GP Francie – V Le Mans vyhrál Ital Bastianini, Salač patnáctý v Moto2

Den závodu Velké ceny Francie měl na programu závody tříd Moto3, Moto2 a MotoGP. Závod Moto3, který hned v úvodu zastavily červené vlajky, vyhrál Jaume Masia (KTM). Klání Moto2 vyhrál Augusto Fernandez (Kalex) a Enea Bastianini (Ducati) slaví plný počet bodů v závodu královské kubatury. Lídrem průběžného hodnocení MotoGP zůstává Fabio Quartararo (Yamaha), jen čtyři body ztrácí na vedení v soutěži druhý Aleix Espargaró (Aprilia). Český závodník Filip Salač (Kalex) získal jeden bod za patnácté místo v cíli závodu Moto2. Osmý podnik sezony je na programu koncem května v italském Mugellu.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod

Do závodu na 27kol odstartoval z první řady Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing). Z druhé řady vyrazil Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP), Enea Bastianini (Gresini Racing) a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Třetí řada a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Jorge Martin (Pramac Racing) a Johann Zarco (Pramac Racing).

Po startu se do vedení posunul Jack Miller, druhý jel Francesco Bagnaia, třetí byl Alex Rins. V těsném závěsu jeli za vedoucí trojicí Enea Bastianini (Gresini Racing), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), Aleix Espargaró a Marc Márquez, který hodně agresivně předtím atakoval domácího Quartarara. Devátý jel Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a první desítku uzavíral Johann Zarco. Ve čtvrté zatáčce vyjel mimo trať třetí Alex Rins, který projel únikovou zónou, aby znovu vyjel na trať, kde málem sundal vedoucí dvojici Jack Miller a Francesco Bagnaia. Rins spadl a závod pro něho skončil. Ve čtvrtém kole Bagnaia na týmového kolegu zaútočil a převzal vedení. Mezi tím spadl Remy Gardner (Tech 3 KTM Factory Racing), kterého museli zvedat z asfaltu.

Po pěti kolech vedl Francesco Bagnaia náskokem tří desetin. Na druhém místě pokračoval Jack Miller, tři desetiny za Australanem jel Enea Bastianini, třetí jezdec Ducati v pořadí. Necelé čtyři desetiny ztrácel na pódium čtvrtý Joan Mir, pátý Aleix Espargaró měl horkou chvilku, takže se na něho dotáhl Fabio Quartararo. Sekundu za šestým Francouzem jel Marc Márquez. V sedmém kole havaroval Raul Fernandez (Tech 3 KTM Factory Racing), takže domácí tým neměl zrovna ideální závodní víkend. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) ve snaze předjet Zarca, očesal svoji pravou část kapotáže KTM o Ducati Francouze. Jezdec Pramac Racingu Zarco jel osmý a snažil se dostat co nejblíž Márquezovi na něhož devatenáct kol před cílem ztrácel osm desetin.

Krátce před polovinou závodu Enea Bastianini předjel Jacka Millera a dostal se na druhé místo odkud ztrácel na prvního šest desetin. Sedm desetin ztrácel čtvrtý Joan Mir na třetí pozici, kde jel nyní Miller. Pátý jel Aleix Espargaró, který ztrácel na Mira půl sekundy a čtyři desetiny za sebou měl domácí hvězdu Quartarara. Sedmý Marc Márquez ztrácel na šesté místo téměř tři sekundy a jen tři desetiny měl za sebou Johanna Zarca. Už tak hrozný víkend Suzuki definitivně skončil pádem jejich druhého jezdce Joana Mira, který havaroval ze čtvrté pozice v patnáctém kole závodu. Enea Bastianini postupně snižoval ztrátu na vedení a dvanáct kol před cílem jel jen dvě desetiny za vedoucím továrním jezdcem Ducati Bagnaiou. V sedmnáctém kole byl Marc Márquez delší na brzdy, čehož využil Johann Zarco a dostal se na šesté místo, kde ztrácel čtyři sekundy na Quartarara.

Deset kol před koncem havaroval Jorge Martin, který letos nemá moc velké štěstí, a jeho Ducati museli v deváté zatáčce začít hasit. Závod vedl Francesco Bagnaia, dvě desetiny za Italem jel jho krajan Enea Bastianini, téměř dvě sekundy ztrácel na první dva Jack Miller. Šest destin ztrácel na stupně vítězů čtvrtý Aleix Espargaró, který měl čtyři desetiny za sebou Fabia Quartarara. Na šesté pozici jel osamocený Johann Zarco, sedmý byl Marc Márquez. V jednadvacátém kole Enea Bastianini zaútočil na Bagnaiu, ale ten mu to vrátil. Jenže za chvíli byl Francesco Bagnaia delší na brzdy a Bastianini šel do čela závodního pole. Bagnaia pokračoval na druhé pozici, ale ve čtrnácté zatáčce spadl a to byl pro Itala konec výborně rozjetého závodu. Velká chyba. Na druhé místo se tak posunul Jack Miller a o třetí pozici bojoval Aleix Espargaró s Fabiem Quartararem.

Pět kol před cílem vedl Enea Bastianini náskokem 2,5 sekundy, což byl náskok, který Italovi dával velké šance na vítězství v závodě. Druhý Jack Miller měl náskok 1,6 sekundy na dvojici Aleix Espargaró a Fabio Quartararo, kteří bojovali o třetí místo. Oba jezdce dělily dvě desetiny. Pátý jel Johann Zarco, šestý byl Marc Márquez. V pětadvacátém kole havaroval Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing). Portugalec spadl ve čtvrté zatáčce z deváté pozice a jeho motorka málem sundala projíždějícího Pola Espargara. Poslední dvě kola byla o tom, zda Quartararo dokáže před domácím publikem porazit Espargara a dostat se tak na stupně vítězů. To byla pro Francouze rozhodně meta číslo jedna.

Závod Velké ceny Francie vyhrál jezdec netovárního týmu Enea Bastianini, což je skvělý výsledek pro tým Gresini. Na druhé pozici projel cílem Jack Miller a souboj o třetí místo vyhrál Aleix Espargaró. Domácí jezdec Fabio Quartararo skončil čtvrtý, jen desetinu od pódiové pozice. Ve vedení šampionátu zůstává Fabio Quartararó.

GP Francie, MotoGP – Závod (27kol)
28°C, dráha suchá, 36°C, vlhkost: 41%
1. 23 Enea Bastianini IT Gresini Racing MotoGP Ducati 41'34.613
2. 43 Jack Miller AU Ducati Lenovo Team Ducati +2.718
3. 41 Aleix Espargaro ES Aprilia Racing Aprilia +4.182
4. 20 Fabio Quartararo FR Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +4.288
5. 5 Johann Zarco FR Pramac Racing Ducati +11.139
6. 93 Marc Marquez ES Repsol Honda Team Honda +15.155
7. 30 Takaaki Nakagami JP LCR Honda IDEMITSU Honda +16.680
8. 33 Brad Binder ZA Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.459
9. 10 Luca Marini IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +20.541
10. 12 Maverick Viñales ES Aprilia Racing Aprilia +21.486
11. 44 Pol Espargaro ES Repsol Honda Team Honda +22.707
12. 72 Marco Bezzecchi IT Mooney VR46 Racing Team Ducati +23.408
13. 49 Fabio Di Giannantonio IT Gresini Racing MotoGP Ducati +26.432
14. 73 Alex Marquez ES LCR Honda CASTROL Honda +28.710
15. 21 Franco Morbidelli IT Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +29.433
16. 4 Andrea Dovizioso IT WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +38.149
17. 40 Darryn Binder ZA WithU Yamaha RNF MotoGP Team Yamaha +59.748
           
Závod nedokončil/neklasifikován:      
  63 Francesco Bagnaia IT Ducati Lenovo Team Ducati  
  25 Raul Fernandez ES Tech3 KTM Factory Racing KTM  
  88 Miguel Oliveira PT Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  87 Remy Gardner AU Tech3 KTM Factory Racing KTM  
  36 Joan Mir ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  42 Alex Rins ES Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  
  89 Jorge Martin ES Pramac Racing Ducati  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist