GP Francie – V Le Mans vyhrál Márquez, Kornfeil šestý

Závody Velké ceny Francie již znají své vítěze a poražené. V třídě Moto3 ovlivnily konečné výsledky penalizace, což mělo velmi nečekanou dohru, protože první v cíli Fabio Di Giannantonio nakonec skončil čtvrtý a z plného počtu bodů se poprvé v kariéře radoval Alberto Arenas. Jakub Kornfeil byl také mezi jezdci, kteří dostali časovou penalizaci, a i když si cestou k cíli ještě musel poradit s ležícím Italem Bastianinim a jeho motorkou, přesto bodoval šestým místem. V třídě Moto2 vyhrál Francesco Bagnaia a v královské MotoGP slavil vítězství Marc Márquez. Karel Abraham obsadil osmnáctou pozici. V pondělí mají týmy nižších kubatur v Le Mans oficiální testy. Šestý podnik sezony v italském Mugellu je na programu začátkem června.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod

Víkend v Le Mans uzavřel sedmadvaceti kolový závod třídy MotoGP, do nějž vyrazil z pole position domácí pilot Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3), vedle kterého se postavili Marc Márquez (Repson Honda Team) a Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Druhou řadu otevřel Andrea Iannone (Team Suzuki Ecstar), z pátého místa pak odstartoval Andrea Dovizioso (Ducati Team) a ze šestého Jorge Lorenzo (Ducati Team). Třetí řadu na roštu obsadili Jack Miller (Alma Pramac Racing), Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP) a Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Do závodu nastoupil po včerejším ošklivém pádu také Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), z poslední pozice na gridu pak vyjel Karel Abraham (Angel Nieto Team).

Do závodu na okruhu Bugatti nejlépe odstartoval Jorge Lorenzo, na druhém místě pak odjel Johann Zarco. Hned v úvodu spadl ze třetího místa jedoucí Andrea Iannone, kvůli jehož pádu ztratil svou pozici také Marc Márquez, před nějž se dostali Andrea Dovizioso a Danilo Petrucci. Úřadujícího mistra světa těsně pronásledoval Valentino Rossi jedoucí na šesté pozici. Stejně jako závody Moto3 a Moto2 se ani ten královské kubatury neobešel bez penalizace. Tu dostal Scott Redding za svůj předčasný start.

Ve druhém kole upadli Álvaro Bautista a Tito Rabat, jenž se v sobotu kvalifikoval na výborném jedenáctém místě. Chyboval taktéž Danilo Petrucci, který se ze třetího místa propadl na příčku pátou. Do čela závodu se záhy dostal Andrea Dovizioso, jenž však téměř okamžitě z první pozice upadl a do vedení se tak opět vrátil Jorge Lorenzo. Svou sekundovou ztrátu na čelo závodu pak dokázal stáhnout Marc Márquez, který jel těsně za Johannem Zarcem. Karel Abraham se pohyboval na 18. místě.

V sedmém kole havaroval před domácími fanoušky ze druhé pozice Johann Zarco a Marc Márquez se tak posunul za Jorgeho Lorenza, před kterého se velmi tvrdým zákrokem záhy dostal. S nepatrnou ztrátou dvou desetin sekundy jel na třetím místě Danilo Petrucci následovaný Valentinem Rossim, Jackem Millerem a Danim Pedrosou. Scott Redding se pak ocitl na zemi a Velká cena Le Mans pro něj tak skončila.

Jorgeho Lorenza po úřadujícím mistrovi světa předjeli také Italové Danilo Petrucci a Valentino Rossi a o kolo později i Jack Miller. Před Karla Abrahama se pak dostal Thomas Lüthi a odsunul tak českého pilota na 17. místo, dobře se v závodu držel také Cal Crutchlow, který se pohyboval na 11. příčce.

Osm kol do cíle jezdil na první pozici stále Marc Márquez, jenž měl náskok na druhého Danila Petrucciho 1,204 sekundy. Vteřinu na svého krajana pak ztrácel Valentino Rossi. Pozice si naopak vyměnili piloti jedoucí na pátém až devátém místě. Před Jorgeho Lorenza se dostal Dani Pedrosa, Aleixe Esparagara pak předjeli Mavrick Viñales a Alex Rins.

Ani v závěru závodu se na jeho čele nic nezaměnilo. Potřetí v řadě zvítězil Marc Márquez s náskokem 2,622 na Danila Petrucciho, třetí pozici pak obsadil Valentino Rossi. První pětku uzavřeli Jack Miller a Dani Pedrosa. V úvodu jedoucí Jorge Lorenzo se nakonec umístil na šesté příčce, Cal Crutchlow skončil osmý. Karel Abraham obsadil sedmnácté místo.

GP Francie, MotoGP – Závod
24°C, dráha suchá, 45°C, vlhkost: 41%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 41'49.773
2. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Alma Pramac Racing Ducati +2.310
3. # 46 Valentino ROSSI ITA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +5.350
4. # 43 Jack MILLER AUS Alma Pramac Racing Ducati +6.314
5. # 26 Dani PEDROSA SPA Repsol Honda Team Honda +7.419
6. # 99 Jorge LORENZO SPA Ducati Team Ducati +10.355
7. # 25 Maverick VIÑALES SPA Movistar Yamaha MotoGP Yamaha +23.758
8. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +25.795
9. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +26.206
10. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +27.937
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +32.304
12. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Monster Yamaha Tech 3 Yamaha +34.962
13. # 21 Franco MORBIDELLI ITA EG 0,0 Marc VDS Honda +37.881
14. # 38 Bradley SMITH GBR Red Bull KTM Factory Racing KTM +38.299
15. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +41.986
16. # 12 Thomas LUTHI SWI EG 0,0 Marc VDS Honda +45.260
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Angel Nieto Team Ducati +56.872
18. # 10 Xavier SIMEON BEL Reale Avintia Racing Ducati +1'12.117
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 45 Scott REDDING GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati  
  # 5 Johann ZARCO FRA Monster Yamaha Tech 3 Yamaha  
  # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  
  # 19 Alvaro BAUTISTA SPA Angel Nieto Team Ducati  
  # 29 Andrea IANNONE ITA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 2 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
monstrreno přispěl 4 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist