GP Emilia-Romagna - Závod MotoGP vyhrál Maverick Viňales. Bagnaia spadl z vedoucí pozice

Závodní neděli v Misanu otevřeli svým druhým víkendovým kláním jezdci MotoE. To vyhrál Matteo Ferrari, který vede šampionát s náskokem čtyř bodů. V MotoGP dlouho vedl závod Francesco Bagnaia, který však v jeho závěru upadl. Vítězem se tak stal Maverick Viňales, jenž si dojel v kvalifikaci pro pole position. Druhý skončil Joan Mir a třetí po penalizaci Fabia Quartarara Pol Espargaro. Moto2 ovládl Enea Bastianini, Moto3 pak Romano Fenati. Filip Salač skončil šestnáctý.

Kapitoly článku

MotoGP - Závod (27 kol)

Na pole position se v MotoGP postavil Maverick Viñales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Druhá místo na startovním roštu připadlo Jacku Millerovi (Pramac Racingú a třetí Fabiu Quartararovi (Petronas Yamaha SRT). Za ně se do druhé řady postavili Pol Espargaro (Red Bull KTM Factory Racing), Francesco Bagnaia (Pramac Racing) a Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí řada pak patřila Valentinovi Rossimu (Monster Energy Yamaha MotoGP), Francovi Morbidellimu (Petronas Yamaha SRT) a Danilovi Petruccimu (Ducati Team).

Nejlépe odstartoval Jack Miller, za kterého se zařadili Maverick Viñales a Fabio Quartararo. Po průjezdu první zatáčkou se Viñales dostal do čela, Miller byl druhý a před Quartarara se dostal Francesco Bagnaia. Na pátém místě se pohyboval Pol Espargaro, na šestém pak jel Brad Binder, který se dostal před Valentina Rossiho.

Krátce po startu pak došlo ke střetu Aleixe EspargaraFrancem Morbidellim, oba se okamžitě vrátili do závodu. Alex Márquez (Repsol Honda Team) jezdil na jedenácté pozici, Andrea Dovizioso (Ducati Team) pak na třinácté. Na kombinéze měl i tentokrát napsáno „nezaměstnaný“. V sobotu vysvětlil, že šlo o nápad jeho přátel, s nimiž prohrál sázku. Ta spočívala v tom, že pokud by se Ital dostal po minulém závodě do vedení šampionátu, což se stalo, nechá si na kombinázu zmíněný potisk dát.

Ve druhém kole spadl Valentino Rossi, a to ve stejné zatáčce, ve kterém minulý týden skončil závod pro Fabia Quartarara. Francouz se mezitím pohyboval na čtvrté příčce. Vedl stále Maverick Viñales, který si najel na své soupeře menší náskok, za ním se pak pohybovali Francesco Bagnaia s Bradem Binderem, pro kterého však stíhací jízda skončila pádem.

Mezitím se podařilo Francescu Bagnaiovi Mavericka Viñalese dojet a záhy také předjet, čímž se dostal do čela závodu. Třetí jezdil Pol Espargaro, čtvrtý Fabio Quartararo a šestý Joan Mir (Team SUZUKI ESCTAR). Za ním jezdili týmový kolegové z Red Bull KTM Tech 3, Iker Lecuona s Miguelem Oliveirou, osmé místo pak patřilo Alexi Márquezovi, za nímž jezdil Andrea Dovizioso. Závod skončil pro Jacka Millera, jenž zajel ke svým mechanikům kvůli problémům s motocyklem do boxů.

V době, kdy měl Francesco Bagnaia více než vteřinový náskok, jezdec v šesté zatáčce upadl. Na první místo se tak posunul Maverick Viñales, druhý byl Pol Espargaro a třetí Fabio Quartararo, který dostal od ředitelství závodu varování za porušování limitů trati. Na čtvrtém místě jel Joan Mir, za nímž byli seřazeni Miguel Oliveira, Iker Lecuona, Alex Márquez a Takaaki Nakagami. Na trati se pět kol před závěrem závodu pohybovalo čtrnáct pilotů.

V posledních kolech probíhal velký souboj o druhé místo mezi Polem Espargarem, Fabiem Quartararem a Joanem Mirem, který se před mladého Francouze dostal na třetí místo a okamžitě začal dorážet i na Espargara. Brzy se před něj také dostal, stejně jako Fabio Quartararo a Pol Espargaro jel na čtvrtém místě se ztrátou 0,562 na jezdce před sebou. Iker Lecuona se neudržel v sedle svého motocyklu a skončil na zemi.

Fabio Quartararo přišel o třetí místo kvůli porušování limitů trati, za což dostal long lap penalty. Tu však neprojel a získal tak od ředitelství plus tři vteřiny.

Vítězem se stal Maverick Viñales, druhý skončil Joan Mir, třetí vzhledem k penalizaci Quartarara, která jej odsunula na čtvrtou příčku, Pol Espargaro. Páté místo připadlo Miguelovi Oliveirovi, šesté Takaaki Nakagamimu a sedmé Alexi Márquezovi, který si přijel pro svůj letošní nejlepší výsledek.

Lídrem šampionátu zůstává Andrea Dovizioso s náskokem jednoho bodu na Fabia Quartarara a Mavericka Viñalese. Pouhé čtyři body ztrácí na Itala Joan Mir, za kterým jsou v tabulce seřazeni Franco Morbidelli, Jack Miller, Takaaki Nakagami a Miguel Oliveira, jenž ztrácí 25 bodů.

GP Emilia-Romagna, MotoGP - Závod (27 kol)
20°C, dráha suchá, 20°C, vlhkost: 76 %
1. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 41'55.846
2. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.425
3. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.528
4. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +6.419
5. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +7.368
6. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +11.139
7. # 73 Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +11.929
8. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +13.113
9. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +15.880
10. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +17.682
11. # 5 Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +23.144
12. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +24.962
13. # 38 Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +30.008
Not Classified        
  # 27 Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM 3 Laps
  # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati 7 Laps
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 12 Laps
  # 53 Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati 15 Laps
  # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati 20 Laps
  # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM 24 Laps
Not Finished 1st Lap        
  # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia 0 Lap

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist