GP České republiky – Závod MotoGP vyhrál Márquez, Kornfeil devátý v Moto3

Den závodu Velké ceny České republiky byl ve znamení tří klání. V třídě Moto3 vyhrál Aron Canet, Jakub Kornfeil skončil devátý, Filip Salač závod nedokončil. V závodě Moto2 slavil vítězství Alex Márquez, jenž si tím výrazně upevnil vedení v šampionátu. Třetím závodem vyvrcholil desátý podnik sezony. Jezdci MotoGP to měli komplikované kvůli dešti, ale po odkladu nakonec závod odstartovali a padesátý triumf jezdce MotoGP si na konto připsal Marc Márquez. Karel Abraham byl devatenáctý. Týmy MotoGP v pondělí zůstávají v Brně na testy a hned příští víkend je závod v Rakousku.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (21kol-20kol)

Do závodu na 21 kol měl odstartovat z první pozice Marc Márquez (Repsol Honda Team), Jack Miller (Alma Pramac Racing) a Johann Zarco (Red Bull KTM Factory Racing). Druhá řada Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati), Pol Espargaró (Red Bull KTM Factory Racing) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Z třetí řady vyrazil Valentino Rossi (Monster Energy Yamaha MotoGP), Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati) a Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP). Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu vyrazil dvacátý ze sedmé řady.

Před startem v Brně krátce pršelo, ale celý povrch okruhu nebyl mokrý. Jezdci už byli na startovním roštu, když došlo k odložení startu kvůli stavu tratě. Na programu tak byl rychlý výjezd z boxů, zkrácená startovní procedura a zkrácení závodu o jedno kolo, to znamená na 20 kol. Zatím, ale motorky zůstávaly v boxech a na trati byl Safety car.
14.35 hodin - zelená na výjezdu z boxů, příprava na start
14.40 hodin - start závodu (20kol)

Po startu si vedení udržel Marc Márquez, druhý jel Andrea Dovizioso, třetí byl Jack Miller, čtvrtý Alex Rins a pátý Pol Espargaró. Karel Abraham (Reale Avintia Racing) jel na jednadvacáté pozici. Krátce po startu kolidovala ve čtvrté zatáčce dvojice Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT), jehož tam postrčil Johann Zarco.

Po pěti úvodních kolech zůstával na první pozici Marc Márquez, jemuž se ale nedařilo utrhnout druhému jezdci v pořadí, kterým byl Andrea Dovizioso. Vedoucí dvojice se držel Alex Rins, který předjel Jacka Millera a bylo na něm vidět, že by chtěl dopředu bojovat o vítězství s Márquezem. Valentino Rossi předjel Pola Espargara a jel pátý. Maverick Viňales byl až čtrnáctý. V osmém kole už v závodu nepokračoval Hafizh Syahrin (Red Bull KTM Tech 3) a na poslední pozici se propadl Sylvain Guintoli (Team Suzuki Ecstar).

V desátém kole, tedy v polovině závodu, vedl Marc Márquez náskokem půl sekundy na Andrea Doviziosa. Třetí jel Alex Rins, jemuž na vedení scházela necelá sekunda. Na čtvrté pozici jel osamocený Jack Miller, pátý byl Cal Crutchlow, jemuž se povedlo předjet Valentina Rossiho. Dvě sekundy za Italem jel nováček Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT). Český závodník Karel Abraham byl devatenáctý, půl sekundy za jezdcem Aprilie Andrea Iannonem.

Šest kol před cílem už Marc Márquez vedl náskokem 2,3 sekundy a to i přesto, že měl v jednu chvíli hodně blízko k pádu. Na druhém místě pokračoval Andrea Dovizioso, třetí jel Alex Rins a za jezdcem Suzuki už byl Jack Miller, jemuž se dařilo umazávat z náskoku Rinse, který byl pět kol před cílem na sedmi desetinách. Karel Abraham zůstával devatenáctý, patnáctý Johann Zarco byl posledním jezdcem na bodech. Do posledního kola najel první Márquez, druhý Dovizioso a třetí Miller s Rinsem v zádech.

Závod Velké ceny České republiky vyhrál Marc Márquez, který plným počtem bodů posiluje svoji vedoucí pozici v průběžném hodnocení královské MotoGP. Márquez je v historii šampionátu teprve čtvrtým jezdcem, který v královské kubatuře vyhrál rovných padesát závodů. Druhý projel cílem Andrea Dovizioso a z třetího místa má velkou radost Jack Miller, který je zároveň nejlepším netovárním jezdcem. Český závodník Karel Abraham závod dokončil na devatenácté pozici.

GP České republiky, MotoGP – Závod (21kol - 20kol)
23°C, dráha mokrá/suchá, 28°C, vlhkost: 43%
1. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda 39'24.430
2. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +2.452
3. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +3.497
4. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.858
5. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +6.007
6. # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +9.083
7. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +12.092
8. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +13.976
9. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +15.724
10. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.558
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +18.234
12. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +19.738
13. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +22.539
14. # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM +30.459
15. # 6 Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +30.500
16. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +30.755
17. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.170
18. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.343
19. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +44.296
20. # 50 Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +48.938
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 16 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
MiroSz63 přispěl 6 Kč
Davcoun přispěl 6 Kč
masi přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist