl pole jezdců Moto3 Sergio Garcia, který zajížděl nejrychlejší časy na kolo společně s Filipem Salačem, který byl druhý a postupně snižoval ztrátu na vedení, jenž po jedenácti kolech představovala hodnotu 1,3 sekundy. Třetí Riccardo Rossi ztrácel na Salače téměř sedm sekund, čtvrtý byl Ayumu Sasaki, pátý John McPhee. Pedro Acosta už figuroval na desáté pozici a jeho soupeři v boji o titul figurovali za ním, protože všichni, podobně jak on, spadli v úvodu závodu. Ve třináctém kole byl Filip Salač jen čtyři desetiny za vedoucím jezdcem, takže bylo vidět, že český závodník nejede na jistotu druhého místa, ale má v plánu bojovat o vítězství v závodě. Garcia byl v osmé zatáčce třináctého kola dlouhý na brzdy, takže Salač převzal vedení, ale ne na dlouho, Garcia šel znovu dopředu a začal pořádně tahat, takže devět kol před koncem byl jeho náskok na jedné sekundě. Oba vedoucí jezdci viditelně hledali mokré části dráhy, na nichž pak ochlazovali své pneumatiky do mokra, které měly už dost.

Pět kol před koncem zůstávalo pořadí na špici pole stejné. První jel Sergio Garcia, jehož náskok na druhého Filipa Salače představoval jednu sekundu. Naopak Salač měl za sebou třetího Riccarda Rossiho něco přes šest sekund, což neukazovalo na to, že by prvním dvěma nějak docházely síly nebo pneumatiky. Čtvrtý John McPhee se přibližoval pozici na stupních vítězů, ale pak byl v jedné ze zatáček delší a ztráta na Rossiho vystřelila na dvě sekundy. Lídr průběžného hodnocení Acosta figuroval na osmé pozici, čtyři sekundy za sedmým Xavierem Artigasem (Leopard Racing).

Druhé vítězství kariéry jezdce Grand Prix si dnes ve Francii připsal na konto Sergio Garcia, jenž v sedle motorky GasGas vyhrál závod Velké ceny Francie. Na parádní druhé pozici cílem projel Filip Salač, který si na své konto připisuje své první stupně vítězů v mistrovství světa. Třetí závod dokončil Riccardo Rossi. Lídrem průběžného hodnocení zůstává Pedro Acosta, který závod dokončil osmý.

GP Francie, Moto3 – závod (22kol)
13°C, dráha mokrá, 17°C, vlhkost: 86%
1. # 11 Sergio GARCIA SPA Gaviota GASGAS Aspar Team GASGAS 42'21.172
2. # 12 Filip SALAČ CZE Rivacold Snipers Team Honda +2.349
3. # 54 Riccardo ROSSI ITA BOE Owlride KTM +5.589
4. # 17 John MCPHEE GBR Petronas Sprinta Racing Honda +7.158
5. # 71 Ayumu SASAKI JPN Red Bull KTM Tech 3 KTM +14.882
6. # 31 Adrian FERNANDEZ SPA Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna +27.279
7. # 43 Xavier ARTIGAS SPA Leopard Racing Honda +27.408
8. # 37 Pedro ACOSTA SPA Red Bull KTM Ajo KTM +29.880
9. # 53 Deniz ÖNCÜ TUR Red Bull KTM Tech 3 KTM +35.098
10. # 55 Romano FENATI ITA Sterilgarda Max Racing Team Husqvarna +36.616
11. # 16 Andrea MIGNO ITA Rivacold Snipers Team Honda +42.347
12. # 6 Ryusei YAMANAKA JPN CarXpert PruestelGP KTM +42.739
13. # 50 Jason DUPASQUIER SWI CarXpert PruestelGP KTM +42.756
14. # 28 Izan GUEVARA SPA Gaviota GASGAS Aspar Team GASGAS +50.891
15. # 19 Andi Farid IZDIHAR INA Honda Team Asia Honda +52.753
16. # 73 Maximilian KOFLER AUT CIP Green Power KTM +53.054
17. # 82 Stefano NEPA ITA BOE Owlride KTM +53.568
18. # 7 Dennis FOGGIA ITA Leopard Racing Honda +1'18.995
19. # 20 Lorenzo FELLON FRA SIC58 Squadra Corse Honda +1'19.103
20. # 40 Darryn BINDER RSA Petronas Sprinta Racing Honda +1'54.124
21. # 27 Kaito TOBA JPN CIP Green Power KTM +1kolo
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 99 Carlos TATAY SPA Avintia Esponsorama Moto3 KTM  
  # 32 Takuma MATSUYAMA JPN Honda Team Asia Honda  
  # 2 Gabriel RODRIGO ARG Indonesian Racing Gresini Moto3 Honda  
  # 5 Jaume MASIA SPA Red Bull KTM Ajo KTM  
  # 24 Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda  
  # 23 Niccolò ANTONELLI ITA Avintia Esponsorama Moto3 KTM  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 12 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
SPIJKER přispěl 3 Kč
jannyk přispěla 3 Kč
jendazeleny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist